Există un număr senzaţional de diete, de la cele mai sănătoase, la cele personalizate, dar şi unele de-a dreptul aberante, care îţi pot face mult rău. Dar dacă vrei să scapi de câteva kilograme în plus şi pur şi simplu nu poţi urma o dietă, câteva trucuri simple te ajută. Sunt bazate pe cercetări şi sunt recomandate de specialişti. Iată 10 reguli simple care te ajută să slăbeşti fără dietă:

Foloseşte o farfurie mică
Un studiu realizat la Universitatea Cornell a arătat că o porţie fixă de mâncare servită într-o farfurie mare i-a determinat pe subiecţi să creadă că porţia este mai mică decât una obişnuită şi prin urmare au mâncat mai mult. Dar când aceeaşi porţie de mâncare a fost servită într-o farfurie mică, subiecţii au considerat că au mai multă mâncare în farfurie decât o porţie normală, prin urmare au mâncat mai puţin.

Foloseşte o furculiţă mare
Un studiu italian cu privire la relaţia dintre dimensiunea furculiţei şi cantitatea de mâncare consumată de o persoană a indicat faptul că cei care mănâncă cu furculiţe mici consumă mai multă mâncare, pentru că au senzaţia că fac progrese lente în a-şi satisface foamea, prin urmare mănâncă mai mult.

Mănâncă cu bărbaţii
Potrivit psihologului Meredith Young, femeile mănâncă mai puţin dacă la masă se află şi bărbaţi. “Este posibil ca porţiile mai mici de mâncare să semnaleze atractivitate”, spune psihologul. Femeile vor să pară sexy şi delicate, iar o halcă imensă de carne în farfurie clar nu transmite asta.

Citeşte etichetele
Cei care citesc etichetele produselor alimentare mănâncă în medie cu 5% mai puţine grăsimi decât cei care nu sunt interesaţi de asta, potrivit unei cercetări efectuate la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, Statele Unite. Încearcă să citeşti de fiecare dată eticheta şi astfel să te obişnuieşti să faci cele mai sănătoase şi dietetice alegeri.

Bea apă înainte de mese
Un studiu realizat timp de 12 săptămâni, în care au fost implicate 48 de persoane care au ţinut o dietă săracă în calorii, a arătat că cei care au băut două pahare cu apă înaintea fiecărei mese au slăbit în medie cu două kilograme mai mult decât cei care nu au băut apă înainte de masă.

Evită lumina pe timpul nopţii
Aici sunt incluse atât calculatorul, cât şi televizorul. Un studiu efectuat pe şoareci a arătat că cei care au fost expuşi la lumină pe timpul nopţii s-au îngrăşat cu 50% mai mult decât cei care su stat noaptea la întuneric. Un semn clar este tendinţa de îngrăşare a persoanelor care lucrează noaptea.

Fără provizii de gustări nesănătoase
Dacă ai la îndemână chipsuri, ciocolată, napolitane sau oricare alte gustări nesănătoase, vei fi de mii de ori mai tentată să le guşti (şi apoi să le mănânci de-a binelea!) decât dacă ai fi nevoită să mergi până la magazinul cartierului să cumperi. Principala regulă este nu-ţi faci provizii de astfel de alimente, pentru că voinţa ta va fi greu pusă la încercare şi oricât de mult le-ai ascunde, dacă le ştii în casă, vei ceda la un moment dat.

Alimentele sănătoase, la vedere
De asemenea, este foarte important să-ţi pregăteşti un platou cu gustări sănătoase (felii de morcovi, ţelină, castraveţi, fructe, nuci etc) pe care să-l aşezi într-un loc foarte vizibil. Un studiu a arătat că un bol cu salată plasat cât mai vizibil într-o cantină pentru şcolari creşte consumul de legume cu 250 – 300% pe an.

Ai grijă cu prietenii
Copiii mănâncă mai mult împreună cu un prieten decât cu un străin sau singuri, iar asta probabil că o ştim cu toţii din copilărie. Acelaşi lucru este valabil şi la vârsta adultă, potrivit unui studiu, prin urmare ar trebui să controlezi cât mănânci când eşti la masă cu prietenii. Cercetătorii mai spun că foarte “periculoşi” sunt prietenii slabi care mănâncă mult pentru că te determină să crezi inconştient că poţi mânca la fel de mult, fără efecte.

Evită reclamele pentru fitness
Un studiu efectuat la Universitatea din Illinois a arătat că persoanelor cărora le-au fost arătate reclame care încurajează exerciţiile şi activitatea fizică au mâncat mai mult decât cele cărora nu le-au fost arătate astfel de reclame. Explicaţia e simplă, iar gândurile unei astfel de persoane sunt “Pot să mănânc oricât acum, că de luni merg la sală”. Îţi sună cunoscut?

sursa: eva.ro 

Distribuie articolul: