Se știe că imediat după concepție, în organismul femeilor încep să abă loc schimbări hormonale. Anume nivelul de anumiți hormoni și reprezintă un indicator suficient pentru ca testele de sarcină să ofere un răspuns pozitiv. Despre cum își poate da seama o femeie că este însărcinată înainte să-și cumpere un test, vorbește Melissa Goist, obstetrician-ginecolog din cadrul Universității Ohio (SUA).

Mai mult sau mai puțin, pot indica asupra unei sarcini, următorii indicatori fizici:

Sensibilitatea sporită a sânilor. Țesuturile sânilor sunt foarte sensibile la schimbărie hormonale care au loc în organism. Atunci când nivelul de progesteron din sânge crește, sânii încep să se mărească, să devină mai dureroși și mai sensibili la atingere. 

Disconfort în partea de jos a burții. La scurt timp de la concepție, o femeie poate să resimtă mici simptome asemănătare cu cele din timpul menstruației: spasme, simțul de greutate și dureri în partea de jos a burții. Aceste simptome coincid cu pătrunderea ovulului fecundat în pereții uerului. Uterul se poate mări un pic, iar asta poate provoca disconfort. 

Eliminări sub formă de sânge. Aproximativ 25% din viitoarele mămici manifestă mici eliminări sângeroase după fecundarea ovulului. Dacă observați că o așa-zisă „mentruație” apare înainte de termen și se manifestă diferit, acest semn poate indica asupra unei sarcini. 

Oboseală. De obicei, sarcina se manifestă și prin stări de somnolență, oboseală permanentă, moleșeală, apatie. Una din cauze este și schimbarea la nivel de hormoni. Asta înseamnă că embrionul deja începe să consume energia mamei. 

Schimbarea culorii sfârcurilor. Hormonii sarcinii stimulează producția de melanocite, care provoacă pigmentarea pielii, inclusiv a sfârcurilor, care pot deveni mai întunecate la culoare. Această schimbare este observată în special de către femeile care afișează o piele deschisă la culoare. Brunetele observă schimbarea cam în a zecea săptămână de sarcină. 

Grețuri. Sunt niște simptome care apar la circa 85% sin femeile însărcinate, spre sfârșitul primei luni de sarcină. La unele femei, grețurile apar la foarte scurt timp de la concepție. Unele femei care încă nu știu că sunt însărcinate, pot manifesta grețuri în timp ce se deplasează cu un mijloc de transport. 

Balonare. Progesteronul este un hormon care încetinește deplasarea alimentelor prin sistemul digestiv, provocând astfel balonarea intestinelor. Senzația apare și în timpul menstruației, terminându-se odată cu încheierea zilelor critice. 

Urinări mai frecvente. Mersul frecvent la WC este un alt indicator care poate dovedi sarcina. În organismul viitoarei mămici, rinichii învață să funcționeze mai rapid, pentru că asta urmează să facă pe parcursul întregii sarcini. Organismul învață să elimine mai rapid lichidul din organism. 

Apetit sporit. Nu vorbim despre pofte. Schimbările hormonale stimulează necesitatea organismului de carbohidrați. 

Durerile de cap. În primele săptămâni de la concepție, au loc schimbări și la nivel de sânge. Acestea pot stimula dureri de cap care dispar odată cu echilibrarea hormonală a organismului. 

Constipație. De acest simptom se face vinovat tot sistemul hormonal. Hormonii încetinesc prelucrarea alimentelor, iar asta înseamnă că apar și constipații. Simptomul nu dispare pe parcursul sarcinii, ci doar se înăsprește. 

Schimbări de dispoziție. În primele săptămâni de la concepție, multe feme manifestă crize emoționale. Dispoziția se îmbunătățește odată cu echilbrarea nivelului de hormoni din organism. 

Temperatură ridicată. Atunci când ovulul iese din ovar, temperatura corpului se ridică cu jumătate de grad Celsius și rămâne așa până la începerea menstruației. Dacă această temperatură se menține mai mult de 2 săptămâni, aceasta poate însemna că femeia este însărcinată.  

Foto: youtube.comlaperlerose.commedicinenet.com

Distribuie articolul: