Anorgasmia psihogenă este termenul folosit pentru a descrie incapacitatea unei femei de a avea orice formă de orgasm cu un bărbat. Aproximativ 15% dintre femei au dificultăți în atingerea orgasmului, iar multe dintre femeile care au trăit acestă experiență, o retrăiesc doar în 50-70% din cazuri. Deși anorgasmia este trăită de multe femei, cu ajutor specializat această problemă poate fi depășită în majoritatea cazurilor.

Anorgasmia este de două tipuri: secundară și primară. Anorgasmia secundară înseamnă că femeia a atins orgasmul în trecut, iar în prezent nu mai poate face acest lucru, iar anorgasmia primară înseamnă că femeia nu a avut niciodată orgasm.

Cauzele acestei probleme sunt multiple. Poate fi vorba despre o traumă pe care persoana a suferit-o în trecut, cum ar fi un viol sau un abuz, sau poate ține de educație. Sunt mame care își învață fiicele că „femeia nu trebuie să simtă plăcere și că doar femeile ușoare fac sex”, explică psihologul Oana Nicolau.

Incapacitatea de a atinge un orgasm la femei este adesea provocată de bărbat, acest lucru este explicat de prezența unor obstacole psihologice care nu permit unei femei să se relaxeze complet în timpul actului sexual și să simtă plăcerea. Raporturile sexuale în condiții necorespunzătoare, teama de supriza unei sarcini, duritatea partenerului sexual, nemulțumirea femeii privind atitudinea lui față de ea, sentimentul că partenerul o neglijează și poate chiar alcoolismul lui pot avea efecte negative.

Distribuie articolul: