Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a marcat într-un mod neobișnuit încheierea ediției de iarnă a campaniei „Wine Friendly” care promovează cultura vinului și consumul conștient al vinului de calitate. Cincisprezece profesioniste media din TV, radio și online, împărțite în trei echipe, au luat parte la un eveniment oeno-gastronomic inedit – „Wine of Moldova Food&Wine Battle”. Jurnalistele au fost puse față în față cu bucătarul Marian Danu și expertul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) Elizaveta Breahnă, pentru o demonstrație live de gătit mâncăruri delicioase, asortate corect cu Vinul Moldovei. Teatrul gastronomic a fost găzduit de un restaurant recent dechis în Chișinău.

Gheorghe Arpentin, directorul ONVV: „Cea mai bună promovare a Vinului Moldovei de calitate este atunci când, în primul rând, este binecunoscut la noi acasă. În al doilea rând, Wine Friendly are scopul de a creşte, a educa și a cultiva cultura vinului, iar cultura începem cu fiecare din noi. Pentru ca aceste mesaje să ajungă către un public numeros, am organizat un astfel de evniment inedit cu reprezentanți ai mass-media, pentru început cu jurnaliste TV, radio și online.”

Jurnalistele au învățat de la cei doi experți regulile de aur pentru asortarea corectă a vinului cu mâncarea, de asemenea au aflat despre elementele de care  trebuie sa țină cont pentru un adevărat rasfăț gastronomic. Alivancă, somon cu legume și pireu de morcovi cu creveți au fost aranjamentele spectaculoase din farfurie pe care le-au realizat la  „Wine of Moldova Food&Wine Battle” cele 15 participante.

Rețetele prezentate au fost primele trei din totalul de 10 rețete video lansate de ONVV cu ocazia încheierii campaniei Wine Friendly. Combinațiile de succes în care vinul pune în evidență calitățile felurilor de mâncare sunt elementele principale seriei de rețete video marca Wine of Moldova. Ideea aparține ONVV, iar rețetele au fost realizate de chef Marian Danu, utilizând drept ingredient vinuri din cele 3 zone IGP ale Moldovei. Toate rețetele detaliate și instrucțiunile video vor putea fi urmărite de doritori pe pagina de facebook „Wine of Moldova”.

Pentru prima dată de la lansarea programului „Wine Friendly” în februarie 2015, această ediție a propus tradiționalele degustări de vinuri ghidate de profesioniști într-un nou format – incluzând și componenta de cooking. Campania „Wine Friendly” s-a desfășurat în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018 și a cuprins 7 evenimente „Wine Friendly” ghidate de 7 somelieri acreditați, alături de 7 bucătari-șefi. Pe parcursul degustațiilor ghidate au fost servite 35 de vinuri din zonele IGP produse din soiurile indigene care au fost asortate cu 46 de feluri de mâncare atent alese.

Actuala ediție „Wine Friendly” a fost parte componentă a campaniei de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”, care a abordat asamblajele din struguri de soiuri autohtone.