Hipotiroidismul sau patologia care se manifestă prin reducerea secreției glandei tiroide, afectează tot mai mult populația globului și se înregistrează din ce în ce mai frecvent la femei. Glanda tiroidă posedă funcții atât de complexe, încât dereglarea acestora nu-i permite întregului organism să funcționeze normal. Îți prezentăm, mai jos, o listă de factori de risc, care ar putea acuza faptul că ceva este în neregulă cu tiroida ta.

1. Probleme legate de oase, „oase slabe”. Ai putea să acuzi, în acest caz, o afecțiune a glandei tiroide. Una din funcțiile acestei glande endocrine este să confere densitate minerală osoasă, deci să distribuie calciul în oase. Hipotiroidismul poate împiedica acest lucru.

2. Balonările. Hipotiroidismul poate genera dereglarea activității digestive și anume circulația mâncării la nivel intestinal. Capacitatea organismului de a absorbi nutrienți se modifică odată cu momentul în care tiroida începe să nu mai funcționeze bine. Reducerea secrețiilor tiroidei poate cauza balonări intestinale, ulcere gastrice și sindromul intestinului permeabil.

3. Activitate sexuală scăzută. Mulți oameni consideră că schimbările din viața sexuală se datorează doar îmbătrânirii, însă acestea pot fi și simptome ale unor probleme hormonale. Funcțiile tiroidei afectează metabolismul estrogenului și a testosteronului în organism. La bărbați, hipotiroidismul provoacă disfuncții erectile, iar la femei – scăderea libidoului.

foto: biologicnr.com8

foto: biologicnr.com8

4. Creșterea în greutate. Insuficiența de hormoni tiroidieni cauzează incapacitatea organismului de a pierde kilogramele în plus. Nici anii de diete istovitoare nu te vor putea ajuta să rezolvi această problemă. Creșterea anormală în greutate poate fi provocată de hipotiroidism.

5. Lipsă de energie în organism. Pe lângă faptul că te poate împiedica să slăbești, hipotiroidismul te poate determina să suporți oboseli permanente.

6. Probleme legate de nivelul de zahăr din sânge. Hipotiroidismul scade capacitatea organismului de a absorbi glucoza din sânge, deci de a obține energie la nivel celular. Dereglările funcțiilor tiroidiene vor provoca neapărat hipoglicemie, chiar dacă rezultatele analizelor vor putea arăta altceva.

7. Nivel ridicat de colesterol și trigliceride. Este un alt simptom legat de un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni. Un nivel ridicat de colesterol și trigliceride sporește riscurile unui atac de cord sau ale unui accident vascular cerebral.

8. Oboseala suprarenală – un alt indicator al lipsei de glucoză și energie la nivel celular.

9. Acumularea de toxine în organism. Hipotiroidismul poate cauza deficiențe ale ficatului și vezicii biliare, deci poate cauza automat reducerea capacității organismului de a elibera toxinele acumulate.

10. Dezechilibru al estrogenului. Când tiroida nu funcționează bine, aceasta provoacă dezechilibrul estrogenului și al marker-ilor săi.

11. Probleme la nivelul creierului. Hipotiroidismul afectează sănătatea creierului, provocând depresii, anxietate, tulburări bipolare. Un studiu realizat în 2014 a demonstrat că persoanele cu depresie suportau, de fapt, deficiențe ale glandei troide!

12. Mâini sau picioare reci. Când nivelul hormonilor tiroidieni este foarte mic, acesta afectează controlul temperaturii corpului. Fie că ai extremitățile reci, fie că suporți transpirații nocturne permanente.

13. Pierderea părului. Tiroida determină metabolismul și absorbția de substanțe nutritive. Când glanda tiroidă nu funcționează normal, puteți acuza pierderi masive ale părului.

Asigurați-vă că aveți o tiroidă sănătoasă, mergeți la medic după fiecare analiză.

Sursa: mindbodygreen.com

Distribuie articolul: