Promovarea egalității de gen a adus rezultate diferite în întreaga lume, astfel încât astăzi putem număra pe degete statele care oferă cele mai bune condiții de viață pentru femei. U.S. News, în parteneriat cu BAW și Wharton School au realizat un clasament al țărilor care oferă femeilor cele mai prietenoase condiții, analizând indicatori precum respectarea drepturilor omului, mărimea venitului, indicele de securitate etc. Aflăm că în fruntea topului se află țările scandinave, în timp ce în partea opusă - țări ca Algeria sau Pakistan, care sunt criticate pentru tratamentul față de femei.

1. Danemarca. Statul care folosește un sistem universal de îngrijire a sănătății și în care cetățenii primesc îngrijire medicală gratuită în cea mai mare parte. Învățământul superior este gratuit. Danemarca se poziționează constant în topul celor mai fericite națiuni ale globului, pensionarele daneze fiind unele dintre cele mai „mulțumite” din întreaga Europă. 78% dintre femeile din Danemarca au un loc de muncă.

2. Suedia. Este țara care ocupă locul I în top-ul țărilor cu cele mai bune condiții pentru creșterea copiilor. În Suedia, femeilor li se permite să avorteze în primele 18 săptămâni de sarcină fără acordul altei persoane.

3. Canada. Acest stat a adoptat încă în 1971 o politică națională a multiculturalismului care vine să celebreze diversitatea țării. Canada este apreciată pentru calitatea înaltă a vieții, politica educațională, promovarea antreprenorială, inclusiv ușurința lansării unui business. Diferența de gen, în Canada, este depășită și la capitolul sănătate.

4. Olanda. În 2001, Regatul Țărilor de Jos a devenit prima țară care a legalizat căsătoriile între membri de același sex, olandezii formându-se ca și o societate tolerantă. Olanda este celebră pentru condițiile pe care le oferă mamelor, la naștere. Politica educațională a Olandei este prielnică în raport cu femeile. Statul plătește un concediu de maternitate de 16 săptămâni, care se poate extinde până la 26 de săptămâni.

5. Australia – națiunea care se laudă cu o rată ridicată de participare la activități sportive și se mândrește cu o speranță de viață relativ ridicată, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Australienii rămân în special preocupați de problemele de mediu și de leadership-ul feminin.

6. Noua Zeelandă. Speranța de viață, în această țară, este de 80,4 ani. Țara se află în top-ul 10 al ţărilor în care femeile trăiesc bine şi nu sunt discriminate.

7. Germania. Pe lângă speranța de viață înaltă din acest stat, Germania se mai laudă și printr-o satisfacție de viață înaltă a femeilor, spre deosebire de bărbați.

8. Marea Britanie. Legislaţia britanică asigură ajutoare speciale pentru femeile însărcinate care lucrează. Acestea au dreptul la zile libere plătite în perioada prenatală, la concediu regulamentar de maternitate şi pot primi indemnizaţii sau alocaţii de maternitate. În plus, se bucură de măsuri speciale luate împotriva tratamentului discriminatoriu.

9. Luxemburg – țara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor, din Europa. Salariile medii ale femeilor sunt egale cu cele ale bărbaților.

10. Austria. Țara care își îmbunătățește în fiecare an indicele oportunităţilor şi de participare economică a femeilor.

Foto: vice.com

Best Countries for Women