Deși reprezintă 52% din populația Terrei, femeile sunt slab reprezentate în mass-media. Pentru că și-a dorit să demonstreze contrariul, publicția britanică Huffington Post a realizat o colecție de povești inspiraționale ale femeilor puternice de pretutindeni. Trăiesc atât de simplu, dar sunt atât de geniale!

Ea este o muncitoare ocazională din Kenya. Localnicii o poreclesc deseori cu „Omena”. Lucrează de dimineață și până noaptea pentru copeici pe un câmp de lângă plaja Lacului Victoria, acolo unde muncesc zilnic și alte mame care își susțin financiar familiile.

foto: Kelly Ranck

foto: Kelly Ranck

Devi are 40 de ani și locuiește la marginea unui oraș din nord-estul Indiei. Soțul său este bolnav în faza terminală. Are doi copii și este mai optimistă decât fiecare dintre noi. În loc să fie supărată pe noroc, a decis să lupte și să câștige bani pentru pâinea familiei. Actualmente, vâslește pe lacul Chandubi, ajutându-i pe turiști să treacă de pe un mal, pe celălalt. Este implicată și în activitatea de pescuit. Chandubi Lake atrage foarte mulți turiști. „Viața este grea și plină de dureri, dar trebuie să lupți pentru ea”, susține Devi.

foto: Prabir Kumar Talukdar

foto: Prabir Kumar Talukdar

Această tânără radiază de bucurie în timp ce studiază programul pentru prima sa conferință dedicată femeilor cu fistulă, traumate la naștere din cauza lipsei de acces la servicii medicale de calitate. Fistula a afectat mai mult de 2 mln de femei din întreaga lume, majoritatea dintre ele fiind sărace sau neavând acces la servicii medicale normale. În cuda faptului că provine din Uganda, acolo unde predomină analfabetismul, tânăra din imagini a participat activ la dezbateri. Și-a prezentat soluțiile pentru prevenirea fistulei în cadrul conferinței  #endfistula, al grupului de lucru UNFPA din Uganda.

foto: Gloria Esegbona

foto: Gloria Esegbona

„Dăruiește, împărtășește, iubește”. Mâinile acestei femei au purtat în ele viață. Sunt mâinile unei bunicuțe din Franța, fotografiată de nepoata acesteia.

foto: Beatrice Henri- France

foto: Beatrice Henri- France

Asma și Aisha sunt mândre că sunt musulmane și spun de fiecare dată că „musulmanii din Londra sunt foarte simpli, frumoși și foarte cinstiți. Poartă voal, pentru că sunt serioși.” În ciusa discriminării cu care se confruntă, tinerele continuă să lupte. În cultua musulmană, după divorț, copiii rămân să locuiască cu tatăl lor. Asma și Aisha vor să lupte contra acestei legi. Tinerele trăiesc în Occident, iar cultura de acolo le-a influențat mult procesele decizionale. „Dacă nu aș fi divorțat acum câțiva ani, n-aș fi devenit omul care sunt azi. Am învățat să stau pe propriile picioare. A fost greu și interesant, pentru că mi-a plăcut să risc”, spune una dintre femei. Relația dintre Asma și Aisha este foarte puternică și unică din multe puncte de vedere. Au trecut prin probleme similare, mai ales că divorțurile lor au avut loc în aceeași perioadă. Au trebuit să-și crească copiii împreună și au devenit partenere reciproce, ceea ce le-a ajutat să rămână puternice. Asma spune: „Dacă aș fi fost bărbat, aș fi fost soțul ei, suntem ca niște parteneri, nu facem nimic fără să ne consultăm reciproc.” După ce au divorțat, femeile au slăbit și s-au gândit să lanseze un club de welness. Sunt ambițioase și muncesc cot la cot cu organizațiile caritabile. Le place să fie de ajutor. Consideră că la un moment dat, totul se va inversa, iar ele vor deveni fericite.

foto: Alecsandra Raluca Drago

foto: Alecsandra Raluca Drago

Această tânără stă ghemuită pe un covor persan. Poziția sa fetală invocă asupra vulnerabilității pământești a oamenilor. Este ca frunza căzută de pe o ramură uscată, însă indiferent de cum bate vântul, ea luptă.

foto: Mozhde Nourmohammadi- Spain

Această femeie este un exemplu de curaj. Este ofițer de polție în Rajasthan, India. În ciuda stresului zilnic, rămâne cu zâmbetul pe buze.

foto: Aakash Vakil

foto: Aakash Vakil

Alfabetizarea, în India, este discriminatorie. Această femeie promovează alfabetizarea pe cont propriu, într-o zonă rurală din India. Nu a obținut niciun ajutor din partea Guvernului sau a vreunui ONG. Totuși, încearcă să motiveze mamele să-și trimită copiii la școală. În timpul liber, le predă mamelor și copiilor. Nu are o sală de clasă, deci calea ferată e locul ideal pentru lecții. Trenul trece la orele 5:00 și 22:00. Prenumele acestei mari doamne este Mandira.

foto: Debashis Mukherjee

foto: Debashis Mukherjee

Mamă solitară din Lamu, Kenya:

foto: Diego Arroyo

foto: Diego Arroyo

Femeie pakistaneză, lucrând la o fabrică de cărămidă din Islamabad, Pakistan:

foto: Muhammed Muheisen/AP

foto: Muhammed Muheisen/AP

Distribuie articolul: