De obicei, produsele cosmetice ne alarmează doar în cazul în care conțin ingredientele numite ”parabeni”. Oamenii de știință, însă, atenționează: parbenul este doar unul din cele peste zece ingrediente dăunătoare, conţinute în majoritatea produselor cosmetice. Portalul natlife.ro, propune o listă cu 17 ingrediente care trebuie cunoscute, întrucât dăunează, în fiecare zi,  sănătății corpului nostru:

Parabenii

Se regăsesc în majoritatea cremelor, șampoanelor, gelurilor de duș, săpunurilor, rujurilor și demachiantelor. Cauzează dezechilibru hormonal și chiar formațiuni tumorale.
Pe etichetele cosmeticelor, apare cu denumirea de: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben și benzylparaben.

EDTA

Se conține în cosmetice, detergenți și săpunuri. Dacă utilizați produsele care conțin EDTA, riscați să dobândiți afecțiuni dermatologice, renale și digestive. De obicei, se regăsește pe etichete cu nume ca: EDTA sau Acid tetra-acetic de amino-etilenă.

Propilen Glicol

Provoacă inflamații și cauzează afecțiuni dermatologice. Se regăsește după denumirea originală de Propilen Glicol.

Uleiul mineral și derivat

Favorizează îmbătrânirea prematură a pielii, împiedică celulele să respire, favorizează apariţia acneei şi a altor afecţiuni dermatologice. Uleiul mineral este periculos și în cazul produselor pentru bebeluși. De obicei, se regăsește după denumirea de: ulei mineral, mineral oil, parafină, petrolatum sau vaselină.

Parfumurile sintetice 

Acest ingredient provoacă migrene, amețeală, alergii, vomă, formațiuni tumorale, afectând și sistemul nervos. Este ușor de recunoscut după denumirea de: fragrance sau parfum;
Pudra de talc: Fiind un ingredient utilizat în fabricarea anticoncepționalelor, pudra de talc crește riscul apariției cancerului ovarian;

Coloranții / vopselele sintetice

La fel ca și restul ingredientelor sintetice, coloranții au un efect cancerigen asupra organismului, cauzând și afecțiuni ale sistemului nervos.

Lanolina

Acest ingredient provoacă forme acute de acnee.

Stearalkonium Chloride 

Produsele cosmetice de tipul balsamului de păr sau cremelor, care au indicat, în lista ingredientelor, și acest compus, provoacă deseori reacții alergice.

Imidazolidinyl urea și diazolidinyl urea

Sunt niște ingredienți des utilizați în fabricarea cosmeticelor, însă au și efecte extrem de toxice asupra organismului. Produsele care indică pe etichetă: Imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, Germall 2 sau Germall 115 reprezintă sursele principale ale dermatitelor.

Laureatul de sodiu / lauril sulfat

Se regăsește în compoziția șampoanelor, a spumantelor de baie și este recunoscut pentru cauzarea iritaţiilor cutanate, afecţiunilor dermatologice, hepatice, renale, pulmonare şi pancreatice. Poate fi recunoscut după nume precum: sodiu lauryl sulfate, SLS, SLES, sodium laurel sau lauryl sulfate.

Ftalații

Provoacă dereglări hormonale, alergii, intoxicări ale ficatului, infertilitate și anomalii genitale la bebeluşi. Ftalații pot fi deconspirați după nume precum: dietilhexilphtalate – DEHP și orice alt ingredient care se termină în “phtalate”.

Triclosanul

Acest compus provoacă dereglări ale funcţiilor glandei tiroide și este suspectat de scăderea fertilităţii atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Dioxanul

Mascându-se după toate ingredientele care se termină în “eth”, dioxanul se manifestă prin cauzarea unor efecte tumorale asupra organismului.

Clorhidratul de aluminiu

Conținându-se în majoritatea antiperspirantelor, clorhidratul de aluminiu pătrunde în organism prin pori și leziunile de la nivelul pielii și poate provoca efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor și creierului.

Xylena

Un ingredient răspândit în oje, dar și coloranții pentru păr, xylena irită tractul respirator şi pielea;

Resorcionol

Se conține în vopseaua de păr și reprezintă un iritant puternic pentru piele, având un efect toxic asupra ţesuturilor.

Ați putea încerca acest exercițiu chiar acum: analizând lista de ingrediente a deodorantului sau șamponului pe care îl utilizați cel mai des. Ingredientele naturiste ar trebui să primeze pe etichetele produselor cosmetice, dar și de igienă, pe care le utilizați zilnic.

Distribuie articolul: