Multe din cititoarele portalului nostru încă n-au reușit să guste cu adevărat din vacanță și urmează să plece într-o călătorie abia în a doua jumătate a lunii august sau în luna septembrie. Anume pentru ele, aducem 20 de sfaturi utile despre cum își pot eficientiza călătoria grație unui bagaj bine întocmit. 

1. Banii, biletele și actele. Sunt elementele de acces pentru călătorie. Aceste obiecte de valoare trebuie să se afle în geanta de mână. Ar fi bine să printezi și biletele electronice, ca să le ai mereu la îndemână. N-ar strica să ai cu tine și o copie a pașaportului.

2. Aparatele electronice trebuie să se afle cu tine. Laptopul, camera foto, e-readerul sau alte gandgeturi vor trebui să se afle cât mai aproape de tine. Valizele și gențile de călătorie prezintă prea multe riscuri pentru transportarea acestor obiecte.

3. Nu ticsi prea multe lucruri în valize. Vu siguranță vei avea de cumpărat multe obiecte din călătorie, deci nu merită să achiți taxe suplimentare pentru greutatea bagajelor sau să arunci din conținut.

4. Învelește obiectele fragile în articole vestimentare. Fie că este vorba de o sticluță de parfum sau un suvenir pe care îl iei cu tine, ar fi bine să le oferi un strat de protecție.

5. Cele mai necesare obiecte vor trebui să stea la suprafață, să fie accesibile. Cu siguranță vei avea nevoie în primul rând de anumite obiecte, de aceea nu merită să le pui la fundul valizei/genții. 

6. Renunță la manichiură sau fă-ți una scurtă. Vei evita riscul de rupere a unghiilor și te vei scuti de cheltuieli suplimentare pentru corectarea unghiilor deteriorate.

7. Regula plierii pantalonilor. Dacă pantalonii au dungă, cel mai bine este să-i pliezi anume după această linie. Pentru a economisi spațiu, așază pantalonii după tehniza „hamburgerului”.

8. Grupează obiectele pe care le iei cu tine, iar această regulă de eficientizare a călătoriei se referă în primul rând la obiectele de igienă, care nu trebuie împrăștiate printre haie.

9. Ambalaje de plastic pentru obiectele din țesături fine. Va trebui să pui câteva în valiză, pentru ulterioarele cumpărături „fine”.

10. Ia cât mai multe haine universale, care se pot combina. Ar fi bine, de asemenea, să iei haine ușoare, subțiri, care nu se mototolesc ușor și care sunt din țesături naturale. 

11. Atenție la prognoza meteo pentru țara în care mergi. Analizează bine prognoza web pentru zilele în care vei fi plecată acolo și nu uita să iei o vestă, în cazul în care se prevăd căderi de temperatură.

12. Ia cu tine aparate de adaptare la priza țării în care pleci. Altfel, riști să nu-ți poți reîncărca bateria de la telefon, laptop și cameră foto. 

13. Pentru a aranja hainele mai ușor în valiză, „rulează” hainele (afară de pantaloni), pentru că vei economisi spațiu.

14. Ia cu tine cât mai puține cosmetice, mai ales pentru că există riscul ca acestea să se verse/spargă. Nu uita că e vară și că vei face plajă, deci machiajul de pe fața ta riscă să se prelingă și să se combine neplăcut cu transpirația. Cu siguranță vei găsi și cosmetice pe care vei vrea să le cumperi! Cosmeticele indispensabile vor trebui puse în ambajale ermetice.

15. Economisește spațiu și introdu obiectele unul într-altul. Dacă pui și încălțăminte în bagaj, în interiorul ei vei putea introduce ciorapi, prosoape mici etc. Spațiile laterale din valiză sunt foarte potrivite pentru cabluri, încărcătoare, centuri. 

16. Ia cât mai puțină încălțăminte. Se va aplica regula hainelor – încălțămintea trebuie să fie cât mai universală, pentru a putea fi combinată ușor cu ținuta vestimentară. Încălțămintea răpește foarte mult spațiu din bagaj.

17. Nu lua flacoane cu lichide în geanta de mână, pentru că riști să te desparți de ele. Toate sticluțele vor fi ambalate în folii de plastic ermetice și puse în bagajul de cală.

18. Respectă limita de greutate pentru bagaj, întrucât riști să achiți taxe suplimentare pentru exces. Cântărește bagajul înainte să te pornești la aeroport.

19. Nu uita să iei și câteva medicamente de bază, mai ales dacă le iei regulat. În țara în care pleci, poți să nu găsești ceea de ce ai nevoie.

20. Pe site-urile companiilor aeriene există toate regulile de constituire a bagajelor de cală și de mână. În aceste regulamante mai apar și schimbări, deci nu ezita să le studiezi, înainte de a-ți pregăti valiza!

Foto: kapitankuk.comtsar-devica.livejournal.comwww.tandemaero.md,  sulondon-blog.syr.edu