Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o afecțiune întâlnită tot mai des atât în rândul adulților, cât și printre copii. Deși nu se cunosc sută la sută cauzele apariției acesteia, medicii constată că diagnosticarea la timp a acestei boli, dar și renunțarea timpurie la produsele bogate în gluten sunt două condiții importante, care ne pot scăpa de pericol. Mai jos, vei găsi câteva dintre simptomele majore, care ar trebui să te determine să vizitezi medicul.

Se știe deja că peste 55 de boli sunt legate direct de consumul de gluten, proteinele din grâu, secară sau orz. Mai mult decât atât, se estimează că 99% dintre persoanele care au intoleranță la gluten și suferă de boala celiacă, nu sunt diagnosticate corect și la timp. Rata populației care suferă de intoleranță pentru această substanță a crescut atât de mult, încât ar trebui să ne pună pe gânduri. Mai jos,, vei vedea o listă cu 10 simptome importante, care ți-ar putea indica asupra faptului că organismul tău nu mai poate asimila glutenul.

  1. Probleme legate de digestie, precum: balonarea, diareea și constipația. La copiii care suferă de intoleranță la gluten, constipația se răsfrânge foarte intens.
  2. Keratosis Pilaris, o afecțiune recunoscută și după denumirea „piele de pui”, care apare, de obicei, pe partea posterioară a brațelor. Această afecțiune este cauzată de deficitul de acizi grași și de Vitamina A. Din cauza malabsorbției de grăsimi, glutenul poate cauza chiar și fisuri ale intestinului.
foto: keratosispilarisnaturaltreatment.com

foto: keratosispilarisnaturaltreatment.com

  1. Oboseală, stare de moleșeală după fiecare masă care conține gluten.
  2. Diagnosticarea bolilor autoimune, printre care: Tiroidita Hashimoto, artrita reumatoidă, colita ulcerativă, Lupis, psoriazis, scleroderma sau scleroza multiplă.
  3. Simptome neurologice, printre care: amețeala și senzația de pierdere a echilibrului.
  4. Dezechilibre hormonale, printre care: sindromul premenstrual, sindromul ovarului polichistic sau infertilitatea inexplicabilă.
  5. Migrene.
  6. Diagnosticarea oboselii cronice sau a fibromialgiei. Acest diagnostic se pune convențional, de către medic, atunci când acesta nu poate spune exact care este cauza oboselii sau a durerii.
  7. Inflamații, tumefieri sau dureri în articulații: degetele, genunchii sau șoldurile.
  8. Probleme legate de dispoziție: anxietatea, depresia, modificări frecvente ale dispoziției.

În cazul unei intoleranțe la gluten, trebuie să reții că sunt contraindicate produse ca: tot ce este preparat din cereale, în special pastele și produsele de patiserie; sosurile și condimentele; alimentele procesate și berea, pentru că este produsă inclusiv din cereale dure!

foto: glutenvesiz.com

foto: glutenvesiz.com

Sursa

Distribuie articolul: