Iubirea e ceva ce face plăcere oricui, indiferent sub ce formă vine și este trăită. Și nu poți realiza cu ce fel de iubire te confrunți decât în momentul în care chiar o experimentezi. Culmea e că indiferent de ceea ce trezește în noi – bucurie, durere, lacrimi, dor – o căutăm toată viață și nu putem trăi fără ea. 1. Iubirea platonică
Este cea mai simplă formă dintre toate celelalte tipuri de iubire. N-are constrângeri și nici implicații/intenții sexuale. Ea apare la vârste foarte fragede, când încă nu suntem foarte conștienți de ceea ce avem între picioare fiecare dintre noi. Este genul de iubire pe care o încerci în copilărie și chiar în adolescentă, la primele simpatii, atunci când conștientizăm pentru prima oară că ne e dor de o anumită persoană.

2. Dragostea la prima vedere și dragostea tip secret
Ai simțit vreodată cum „te lovește trenul” când privirile vi s-au intersectat? Dragostea la prima vedere ți-o amintești toată viață, e ceva extrem de puternic și cu mulți fluturi în stomac. Crează dependență maximă. Simți că nu poți trăi fără ea. Pe de altă parte, mai există și dragostea ținută secret, la fel de puternică că și iubirea la prima vedere, doar că ți-e imposibil s-o exprimi. Aici intră adesea dragostea față de un profesor, de exemplu, de care te îndrăgostești nebunește, însă ți-e teamă să i-o spui. Și continui să-l iubești în secret.

3. Dragostea neîmpărtășită
Este genul de iubire extrem de dureroasă prin care trecem cu toții măcar o data în viață. Se întâmplă atunci când tu iubești la nebunie o persoană, dar ești perfect conștient că niciodată persoană respectivă nu-ți va întoarce înapoi sentimentele. E tipul de dragoste care rănește.

4. Iubirea obsesivă
Ești genul de iubit/a obsedat, sau unul complet dependent de partener? Te simți complet neajutorat și pierdut fără persoană iubită? Dacă te recunoști în descriere, e foarte posibil să fii adeptul unei iubiri obsesive dar care, din păcate, nu va duce decât la destrămarea vieții voastre de cuplu, fiindcă sentimentele tale și modelul în care ți le exprimi pot răni, îngrădi și condiționa extrem de mult partenerul. Iubirea obsesivă ne caracterizează cel mai adesea în tinerețe, când nu știm cum să punem problemă față de cel pe care îl iubim. Iubiții obsesivi sunt speriați și nesiguri pe ei mereu. E ceva ce e posibil să experimentam cu toții la un moment dat al vieții noastre.

5. Iubirea egoistă
E o formă de iubire care se întâmplă într-un cuplu la modul următor: partenerul tău te iubește pe tine, iar tu te iubești tot pe tine. Așadar, vorbim de o dragoste de tip narcisist în cadrul căreia, deși ai alături pe cineva, tu te iubești exclusiv pe tine. Dacă te surprinzi cum intri într-o relație doar că să fii admirat și iubit, dar fără să te îndrăgostești cu adevărat de cel de lângă tine, atunci, cel mai probabil, trăiești o astfel de iubire.

6. Iubirea de tip „oooo, ce drăguț!”
O iubire care îți trezește sentimente de simpatie, că și cum ai în față ochilor un cățeluș pufos e ceva ce vei uita repede, cu siguranță. Poate dura doar câteva secunde sau ceva mai mult, de la caz la caz. Mai ales dacă ești iubitor de pisici, căței, animăluțe pufoase, te poți trezi pus în fața unei asemenea iubiri. Cu toții e posibil să simțim cum ne topim în față unei anumite persoane, pentru un anumit timp cert.

7. Iubirea pentru cineva de același sex cu tine
Ți s-a întâmplat să simți cum te copleșește o bucurie imensă, aproape nejustificată, față de un prieten de același sex cu tine? Atunci trăiești o astfel de iubire. Ea se poate manifesta față de un prieten apropiat sau chiar față de o celebritate. Are implicații mai puțin sexuale, dar mai mult din zonă sentimentelor de admirație și respect.

8. Iubirea copleșitoare
Ți s-a întâmplat vreodată să te uzi complet doar când persoană respectivă te îmbrățișează? Sau chiar să te atingi și mângâi de unul singur, în absența persoanei în cauză, dar cu gândul la ea? E clar, trăiești o iubire copleșitoare. E genul de iubire care se dezvoltă încă de la început, chiar când intri în relație cu cineva de care te simți extrem de atras sexual. Totul implică mult sex și poziții cât mai variate și practic vă smulgeți hainele unul de pe celălalt. Și dacă totul se petrece mai mult în pat decât în parc, ținându-vă de mână, e clar: trăiești o iubire copleșitoare.

9. Iubirea romantică
Fluturași mulți, muzică lui Louis Armstrong și flori? E clar, trăiești o iubire romantică. Lumea ți se pare mai bună, mai frumoasă, privești totul cu mai mare atenție în jurul tău și te bucură imaginea unui copac sau o floare în parc. Abia aștepți să te strângă în brațe partenerul și să te plimbi ore întregi pe străzi cu el. Ești fericit cum n-ai mai fost. Și întreaga lume zâmbește alături de tine.

10. Iubirea necondiționată.
Binecuvântați sunt cei care în cadrul unui cuplu simt această formă de iubire, dar reciproc, nu unilateral! Nu e ușor să iubești așa și oricum nu toată lumea își dorește această formă de dragoste. Iubirea necondiționată este, practic, scenariul de bază a filmelor de dragoste de pretutindeni. Nu spunem că ea există doar în filme, însă oricum e greu de ajuns la ea. Dacă amândurora va păsa unul de celălalt, dacă simțit că vreți să-i iertați orice partenerului și să îmbătrâniți alături de el, e clar: trăiți această formă de iubire. Ea se crează cu ajutorul comunicării totale, prieteniei solide, respectului și a speranței că totul în viitor va fi bine.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Distribuie articolul: