La rubrica „Europa care ne inspiră”, realizată în parteneriat cu portalul știripozitive.eu, vă propunem să aflaţi care sunt cele zece lucruri din Olanda și din Franţa, ce ar putea inspira Moldova

10 lucruri din Olanda care pot inspira Moldova

Dorina Baltag, autoarea portalului norocolanda.nl

Bicicletele: De regulă, o familie olandeză are mai multe biciclete per membru, decât mașini! Acest mod de transport public este absolut firesc, iar copiii sunt învățați de mici să meargă pe bicicletă. Inițial, cei mai nostimi îmi păreau părinții pe biciclete sau businessmenii îmbrăcați la patru ace… Apropo, în Olanda, marii antreprenori au cabine de duș asigurate pentru angajații care se deplasează cu bicicleta, în caz că transpiră. În toată țara veți găsi infrastructura adecvată pentru a vă deplasa cu bicicleta, precum și diferite tipuri de biciclete: pentru oraș, pentru copii, pentru părinți, pentru persoane cu dizabilități, pentru persoane în vârstă etc.

Transportul public: Pe lângă bicicletă, olandezii circulă cu autobuze, tramvaie, metro și trenuri, fiecare fiind foarte bine pus la punct. Cel mai mult apreciez organizarea pasagerilor: cei care coboară utilizează ușile din spate, cei care urcă – ușa din față; reușesc să urce și să achite călătoria toți și autobuzul reușește să ajungă în timp util. Și metoda de plată dezvoltată recent este foarte bine gândită și cred că este aproape unică în lume: alături de cash, fiecare cetățean are un card unic pentru toate tipurile de transport public, care poate fi utilizat în toată țara.

Incluziunea socială: Integrarea persoanelor cu dizabilități în societate începe de la lucruri simple – toate clădirile sunt prevăzute cu acces și wc-uri pentru aceste persoane. Infrastructura orașelor și comunelor, cea a transportului public au fost dezvoltate, ținându-se cont prioritar de nevoile acestor cetățeni. Nemaivorbind de faptul că ei sunt cuprinşi în câmpul muncii și sunt membri activi ai societății.

Un popor primitor: Am auzit nu o dată că olandezii sunt reci și nu leagă prea ușor noi prietenii. După cinci ani de trai în Olanda, pot să spun însă că totul depinde de experiențele proprii și de deschiderea celor veniți. În blocul în care locuim suntem singura familie de imigranți, iar vecinii ne-au primit călduros, ne-au expediat cărți poștale cu „bine ați venit” și ne-au lăsat broșuri despre remodelarea apartamentului când făceam reparație… Sunt niște oameni extraordinari și pur și simplu frumoși.

Un popor competitiv: Olandezul de rând vorbește la perfecție, alături de limba maternă, cel puțin două-trei limbi. De regulă, sunt limbile țărilor vecine, germana și franceza, precum și engleză. De asemenea, ei vorbesc și dialectul local. Într-o discuție cu vecinii noștri, pensionari în vârstă de 75 de ani, am întrebat cum e posibil așa ceva. Răspunsul a fost pe cât de simplu, pe atât de pragmatic: suntem o țară mică și, pentru că vroiam să fim competitivi și să putem concura cu țările vecine, am înțeles că unul dintre instrumente este cunoașterea limbilor.

Managementul apelor: O jumătate din Regatul Țărilor de Jos se află mai jos de nivelul mării, dar nu se scufundă. Dunele de nisip natural, digurile, barajele și alte instrumente s-au născut în baza unei experiențe de vreo 800 de ani de „îmblânzire” a apelor, răstimp în care Olanda a fost invadată de ape ce au distrus orașe și au luat vieți umane. Astăzi olandezii sunt top-manageri în ceea ce privește managementul apelor la nivel mondial, au transformat problema în soluție și oferă consultanță în domeniu țărilor ce se confruntă cu probleme similare: SUA, Italia, Marea Britanie.

Delegarea votului: Olanda demonstrează o prezență înaltă la vot comparativ cu alte state membre ale UE sau cu Moldova – de circa 80% la alegerile parlamentare, bunăoară. Cireașa de pe tort este delegarea votului. În cazul în care alegerile te-au prins în vacanță sau în deplasare, ți se oferă un card prin care îți poți delega votul. Trebuie doar să treci pe acel card informația despre tine, să indici pentru cine votezi și pe cine delegi, și să anexezi copia actului de identitate. Pentru mine, aceasta este dovada unui grad înalt de încredere în relația cetățean-stat.

Un popor mărinimos: Cred că fiecare olandez donează pentru cel puțin o cauză: combaterea cancerului, a consecințelor create de dezastrele naturale sau pentru susținerea bătrânilor. Cetățeanul are pârghiile necesare pentru a verifica modul în care sunt cheltuiți banii donați, la fel cum pentru statul olandez sau instituția care a colectat banii este absolut firesc să raporteze cum a cheltuit acești bani.

Exportatorii mondiali de roșii: Știrea că Olanda a depășit Mexicul și a devenit cel mai mare exportator mondial de roșii m-a surprins enorm. De unde?! Am aflat că, acum mulți ani, acest sector agricol a fost revizuit și a dezvoltat noi tipuri de roșii, precum și noi forme de creștere a lor. În plus, un sfert din totalul de roșii exportat din Olanda este așa-numitul re-export. La fel se întâmplă cu florile, o mare parte din care, de facto, provin din alte țări, precum cele din Africa.

O abordare inedită în sistemul universitar: Problem-based learning sau PBL ilustrează caracterul inovator al Universității din Maastricht – singura în care se aplică acest sistem eficient și de succes, care a fost și elementul principal la fondarea acesteia. PBL are două componente-cheie: Centrarea educației pe student (studenții sunt personal responsabili pentru educația lor) și Un lector abordabil (relația dintre lector și student nu este una ierarhică, verticală, ci una orizontală).

Această publicaţie este posibilă datorită  ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

La rubrica „Europa care ne inspiră”, realizată în parteneriat cu portalul www.stiripozitive.eu, vă propunem să aflaţi care sunt cele zece lucruri din Olanda și din Franţa, ce ar putea inspira Moldova

 

10 lucruri din Franţa care pot inspira  Moldova

Vitalie Vovc, consultant în organizări, blogger, Paris

Politețea: Pentru cei ca noi, crescuți în alte medii, politețea francezilor poate să pară excesivă şi chiar soră cu ipocrizia. Dar, în primul rând, nu este aşa şi, în al doilea rând, este mult mai plăcut, iar viața – mult mai frumoasă – atunci când, intrând într-un magazin sau întâlnind un vecin la scara blocului, ți se spune „bonjur”; și eşti mai îngăduitor atunci când, îmbrâncit din greşeală, ți se spune „pardon”, decât atunci când lumea trece ursuz pe alături.

Lectura: Francezii citesc. Şi citesc mult. Puțin contează dacă citesc „Codul lui Da Vinci” sau din Foucault, sau pur şi simplu „L’ Équipe”. Dar ei citesc. Şi asta inspiră încredere pentru viitorul acestei țări. Când intri în metroul parizian şi vezi oameni cu cartea în față, te simți mai sigur nu ştiu cum.

Toleranța: Pentru societatea franceză, toleranța este ceva mai puternic decât simpla „corectitudine politică”. Chiar şi cel mai de lepădat potlogar nu va îndrăzni, într-un spațiu public, să vină cu considerații rasiste sau homofobe. A devenit o normă de igienă socială, care asigură o conviețuire pașnică a tuturor și permite societății să-şi concentreze eforturile spre crearea de valori, nu să-şi risipească energiile în ură şi confruntări sterile. La acest capitol aş adăuga şi laicitatea obligatorie în toate instituțiile statului, inclusiv în şcoală.

Rețeaua de transport public: Nu cunosc o altă țară în care poți cu atâta uşurință să te lipseşti de maşină. În special, în Regiunea pariziană. Poate că din această cauză la cei 37 de ani ai mei nu am nici maşină şi nici permis? Şi nu le simt lipsa decât atunci când vin în Moldova…

Valorizarea produselor naționale: Brânzeturile şi vinurile franceze sunt cunoscute în toată lumea. Dar evlavia pe care o au francezii față de propriile tradiții în domeniul produselor alimentare, precum și grija pe care o poartă autoritățile pentru perpetuarea acestor tradiții este de invidiat. AOC (Apelații de Origine Controlată) există mai pentru toate tipurile de produse: de la unt la prune uscate! Dacă vedeți ceva cu eticheta „Produs în Franța” şi dacă mai vedeți şi un AOC pe ea, nu ezitați: e ceva sănătos, calitativ şi gustos!

Incoruptibilitatea funcționarilor: Ar fi naiv să spun că nu există corupție în Franța. Există şi, probabil, Franța nu este țara ce ar avea legitimitate să dea lecții la acest capitol. Dar este IMPOSIBIL să mituieşti un agent de stat! Să dai mită la polițist, controlor, profesor etc.

Sistemul de protecție al sănătății: Cu toate criticile aduse sistemului francez (cu care

în mare parte aş putea fi de acord), ştiți cât m-a costat naşterea celor doi copii ai mei? Zero euro, zero cenți! Atitudinea și calitatea prestațiilor medicale au fost impecabile. Comparați… In extenso, s-ar cuveni să vorbesc şi despre sistemul de protecție socială şi cel al învățământului…

Respectul principiilor democratice: Am participat odată la numărarea buletinelor într-un birou de vot francez (aici, se face de către cetățeni simpli, dintre alegători voluntari, sub egida reprezentanților oficiali ai biroului de vot). Am fost surprins de responsabilitatea şi onestitatea cetățenilor…

Colectarea impozitelor: Nimic nu este perfect. Dar ferească sfântul, în Franța, să nu plăteşti impozitele la timp sau să trişezi! Dacă ajungi pe mâna unui controlor fiscal şi el îți găseşte vreo neregulă (venituri dosite, fraude etc.), rămâi în pielea goală şi mai faci şi puşcărie. Se poate discuta legea şi suma impozitului. Dar astea sunt discuții de alt nivel şi se duc în modul cel mai democratic, cu dezbateri publice, uneori mişcări sociale importante…

Politicile culturale: Franța insistă mult pe noțiunea de „excepție culturală” subvenționând masiv sau adoptând politici specifice în mai toate domeniile culturale. TVA-ul la cărți, spre exemplu este de doar 5,5%. Drept urmare, valoarea adăugată a produselor culturale contribuie cu 3,2 % la PIB (2011), iar industriile asociate generează circa 670.000 de locuri de muncă.

Această publicaţie este posibilă datorită  ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Foto: Shutterstock, știripozitive.eu

P

Distribuie articolul: