Kató Lomb este una din primele translatoare și femei care au început să practice interpretarea simultană. A trăit 94 de ani și chiar dacă și-a făcut studii de în domeniul Chimiei și a Fizicii, a reușit să învețe tocmai 16 limbi străine: bulgară, chineză, daneză, engleză, franceză, germană, ebraică, italiană, japoneză, latină, poloneză, română, rusă, slovacă, spaniolă și ucraineană. A fost autodidactă, deci a învățat cu propriile eforturi și grație practicii atâtea limbi. Ce recomandări prețioase a lăsat Lomb în urma sa, îți spunem mai jos.

foto: subdiversity.com

foto: subdiversity.com

În bestseller-ul său, „How I Learn Languages”, Kató Lomb a formulat 10 reguli de studiere a unei limbi străine:

1. Trebuie să te ții de studierea unei limbi în fiecare zi. E ca și cum ai face sport: dacă vrei niște mușchi proeminenți, trebuie să-i antrenezi sistematic! Oprește-te în fiecare zi măcar pentru 10-15 minute ca să citești sau să repeți câteva fraze noi.

2. Dacă dorința de a studia o limbă scade brusc, inventează un algoritm propriu de învățare. Poți începe cu exerciții, după care, poți asculta muzică, apoi poți face o scurtă plimbare și revii la studiu.

3. Contextul este definitoriu. Nu învăța niciodată cuvintele separat, ci doar în context. De exemplu, dacă ai reținut expresia „strong wide”, unul dintre cuvinte îți va reveni în memorie automat împreună cu al doilea.

4. Este foarte util să scrii fraze întregi pe câmpurile manualelor și să le repeți la maxim în timpul dialogurilor cu cineva.

5. Traduceți, în gând, tot ce vi se nimerește în fața ochilor: reclame, versuri din cântece, dialoguri, titluri de știri. Este o practică foarte utilă.

6. Memorizarea este o practică utilă. Totuși, trebuie să memorizezi doar ceea ce este corect sută la sută sau ceea ce este corectat de profesor.

7. Scrie și păstrează în memorie frazele pregătite pentru utilizare la persoana întâi singular (Eu). Spre exemplu: „I am only pulling your leg” = „Eu doar te zădăr/iau peste picior”

foto: verbalisti.com

foto: verbalisti.com

8. Nicio limbă străină nu poate fi învățată izolat: doar ascultând foarte atent profesorul și scriind în liniște într-un carnet. Priviți filme, citiți cărți și ziare în limba lor originală. Comunicați chiar și pe internet cu persoane care vorbesc o anumită limbă străină sau călătoriți cât mai des.

9. Nu vă temeți de greșeli care nu pot fi corectate și nu lăsați nimic neverificat. Niciodată.

10. Fiți siguri că necătând la nimic, veți reuși să învățați o anumită limbă.

La vârsta de 86 de ani, Kató Lomb și-a întâlnit un prieten de 54 de ani și i-a spus o frază care i-a schimbat viața: „Steve, ești atât de tânăr. Ai atâți a ani în fața ta și mai poți învăța atâtea limbi!”

foto: journey4ever.wordpress.com

foto: journey4ever.wordpress.com

Distribuie articolul: