Seara Sfântului Vasile cel Mare, celebrată în popor și pe stil vechi, vine cu un șirag de ritualuri și superstiții, care mai de care! Este seara Ajunului Anului Nou pe rit vechi, seara în care se urează de bine gospodăriile oamenilor, seara în care se împlinesc dorințele, se fac vrăjitorii despre măritișul fetelor și se prezice viitorul an cu ajutorul… cepelor! În detalii, despre această noapte magică, mai jos.

1. Se rostesc rugăciuni de ajutor

Sfântul Vasile este cel care alungă duhurile rele şi are o mare putere asupra dracilor. De aceea, în acestă zi, trebuie rostite rugăciuni de ajutor în casele în care paguba sau boala dăinuie de multă vreme.

2. La cumpăna dintre ani, dorinţa se împlineşte

În noaptea Anului Nou, să ne punem în gând o dorinţă şi să ne rugăm pentru împlinirea acesteia. Tradiţia spune că fiecare dorinţă, rostită cu credinţă la cumpăna dintre ani, totdeauna se împlineşte, cu condiţia ca aceasta să nu fie mărturisită nimănui.

vasile cel mare3. Un bărbat trebuie să vină primul în casă

În prima zi a Anului Nou, în fiecare gospodărie este bine să păşească un bărbat sau o femeie brunetă, pentru că aceştia aduc noroc gospodarului. Dacă într-o gospodărie trebuie să vină o femeie roşcată sau o femeie blondă, fiecare trebuie să poarte asupra sa un fir de busuioc sfinţit, pentru a alunga ghinionul.

4. Spor în muncile agricole

Primul colac pregătit de gospodină pentru Anul Nou se păstrează până în primăvară; atunci, înainte de începerea muncilor agricole, se pune colacul în hrana animalelor de tracţiune, boi sau cai. Când se împlineşte tradiţia, animalele folosite la muncile agricole vor fi sănătoase, iar în gospodăria respectivă va fi belşug de legume şi cereale. Tot acum vom putea ghici cum va fi anul ce vine din punct de vedere meteorologic. În 12 pahare punem 12 cepe cu puțină apă. Dacă acestea vor încolți și vor lăsa apă, luna va fi ploioasă, iar dacă apa va fi consumată total, luna va fi secetoasă.

5. În noaptea de Sfântul Vasile să aveţi bani în buzunare!

În noaptea de Anul Nou este bine să aveţi în buzunar cât mai mulţi bani, pentru ca tot anul să nu le duceţi dorul, şi să vă bucuraţi de bunăstare. Totodată, în această zi să nu daţi bani cu împrumut şi nici obiecte de uz gospodăresc. Vă mai străduiți să întrați în noul an fără datorii, acestea nu aduc noroc și se spune că tot anul numai în datorii și veți fi.

6. Să întâmplinăm Anul Nou cu un pahar plin cu vin, stafide și Pește

O tradiţie urmată în ajunul Anului Nou de gospodarii din toate zonele ţării aduce reuşite până la anul viitor. În noaptea dintre ani, să aşezăm pe masă un pahar plin cu vin, pentru ca totul să ne meargă din plin. Pentru a te bucura mereu de câştiguri, trebuie să mănânci struguri sau stafide în această noapte magică. De secole, se spune că în această noapte trebuie să mâncăm peşte, dar acesta să aibă cap. Obiceiul acesta ne ajută să ne strecurăm printre obstacole cu mai multă uşurinţă.

7. Purtaţi un obiect de îmbrăcăminte, nou şi ceva roşu

O veche tradiţie spune că în noaptea de Revelion este de bun augur să purtăm un obiect de îmbrăcămite nou şi ceva roşu – o eşarfă sau o cravată. Aceste obiecte simbolizează schimbarea în bine şi prosperitatea, mai notează sursa.

8. Fetele nemăritate îşi caută ursitul

În această noapte, fetele nemăritate trebuie să număre nouă stele pe cer; dacă a noua stea este mai strălucitoare înseamnă că tânăra va avea un ursit voinic şi frumos. Apoi, fata o roagă pe strălucitoarea stea să-i aducă ursitul cât mai repede. Se leagă oile pe întuneric cu panglici diferite, iar dimineața, stăpânul este rugat să le caracterizeze pe fiecare în parte – cum e oaia, așa-i va fi fetei ursitul! Fetele mari mai aruncă peste casă un papuc, iar direcția în acre a căzut acesta cu botul indică locul de unde va veni mirele ei.

uratori

9. Colindătorii care vin cu Pluguşorul cheamă belşugul

Pluguşorul, obiceiul strâns legat de mitul fertilităţii este aşteptat cu bucurie de gospodari. În fiecare casă, urătorii care vin cu Pluguşorul rostesc vorbe frumoase, cheamă prosperitatea şi belşugul, iar urarea se face şi în familia celui care conduce grupul colindătorilor. Sunt urări specifice pentru casa cu fata mare, cu flăcău sau cu un copilaș nou-născut.

10. Şi Sorcovitul atrage belşugul

Acolo unde semănătorii, în dimineașa de Sfântul Vasile vin să-i sorcovească pe gospodari, o datină întâlnită la oraşe şi la sate, în familiile rspective se adună sănătatea şi belşugul tot anul. Este bine ca fetele care colindă să folosească o sorcovă cu flori albe şi roz, în timp ce la băieţi, sorcova trebuie să fie împodobită cu flori bleu sau albastre pentru a aduce noroc persoanelor sorcovite. dacă se seamănă, atunci boabele folosite vor fi din grâu, grăunțe, orz, orez sau mei. Câte semințe adună în mână gospodarul, atâția bani va avea în anul ce vine, câte adună gospodina – atâția copii va naște de aici încolo.

11. Sunați-i sau mergeți de-i urați pe cei cu numele Vasile

Costumați-vă într-o Capră și mergeți cu uratul la cei cu numele Vasile! Panglici multicolore, clopoţei, zurgălăi, coarne împodobite cu oglinzi , mărgele şi ciucuri, blană de capră, texte literare şi muzicale – toate vor alunga spiritele rele din casa celui urat. Căprița e cea care aduce mană, mai cu seamă că anul în care pășit îi este dedicat!

12. Aprindeţi o candelă sau o lumânare

Este de bun augur, ca în noaptea de Anul Nou pe stil vechi să aprindeţi o candelă sau o lumânare până în dimineaţa zilei de Anul Nou, pentru a avea un an mai luminios decât cel care se încheie.

13. Deschideţi ferestrele şi alungaţi spiritele malefice

Când Anul Nou bate la uşă, pentru câteva minute, este bine să deschideţi ferestrele locuinţei voastre pentru a alunga spiritele malefice care s-au cuibărit în căminul vostru!

La mulți ani, la mai mult și la mai mare celor ce poartă numele Vasile!!!