Pâine moale pentru sandwichuri. Pâine super albă, super pufoasă, super gustoasă. Coaja e subțire și moale. Este ideală pentru sanwichuri proaspete sau toast. În această perioadă merge perfect cu unt și dulceață. E foarte bună în ziua în care e coaptă și a doua zi.

Ingrediente:
Pâine toast
450 gr făină albă (calitate superioară)
150 ml lapte
150 ml apa
1/2 plic drojdie uscată (cca 4 gr; sau 15 gr drojdie proaspătă)
1 priză zahăr
1 linguriță sare
30 gr unt (la temp. camerei)
Bucăți: 1 pâine de 650 gr

Vezi și: Rețeta aromată de pâine cu usturoi și cașcaval de la Valerie’s Food (Video)

Prepararea Pâinii toast:

1. Apa și laptele se încălzesc ușor împreună, doar cât să fie călduțe. Se iau într-o ceșcuță 2 linguri din acest amestec și în el se dizolvă sărea. Separat se iau 50 ml (măsurați ochiometric, nu trebuie să fie exact) într-o cană și se adaugă drojdia și zahărul. Se lasă la loc cald doar până face puțină spumă deasupra (cca 10 minute).
2. Într-un bol se pune făină și se face un crater în centru. Se adaugă acolo drojdia activată și restul de lapte+apa. Se frământă până aveți un aluat omogen (10 minute cu mână sau 5 minute cu robotul). Se lasă aluatul să stea 10 minute.
3. Se continuă apoi frământarea (cu mână sau robotul), adăugând treptat cubulețe de unt (în 4 tranșe) și adăugând și puțin din laptele cu sare. După fiecare transă trebuie frământat până aluatul redevine omogen, fiindcă va părea că aluatul se separă, dar trebuie să insistați până revine la consistență normală (mai ales dacă frământați cu mână). După ce ați terminat de încorporat untul și sărea, continuați să frământați aluatul (încă 10 minute cu mână sau 5 cu robotul). Lăsați aluatul să se odihnească alte 10 minute.
4. Mai frământați o tură aluatul (încă 10 minute cu mână sau 5 cu robotul). Va rezultă un aluat nelipicios, dar super elastic (așa știți că ați frământat cât trebuie).
5. Nu săriți etapele de frământat și odihnă fiindcă acești păși dau textură miezului; dacă nu le faceți cum trebuie miezul va ieși pufos și gustos, dar va fi ușor fărâmicios.
6. Așezați aluatul într-un bol, acoperiți-l cu un prosop sau folie de plastic și lăsați să crească la loc cald până își dublează volumul (cca 1 oră la 28C).
7. Luați aluatul din bol, întindeți-l un pic cu mână pe masă de lucru și împăturați-l în două și apoi iar în două din partea opusă. Așezați aluatul iar în bol și mai lăsați-l o tură la crescut până-și dublează volumul (cca 1 oră la 28C).
8. Puneți puțină făină pe masă de lucru și întindeți cu mână aluatul o foaie dreptunghiulară, având grijă că una din lațuri să aibă lungimea tăvii pe care o veți folosi la copt. 9. Rulați aluatul pe acea latură, apoi așezați-l în tavă (L 30 x l 11 x h 8 cm) unsă cu puțin ulei sau unt.
10. Acoperiți tavă și lăsați aluatul să crească la loc cald până tavă aproape se umple (cca 30-40 minute).
11. Se unge o bucată de hârtie de copt cu ulei și se așează peste tavă, cu partea unsă în jos. 12. Se pune deasupra o greutate (am folosit o tavă), că să va asigurați că pâinea nu face “cocoașa”.
13. Coaceți pâinea la 190C timp de 20 minute, apoi creșteți temperatură la 220C și mai coaceți 10 minute, să se rumenească un pic.
Pâinea se lasă să se răcească în tavă acoperită cu un prosop.

Sursa: E-retete.ro

Distribuie articolul: