Călătoresc oamenii. Descoperă culturi noi, tradiții, mâncăruri, apoi scriu despre acestea în cărți, articole pe bloggurile personale. Iată că o angajată din rândurile Corpului Păcii din Republica Moldova a dorit să-și împărtășească impresiile sale despre țara noastră cu compatrioții săi. Vezi și tu ce a observat americanca Leah Kieff:

1. Se îmbracă frumos ca să meargă la magazin, la școală sau în oraș

Moldovenii, în special moldovenii care locuiesc în orașe, iubesc să se îmbrace frumos. Pentru femeile din Moldova, o rochie frumoasă, un machiaj bun, părul bine coafat și tocurile sunt accesoriile de bază pentru o plimbare prin oraș. De fapt, ținuta perfectă pentru o simplă plimbare, aproape că este încurajată de întreaga societate. Cuvântul „frumos”, nu este doar un cuvânt aici, e o valoare.

Fetele de aici în mare parte sunt foarte frumoase și țin să aibă grijă de ele. Pentru moldoveni este foarte important să fie subțirei, frumoși și bine îmbrăcați, motiv pentru care ei au mai puține haine, dar important să fie stilate, de fapt au mare grijă de hainele lor, preferă să le poarte mereu curate și să arate ca noi.

2. O afinitate puternică pentru alcoolul de casă

Aproape fiecare familie de-aici pare să-și producă propriul vin, dar și alte produse făcute „de casă”, de asemenea propriul rachiu sau lichior. Eu nu sunt o fană a rachiului, dar m-am delectat cu niște vine foarte bun. Tu ar trebui să fii atent de unde îl procuri, deoarece, uneori, oamenii pot să ardă anvelope pentru a produce băuturile spirtoase, asta în cazul în care nu-și pot permite zahăr pentru a face alcoolul, iar consumul acestui fel de alcool te poate turmenta puternic (nu am întalnit pe nimeni să facă acest lucru, dar aici nu este nimic imposibil). De asemenea, trebuie să fii atent și cu vinul nou, deoarece acest vin este încă în proces de fermentare și va continua să fermenteze în stomac după ce-l vei bea, provocându-ți un deranj puternic.

3. Copiii locuiesc împreună cu bunicii

În Moldova se întâlnesc frecvent copii care locuiesc cu bunicii lor, deoarece o mare parte a populației aptă de muncă, trăiește și lucrează în străinătate, lăsându-și copii în grija părinților săi. Am auzit istorii de la câțiva voluntari care locuiesc în satele de aici, precum că foarte mulți copii de vîrstă medie locuiesc chiar și singuri pentru că părinții lor sunt plecați în strinătate la muncă.

4. Îți răspund cu „ce mai faci?” sincer și complet

„Ce mai faci?” sau „Ce faci?” (cf.? – prescurtat) în Moldova este o întrebare onestă, ei nu-ți răspund doar cu: „Bine, mulțumesc!”

5. Nu zîmbesc străinilor

Zâmbetul larg și deschis la adresa străinilor nu-l vei întâlni des pe-aici. Cel mai des ei își împărtășesc zâmbetele cu prietenii, rudele, familia. Este întra-devăr ciudat să vezi pe cineva zâmbind în stradă, cu excepția cazurilor în care acest zâmbet este adresat cuiva. De fapt, așa poți observa străinii și oamenii care locuiesc sau au locuit în străinătate. Mai mult decât atât, lipsa zâmbetelor la adresa ta îți arată dacă persoana este fericită sau nu în compania ta.

6. Stând la masă unei sărbători, pot sta ore întregi

Când grupurile de moldoveni se întâlnesc împreună pentru o cină, un prânz sau cu oricare altă ocazie, ei vor mânca, vor bea și vor vorbi mult. Apoi, ei din vor vorbi, vor bea și mânca. Aceste mese sunt de obicei lungi, doar în cazul în care se celebrează vreun eveniment important.

7. Întotdeauna păstrează sacoșele

Serios, moldovenii rar, dar foarte și foarte rar aruncă sacoșele – doar nu se știe niciodată când ai nevoie de una. Aproape fiecare magazin alimentar iau taxe suplimentare pentru sacoșe, astfel păstrându-le pe cele vechi și reutilizându-le, te face să economisești un pumn de bani.

8. Pregătesc mai multă mâncare decât trebuie, atunci când îi vizitează prietenii

Aproape niciodată nu vei întâlni o masă pe care să nu fie cel puțin șase feluri de mâncare, chiar și pentru o cină de trei persoane. Majoritatea mâncărurilor au tone de maioneză. Ei susțin că niciodată nu este „prea mult”, ci poate să fie „prea puțin”.

9. Spun foarte multe toasturi

Unii moldoveni vor spune un toast de „Sănătate”, sau ceva de genul ăsta, dar scurt. Dar, în general, trebuie să te aștepți să auzi anecdote, o mulțime de cuvinte-de-bine, acestea vor fi spuse înainte de a cinsti băutura – în timpul unei cine de aici, în timp de-o oră poți auzi vreo 10 toasturi. Este probabil să le auzi pe-aceleași de foarte multe ori. Iar dacă se vor grăbi să bea un păhărel, au un toast și pentru asta: „Hai, davai!”. Care pur și simplu îți dă permisiunea de a bea îndată.

10. Întâlnesc oameni absolut străini și devin prieteni foarte repede

Și apoi te invită la un divin sau la un pahar de vin, chiar după 10 minute de cunoștință. În Republica Moldova există o zicală, există oameni pe care îi cunoști, oameni pe care nu-i cunoști și oamenii cu care poți petrece bine.

Eu nu pot să vă spun de câte ori acest lucru s-a întâmplat cu mine – în magazin, pe stradă, prin intermediul prietenilor mamei mele-gazdă. Uneori este o ofertă concretă, dar de obicei este doar o ușă deschisă, care îți sugerează să vii în vizită. Am fost impresionată de prietenia oamenilor de-aici și de ajutorul pe care ți-l pot da oricând.

11. Niciodată nu vii la cineva în ospeție fără un cadou în mână

De obicei, dacă mergi în ospeție la cineva vei aduce vin sau ciocolată, dar dacă chiar vrei să impresionezi un moldovean, trebuie să aduci o sticlă frumoasă de coniac. Puteți, de asemenea, pe lângă alcool, să aduceți flori sau un tort, acestea de obicei sunt „primite” bine.

Acest lucru m-a învățat mama încă de când eram copilă, nu mă duceam în vizită la cineva fără să aduc un mic cadou gazdei.

12. Deschiderea bananei din partea de sus (și nu de la tijă)

Pentru mine acest lucru a fost bizar – moldovenii deschid banane lor, aproape întotdeauna din partea de sus, adică nu de la tijă. Ei folosesc tija pentru a ține banane în timp ce o mănâncă.

13. Nu poartă pantofii de-afară în casă, ci papuci de cameră

Când veți întra într-o casă din Moldova să vă scoateți întotdeauna pantofii la ușă. Pentru o mulțime dintre voluntari acest lucru era ceva straniu, dar pentru mine era ceva normal. Mama întotdeauna ne-a învățat să ne descălțăm la ușă pentru a-și păstra covoarele curate, deci are sens, având în vedere că afară este foarte mult praf. Ce nu întotdeauna are sens este faptul că trebuie să încalți papucii de cameră chiar și în timpul verii. Ai scos pantofii, dar nu mergi desculț prin casă.

14. Nu lași fereastra deschisă, dar dacă o lași deschisă, închizi ușa

O mulțime de moldoveni, cred că curentul sau vântul are capacitatea de a bolnavi. Unii nu deschid ferestrele din casele lor sau din autobuze aglomerate, chiar și în timpul verii, ei susțin că curentul care se crează în acest timp îi poate răci.

15. Spun cuvinte de urare atunci când ies dintr-un duș sau o saună

Ei spun, „S lyogkim parom!” (Practic, „Felicitări pentru un abur ușor!”)

Prima dată când mi s-a întâmplat acest lucru eram în casa unui prieten și mi-a spus în limba rusă (eu aproape deloc nu vorbesc limba rusă), iar eu nu aveam nici o idee despre ce mi-a spus el până când a deschis ușa la baie și mi-a arătat „aburii”. Oricum mi-a trebuit foarte mult timp să înțeleg sensul, de fapt nici acum nu-l înțeleg bine.

16. „Timpul” este altfel conceput decât m-am obișnuit să-l concep în SUA

Nu este ceva obișnuit, dar totuși nu pare a fi nici profesionist – întârziatul. Nu este neobișnuit pentru cineva să ajungă la o întâlnire cu treizeci de minute sau chiar o oră după ce a început, fără scuze, explicații. Cu toate acestea, am întâlnit oameni care păreau deranjați de acest lucru; ei aleg pur și simplu să nu spună nimic. O altă tendință culturală sau o „normă” de-aici ar fi că oamenii nu își spun părerile negative la locul de muncă, pur și simplu le păstrează pentru sine.

Nota bene: Eu nu pot rezuma întreaga cultură a unei țări în 16 puncte, acestea sunt doar acele de care m-am „ciocnit” eu de când sunt aici. Ele nu sunt aplicabile tuturor în Republica Moldova și nu ar trebui să fie luate ca atare.

Sursa/foto: ithinkaboutthateveryday.wordpress.com

Distribuie articolul: