Dacă vă place iarna, atunci cu siguranță vă place să vă dați cu sania, schiurile, să vă bateți cu bulgări și să vă încercați iscusința în crearea sculpturilor albe. Uite că astăzi este o zi deosebită. Este Ziua Mondială a Omului de Zăpadă.

Ziua Mondială a Omului de Zăpadă este sărbătorită pe 18 ianuarie. Această dată nu este aleasă la întâmplare: „8” simbolizează omul de zăpadă și „1” reprezintă bățul sau mătura lui. Mai mult de atât, ianuarie este de obicei suficient de rece și cu mai multă zăpadă pentru a construi oameni de zăpadă și, prin urmare, este o șansă perfectă de a-l sărbători. Ziua Mondială a Omului de Zăpadă a avut loc prima dată în 2011.

Un om de zăpadă este o sculptură de zăpadă antropomorfă. Oamenii de zăpadă tipici sunt construiți din trei bulgări mari de zăpadă, cu câteva accesorii suplimentare pentru trăsături faciale și alte caracteristici. Accesoriile obișnuite includ ramuri pentru brațe și o față zâmbitoare cu ochii și dinții din cărbune și un morcov dulce pentru nas. Acesta poate avea accesorii precum o pălărie sau un accesoriu de cap precum este o căldare și de ce nu o eșarfă.

Construirea omului de zăpadă a făcut parte din bucuriile iernii încă din Evul Mediu

În evul mediu, se obişnuia ca, odată cu zăpada, să se ridice şi oameni de zăpadă. Prima dovadă documentară a acestui lucru este un manuscris din anul 1380, intitulat Books of Hours, găsit în Biblioteca Koninklijke din Haga.

Imaginea de mai jos arată prima fotografie cunoscută făcută unui om de zăpadă şi a fost înregistrată la Biblioteca Naţională a Ţării Galilor. Imaginea a fost făcută în 1853 de către fotografa Mary Dillwyn.

Omul de zăpadă

La mijlocul secolului al XIX-lea, personajul intră în atenţia pedagogilor care încep să le recomande copiilor jocul cu omul de zăpadă, pentru a-şi spori creativitatea. Drumul până la a intra în cărţile pentru cei mici, în poveştile care le sunt dedicate, nu mai e lung.

Cel mai mare om de zăpadă din lume a fost construit Bethnel, Maine, SUA, în 2008 numită Olympia Snow-Woman. A măsurat 37,21 metri înălţime iar „construirea” ei a durat circa o lună de zile.

La data de 20 martie, în fiecare an, este sărbătorită „Ziua Topirii Omului de Zăpadă”, pentru a marca schimbarea anotimpului şi anume, trecerea de la iarnă la primăvară.

De-a lungul istoriei găsim diverse urme lăsate de acest personaj. De exemplu, o biografie a lui Michelangelo menţionează figura de omăt modelată în iarna 1492-1493, la Palatul Medici.

Descoperiți aici și alte curiozități: 9 lucruri uimitoare despre omul de zăpadă. Știai că a existat un om de zăpadă mai mic decât un fir de păr?