În vâltoarea reducerilor și în prag de sărbători, moldovenii trebuie să fie atenți la produsele alimentare chiar mai mult decât de obicei. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să citească atent etichetele și să se uite la condițiile de păstrare, menționează AGORA.md.

ANSA precizează că, tradiţional, la sărbătorile de iarnă se procură carne, peşte, ouă, produse de patiserie și legume. Astfel, ANSA recomandă să fim atenți la prezența certificatelor sanitare.

„Nu procurați produse alimentare doar pentru faptul că sunt ieftine, însă fiți atenți și la alte particularități ce scot în evidență calitatea, data producerii, termenul de valabilitate, condițiile de păstrare și transportare a acestora”, ne îndeamnă inspectorii.

Iată o listă de sfaturi de la ANSA, în prag de sărbători.

 1. Procurați produse alimentare numai în locuri autorizate;
 2. Cumpăraţi numai produse alimentare ambalate şi controlaţi integritatea ambalajului produsului;
 3. Citiţi cu atenţie eticheta produsului şi lista ingredientelor;
 4. Asiguraţi-vă că producătorul/importatorul şi adresa acestuia sunt menţionate pe etichetă;
 5. Asiguraţi-vă ca agenţii economici care comercializează produse proaspete, dispun de echipamente şi condiţii specifice acestui gen de comerţ (vitrine frigorifice);
 6. Verificaţi data limită până la care produsul poate fi consumat făra riscuri. Un produs care se încadrează în termenul de valabilitate dar nu este păstrat şi expus în vînzare în condiţii corespunzătoare, poate deveni necomestibil;
 7. Nu cumpăraţi alimente din zone care nu prezintă siguranţă igienică;
 8. Dacă aveţi mai multe cumpărături de făcut, achiziţionaţi produsele alimentare la sfîrşit.
 9. Imediat după achiziţionare, depozitaţi şi păstraţi produsele alimentare  conform instrucţiunilor producătorului;
 10. Nu lăsaţi produsele alimentare proaspete expuse la temperatură ambiantă, decît timpul necesar porţionării sau preparării lor;
 11. Cumpăraţi produsele alimentare perisabile numai în limita strictului necesar  şi consumaţi-le  cât mai rapid  posibil.

În Republica Moldova se înregistrează, anual, circa 18-20 mii de cazuri de boli diareice acute, inclusiv în jur de zece decese.

Sursa: AGORA

Foto: Pexels.com