Dacă ești o împătimită a pantofilor, atunci cu siguranță că nu poți trece cu vederea o vitrină cu încălțăminte. Dar ce știi cu adevărat despre pantofii preferați? Punem pariu că nu știi povestea din spatele tălpii roșie Louboutin… Și ce spun pantofii despre tine? Dacă azi câștigi un salariu modest, probabil că nu ai purtat prea multe tocuri. Citește mai jos câteva lucruri inedite pe care nu le știai despre pantofii ce îi porți tot timpul, menționate de Haffingtonpost.

Bărbații au fost primii oameni care au purtat tocuri

barbati pe tocuriÎn secolul al X-lea, potrivit Slate, oameni care călăreau caii aveau nevoie de cizme cu mici tocuri, cu scopul de a se fixa mai bine în etrieri. La fel e și cu cizmele de cowboy. De vreme ce caii sunt un semn de bogăție, tocurile au devenit un simbol al aristocrației, marcând și statut social ridicat, nu cel de sex.

Pantofii cu platformă erau purtați de actorii greci pentru a le marca statutul

Când grecii antici puneau în scenă piese de teatru, costumele au fost cruciale pentru ca publicul să identifice caracterele lor. Astfel, aceștia purtau „buskins” sau pantofi cu platforma ridicată, pentru a simboliza superioritatea lor asupra actorilor de benzi desenate, care purtau șosete simple.

adidasi

Adidașii au fost numiți astfel pentru că tălpile lor de cauciuc nu fac zgomot

La sfârșitul anilor 1800, oamenii au început să numească adidașii pe numele lor, deoarece ei aveau tălpi de cauciuc care le permiteau să meargă pe oriunde fără a scoate vre-un sunet.

laboutinTalpa roșie a pantofilor Louboutin este inspirată de un desen al lui Andy Warhol

În 1993, Louboutin a vrut să facă un pantof inspirat de „Flowers”. un desen al lui Warhol. Când a văzut prototipul pantofului, el a rămas mulțumit de el, însă nu putea scăpa de sentimentul că „desenul încă era mai celebru”. Privind în jur, a văzut o asistentă care își vopsea unghiile cu ojă de un roșu aprins. El a luat lacul de unghii și pictat toată talpa neagră a pantofului.

Salariul tău este influențat de pantofii pe care îi porți la locul de muncă

tocuri inalte

Potrivit unui sondaj realizat în 2013 de Beso.com în rândul a 6750 de femei, 71 la suta dintre cele chestionate, care câștigă mai puțin de 40.000 dolari pe an, nu poartă tocuri la locul de muncă, în timp ce 21 la suta, care ating 150.000 dolari anual și mai mult, poartă zilnic tocuri la job.

colectie de pantofiDependența de pantofi este mai mare decât dorința de a ține pasul cu tendințele

Într-un interviu 2010 în Cosmopolitan, editorul Suzanne Ferriss nota despre pantofi: „Mania unei femei să cumpere pantofi declanșează în creierul ei o zonă care este numită „de colectare”. Deci, pantofii sunt un element de colecție, dacă femeile își dau seama de acest lucru sau ba. Mai cu seamă că cele care au mulți, îi afișează în rafturi foarte organizate.” 

Audrey Hepburn a adus mocasinii la rangul de stil

Audrey

S-a demonstrat deja că popularitatea mocasinilor a crescut din momentul în care Audrey Hepburn i-a purtat în 1957 în filmul „Funny Face”. Acolo Audrey purta și dansa în mocasini Ferragamos din piele neagră ca un element anti-fashion.

Cizmele cu aer Dr. Martens au fost inițial cizme de lucru pentru bărbați

dr mat

Cizmele Dr. Martens, create de către inventatorii germani dr. Maertens și prietenul său, dr. FUNCK,  au fost primii pantofi cu sistem de aerisire creat vreodată. Un producător de încălțăminte britanic a lansat pantofii în 1960 și au devenit populari în anii 1970 în rândul adepților contraculturii și a muzicii punk, care circula în Marea Britanie.

fergamoSalvatore Ferragamo a inventat pantofii săi când Italia avea comerțul închis cu alte țări

Pantoful Ferragamo a fost inventat din necesitate, în anii 1940. Din cauza sancțiunilor economice împotriva Italiei, Ferragamo nu a mai putut achiziționa oțel pentru călcâiele tradiționale. Acesta a experimentat cu bucăți de plută din Sardinia, presate și lipite, apoi fixate și tăiate până când întregul spațiul dintre talpă și tocul a fost blocat solid. După câteva săptămâni, aceștia au devenit una dintre cele mai populare tipuri de încălțăminte din Italia.

Havaianas sunt inspirate de sandalele japoneze

slapi

Potrivit site-ul brand-ului, ciupicii Havaianas Flip Flop nu au o talpă originală, deoarece este inspirată de Zori – sandale tipice japoneze din benzi de material textil și tălpi de paie de orez. De aceea, unele Havaianas chiar au ca model al tălpii imaginea de orez texturat.

Foto: AFP, wordpress.com, Ferragamo, shoeperwoman.com, da-kolkoz.com, cefacemimi.ro, laboutin.it, Getty Images

Distribuie articolul: