Copiii sunt oglinda părinților și nu în zadar sunt numiți drept cele mai bune „investiții” ale adulților. Adevărul este că părinții îi pot motiva pe copii la un viitor de succes. Nu poate exista o rețetă fixă, însă practicile de mai jos sunt comune pentru mai mulți părinți, ai căror copii au atins un viitor frumos. Iată ce au în comun părinții copiilor de succes:

„Îi motivează să muncească. Julie Lythcott-Haims, ex-decan la Universitatea Stanford, spune că acei copii care acceptă să îndeplinească anumite treburi, care știu ce înseamnă munca, colaborează mai bine cu colegii, sunt mai empatici, mai independenți și știu de la bun început pentru ce trebuie să lupte. Scoțând gunoinul și spălându-și rufele, copiii își dau seama că munca face parte din viață.

Le dezvoltă abilități sociale. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania și Universitatea Duke au urmărit mai mult de 700 de copii din SUA, între vârsta preșcolară și vârsta de 25 de ani, găsind o corelație semnificativă între aptitudinile sociale și succesul lor două decenii mai târziu. Studiul de 2 decenii arată că dezvoltarea abilităților sociale și emoționale e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem forma pentru un viitor sănătos al copiilor. „De la po vârstă fragedă, aceste abilități pot determina dacă un copil va merge la colegiu sau la închisoare.”

Au așteptări mari. Un sondaj național, realizat de Universitatea din California, arată că așteptările pe care părinții le au față de copiii lor, au un efect enorm asupra realizării acestora. Așadar, părinții ar trebui să își păstreze așteptările înalte. Acestea se transformă în profeții!

Au atins niveluri educaționale superioare. Dacă părinții au făcut doar studii de liceu sau colegiu, există șanse mari ca și copiii lor să procedeze la fel.

Îi învață matematica de la o vârstă timpurie. O meta-analiză din 2007, realizată asupra a 35.000 de preșcolari din SUA, Canada și Anglia arată că dezvoltarea abilităților matematice timpurii devine un avantaj în timp. Printre ele se numără cunoașterea numerelor, a ordinii numerice și a altor concepte rudimentare încă înainte de a merge la școală.

Dezvoltă relații cu copiii lor, mai ales în primii 3 ani de viață. Relațiile sănătoase cu părinții determină rezultatele academice ale copiilor. Legătura cu părintele devine, pentru copil, o bază sigură pentru a explora lumea. Investiți în relații precoce pentru randament pe termen lung.

Sunt mai puțin stresați. Starea de spirit a părinților prezice comportamentul, bunăstarea și realizarea copilului. Are loc fenomenul de conjuncție emoțională: când un om captează sentimentele celuilalt. Dacă un om drag este fericit, strălucirea sa ne va face fericiți!

Mamele sunt angajate. Cercetările realizate la Harvard Business School arată că există beneficii semnificative pentru copiii ale căror mame lucrează în afara casei. Este o primă lecție despre egalitatea drepturilor, învățată de copii.

Au un statut socio-economic mai ridicat. O cincime din copiii americani cresc în sărăcie, situație care le limitează foarte mult potențialul. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Stanford, statutul socio-economic conduce o mare parte din nivelul de educație și performanță.

Învață să își atingă obiectivele pe termen foarte lung, fapt care dezvoltă trăsături puternice de personalitate. Învățați-vă copiii să-și vizualizeze viitorul, să se angajeze să își creeze un viitor frumos.

Aleg pentru copii niște prenume aducătoare de succes. O serie de cercetări arată că numele poate determina succesul în viață. Oamenii cu nume comune și ușor de pronunțat s-au dovedit a avea mai mult succes.

Înțeleg importanța unei alimentații echilibrate, precum și a obiceiurilor alimentare. Oamenii de succes recunosc că obiceiurile alimentare corecte îi ajută să fie mai productivi pe parcursul zilei, să fie sănătoși din punct de vedere fizic și mental, iar aceste obiceiuri se învață de la părinți. De asemenea, părinții trebuie să le dezvolte copiilor o atitudine bună față de propriul corp și corpurile celorlalți.”

După un material semnat de businessinsider.com

Foto: Getty Images

Distribuie articolul: