Bucătăria este locul unde femeia petrece ore în şir, unde se confruntă cu veşnica întrebare „Ce să gătesc azi?” şi unde face mici descoperiri… Experienţa în culinărie a dat naștere unor trucuri ca:
1. Dacă afumi laptele în timpul fierberii, în ajutor poate veni un prosop umed. Acesta se întinde deasupra cratiţei şi se schimbă de 5-7 ori! Pentru a evita ca laptele să dea în foc, marginile vasului se ung cu unt sau ulei.

2. Dacă ai scăpat mai multă sare în mâncare, taie un cartof şi pune-l în mâncarea care fierbe. Acesta va absorbi sarea în exces. După fierbere cartoful se înlătură!

3. Clătitele vor fi mai pufoase dacă sunt pregătite cu apă minerală.

4. Dacă nu ai reuşit să strângi spuma de la carne, poţi adăuga în cratiță un un albuş. Albuşul se bate cu furculiţa pentru câteva secunde. Acesta va strânge imediat spuma nedorită şi adesea insuportabilă. Va fi uşor de înlăturat cu o lingură.

5. Dacă în urma curăţirii de grăsimi a cuptorului cu microunde a rămas un miros neplăcut, problema se va rezolva cu o coajă de lămâie pusă pentru 30 secunde în cuptor la puterea potrivită.

6. Mirosul de peşte – fie crud, fie prăjit – poate fi înlăturat cu uşurinţă, dacă în preajma sa este amplasat un bol cu oţet. Oţetul scoate orice miros neplăcut.

7. Albuşul se va bate mai uşor dacă peste el vei turna câteva picături de lămâie, iar peste gălbenuş un pic de sare.

8. Ceapa se ţine 30-40 minute în apă înainte de a fi tăiată. Astfel, riscul de a lăcrima este minim.

9. Pentru a decoji uşor oul, înainte de a-l pune la fiert, se face o gaură cu un ac mic.

10. Pieliţa de pe ficat se va înlătura uşor dacă înainte de a fi pregătit se va pune într-un bol cu apă clocotită, pe un minut.

11. Untul topit se pregăteşte doar pe baie de aburi. Interacţiunea cu tigaia încălzită la foc îi schimbă calităţile nutritive!

12. Vei obţine o cantitate mai mare de suc de lămâie dacă, înainte de a o stoarce, o laşi pentru câteva momente în apă caldă.

13. Pentru ca sarea să nu se umezească, adaugă câteva boabe de orez în recipientul în care o păstrezi.

14. Sărează peştele cu 10 minute înainte de a-l prăji ca să eviţi sfărâmarea lui atunci când îl întorci pe tigaie. De asemenea, va fi mai gustos dacă îl cufunzi în lapte înainte de a-l da prin făină sau pesmeţi.

15. Pâinea proaspătă se va tăia frumos în felii şi nu se va fărâmiţa dacă foloseşti un cuţit a cărui lamă ai încălzit-o sub un jet fierbinte de apă.

Distribuie articolul: