Astăzi, am pregătit o selecție a unor fotografii care vor arăta istoria turbulentă a secolelor XX - XXI. Cu siguranță nu vei putea înțelege cum au fost posibile unele lucruri și detalii capturate, dar merită să le vezi pentru că acestea reprezintă grijile oamenilor de pretutindeni, despre care odată cu trecerea timpului nu se mai vorbește.

1. Un bebeluș în uterul mamei

Aceasta fotografie unică a fost făcută în timpul intervenției chirurgicale pe coloana vertebrală a fatului la 21 de săptămâni de la concepție. După cum puteți vedea, copilul a apucat cu plăpânda sa mânuță, degetul mic al chirurgului. Astfel, el literalmente vrea să „apuce” viața.

1

2. Căderea

Pentru o lungă perioadă de timp această imagine nu a fost cunoscută în lume. Aici vedem un om care a sărit din proprie inițiativă de la fereastra clădirii World Trade Center în timpul atacurilor din 11 septembrie 2001.

2

3. Războiul din Vietnam

Această imagine dezvăluie toate secretele războiul din Vietnam. Aici vedem o fată care fuge de un napalm explozibil. Fotograful Nick Ute mult timp s-a gândit dacă ar fi bine să publice această fotografie cu o fetiță în pielea goală, dar apoi a decis să facă acest pas. Într-o ediție a unei reviste, această fotografie a fost numită cea mai bună din istoria secolului trecut.

3

4. Un călugăr budist

Această imagine a fost făcută de legendarul Malcolm Brown, fotbalistul a fost martorul unui act de martirism în mijlocul unei piețe; unul dintre călugării budiști și-a dat foc. Acest gest a fost calificat ca un protest împotriva represiunii preoților și a deținerii ilegale a călugărilor.

4

5. Embrioni umani

Acum, aproape fiecare mamă poate să-și urmărească sarcina cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Dar în 1965, această fotografie a creat furori. Deci publicului pentru prima dată a văzut cum arată un copil înainte de a se naște.

5

6. Funeraliile unui copil

În 1984, orașul indian Bhopal a fost victima unui dezastru tehnologic de proporții. Un nor toxic produs de o fabrică americană de prelucrare a pesticidelor, a luat viața a mii de oameni în doar câteva secunde. Aceasta fotografie este o dovadă a faptului că civilizația umană amenință sa se autodistrugă.

6

7. Rozător cu o ureche umană pe spate

În 1997, oamenii de știință din Marea Britanie au reușit „să crească” o ureche umană pe partea din spate a unui șobolan de laborator. Acest studiu este primul care a demonstrat că clonarea umană nu este o ficțiune sau o fantezie și are o perspectivă reală.

7

8. Executarea lui Saddam Hussein

Acesta a fost executat la 30 decembrie 2006 înainte de ivirea zorilor. Martorii oculari spun că Hussein s-a comportat cu demnitate și nu a cerut milă. Televiziunea irakiană a susprins momentul în care Saddam a fost executat cu moartea prin spânzurare.

8

9. Mâna unui om înfometat

Fotografia arată diferența dintre mâna unei persoane obișnuite și a unui băiat dintr-o țară africană săracă. Imaginea a fost făcută în Uganda, în 1980.

9

10. Fata afgană

Această tânără a fost fotografiată de către Steve McCurry într-o tabără de refugiați de la granița dintre Afganistan și Pakistan. Fotografia a ajuns pe coperta celebrei reviste National Geographis, iar fata a ajuns una dintre cele mai mediatizate afgane din lume.

10

11. „Ciuperca atomică”

Un nor toxic deasupra orașului Nagasaki, 1945.

11

12. Atacul  „9/11”

Cea mai celebră fotografie făcută în timpul atacului din 11 septembrie 2001.

12

13. „Albi” și „de culoare”

Discriminarea anilor ’50 a fost imortalizată în această imagine. Oamenii de culoare nu aveau drepturile din ziua de astăzi. Cutremurător!

13

14. Un ofițer împușcă într-un prizonier

Fotografie, pentru care autorul a câștigat premiul Pulitzer, a schimbat complet modul de gândire al omenirii despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în Vietnam, în timpul războiului.

14

15. Tatăl și fiul

Această imagine a fost făcută în 2003. Un tată iubitor își mângâie fiul într-un lagăr de prizonieri.

15

16. Băiatul din Groznîi (Capitala Ceceniei)

Băiatul privește prin ferestrea autobuzului, în care au fost încărcați refugiații și forțați să părăsească epicentrul evenimentelor militare. Mai 1995.

16

17. Un bărbat mutilat

Tânărul face parte din grupul etnic Hutu, acesta a fost schilodit la poliție, pentru că l-au suspectat că ar fi fost implicat în revoltele grupului etnic tutsi. Iunie 1994, Rwanda.

17

18. O femeie se confruntă cu poliția

O femeie încercă să oprească echipa de poliție, care, potrivit deciziei Curții Supreme au venit să-i demoleze casa din Cisiordania, localitatea amplasată lângă râul Iordan.

18

19. Moartea lui Omayry Sanchez

În 1985, o erupție vulcanică în Columbia a costat viața a sute de mii de oameni. Fotografia surprinde o fată care a fost victima unui dezastru teribil. Tânăra a nimerit într-o mocirlă, picioarele ei au fost prinse în molozul din beton. Timp de trei zile fata și-a păstrat curajul și a luptat pentru viața sa într-o astfel de poziție, dar, din păcate, nu a reușit să se salveze.

19

20. „Atletul” nud

S-a întâmplat în 1975 în timpul finalei Campionatului de rugby din Marea Britanie. Zvonurile spun că un astfel de spectacol a făcut-o pe regină să-și piardă cunoștința.

20

Acum ai impresii clare despre lumea în care trăiești. Multe dintre aceste acestea imagini sunt de-a dreptul șocante. Rămâne să meditezi asupra unor evenimente și oameni pe care nici măcar nu i-ai cunoscut, dar deja te-au marcat.

Sursa

Distribuie articolul: