Știai că ai 5 simțuri? Ei bine, află că de fapt ai muuuult mai multe, lucru demonstrat recent de oamenii de știință. Multe dintre aceste simțuri le folosim zilnic și, chiar dacă sunt mai puțin cunoscute, ele ne sunt absolut necesare. Vizual, auditiv, olfactiv, tactil și gustativ… parcă astea erau. Află alte 10 simțuri despre care nu aveai habar că le ai.

Simțul sațietății

Ori de câte ori ai mâncat sau ai băut suficient, organismul îți transmite imediat asta. Se pare că simțul sațietății implică propriul grup de receptori, care ne transmit faptul că stomacul este plin. La rândul lui, stomacul informează creierul mai târziu, atunci când mâncarea este digerată. Tocmai de aceea, atunci când mănânci încet, te simți satul mai repede.

Termorecepția

Detectarea senzației de cald și rece permite organismului să se adapteze la schimbările de temperatură din mediul înconjurător. Semnalele termoreceptorilor sunt transmise prin intermediul coloanei vertebrale și ajung în cele din urmă la talamus, o parte a diencefalului.

Simțul nivelurilor de oxigen

Rolul chemoreceptorilor periferici este acela de a monitoriza sângele din artere, nivelul de oxigen, al Ph-ului sau cantitatea de dioxid de carbon. Această capacitate alertează organismul ori de câte ori nivelul de dioxid de carbon este prea mare, permițându-ne să respirăm corect. În plus, corpul nostru cuprinde receptori capabili de a ne înștiința cât de plini sunt plămânii, expirând corect.

Chemoreceptia zonei declanșatoare

Acești receptori ne transmit atunci când apare senzația și nevoia de a voma. În situațiile în care acest simț nu mai este activ, apăr vărsăturile incontrolabile, regulate sau chiar pierderea capacității de a vomita. Cele mai multe astfel de cazuri apăr în urmă accidentelor vasculare cerebrale.

Magnetorecepția

Știai că organismul își poate da seamă în ce direcție mergi pe bază unei capacități de a simți câmpurile magnetice ale Pământului? Oamenii de știință cred că acest simț este unul foarte important, deși până în acest moment nu se știu foarte multe cu privire la modalitățile în care îl putem folosi efectiv. Magnetorecepția este mult mai pronunțată în rândul animalelor.

Simțul vestibular

Simțul vestibular sau simțul echilibrului este afectat de cantitățile mari de alcool. Oamenii de știință cred că urechea interioară, care face parte din organul auditiv, este responsabilă și de acest simț distinct.

Mâncărimea

Acea senzație de mâncărime pe care o experimentezi uneori este diferită de simțul tactil. Mâncărimea ne transmite faptul că ceva nu este în regulă cu acea parte a corpului. Fie pielea este prea uscată, fie avem de-a face cu organisme microscopice ascunse în foliculii de păr. Oricum, creierul ne informează că ar trebui să acordăm atenție zonei respective și să găsim cauza acelei senzații.

Nocicepția

 

Nocicepția sau simțul durerii este diferit de simțul tactil. Unii cercetători cred că durerea reprezintă un simț distinct și complex, tocmai de aceea fiind necesară împărțirea ei în 3 categorii: durere localizată la nivelul pielii, durere care implică oasele și durerea de la nivelul organelor.

Cronocepția

Simțul trecerii timpului este oarecum relativ. Uneori simțim că timpul trece mai repede, alteori mai încet; e totuși cert că toți deținem percepem senzația trecerii timpului. Se pare că parte a mecanismului acestui simț este deținută de nucleul suprachiasmatic, cel care controlează ritmul circadian.

Propriocepție

Simțul conform căruia mâinile și picioarele sunt în raport cu restul corpului este deseori testat în trafic, ori de câte ori polițiștii cred că am consumat alcool. Deși o caracteristică pe care nu o conștientizam, atunci când pierdem acest simț chiar și cele mai ușoare sarcini devin o povară.

Sursa: Listverse.com 

Distribuie articolul: