Se spune că dacă vrei o alimentație sănătoasă trebuie să te hrănești așa cum o făceau bunicile noastre. Problema este că ele nu erau nevoite să aleagă între sutele de produse, așa cum ni se întâmplă nouă, azi. Ceea ce trebuie știut este că regulile unei alimentații sănătoase sunt simple, iar primul pas este evitarea celor mai frecvente greșeli de nutriție. Toate ouăle sunt sănătoase. În anumite medii e împământenită ideea că oul cu coajă maronie are mai mulți nutrienți decât cel cu coajă albă. De fapt, sunt la fel. Cele maronii sunt făcute de găini dintr-o specie mai “productivă”. În plus, coaja este ceva mai rezistentă, dar diferențele se termină aici, scrie Cooking Light.

Preferi alimentele fortificate. Dacă alegi mai cu seamă alimentele care conțin adaus de vitamine, minerale și omega 3, află că, în realitate, cantitatea de nutrienți adăugată este extrem de mică, iar pentru a acoperi necesarul zilnic ar trebui să mănânci cantități mari din acele alimente. Secretul stă în dieta diversificată, nu în alimentele care conțin suplimente nutritive.

Arunci apa în care au fiert legumele. Inevitabil unele legume trebuie fierte. Greșeala este că nu folosești apa în care au fiert acestea, care este plină de vitamine, mai ales din categoria celor solubile. Soluția este să folosești această apă pentru prepararea supelor, a tocănitelor sau la sosuri.

Consumi doar carne de pui. Te gândești că faci o alegere sănătoasă mergând pe carnea de pui la fast-food sau pentru grătar. Ceea ce trebuie să știi este că în carnea de pui este mult mai multă sare decât în cea de vită, din două motive. Carnea de pui conține în mod natural mai mult sodiu decât cea de vită. În plus, în cel din urmă tip de carne este nevoie să adaugi mai puțină sare pentru un gust bun.

Mănânci alimente sănătoase, dar preparate necorespunzător. Un exemplu: semințele de în sunt cea mai bună sursă de omega 3, o linguriță din acestea acoperind întreg necesarul zilnic de omega 3. Dar, de cele mai multe ori mâncăm semințele de in (foarte mici de altfel), întregi, ceea ce face ca absorbția de nutrienți să scadă considerabil. Dacă le macini însă, absorbția de omega 3 este completă.

Prea puțin fier. Esențial pentru organism, fierul trebuie să fie nelipsit din alimentație, dat fiind faptul că acesta nu se poate depozita. Legumele verzi îți fac plinul de fier, care este însă în mică măsură absorbit. Principală sursă de fier este ficatul de pui, stridiile și carnea de vită. În 100 de grame de ficat de pui sunt 13 miligrame de fier, iar în aceeași cantitate de carne de vită, 3 miligrame. Poți crește absorbția de fier dacă îl combini cu surse de vitamină C: roșii și suc de citrice.

Prea multe cereale. Ideale la micul dejun, cerealele trebuie consumate cu porția. Doar una din zece persoane însă respectă asta, restul consumând la micul dejun o cantitate aproape dublă. O porție de cereale înseamnă exact atâția fulgi cât încap într-o cană plină.

Prea multă sare. Iată o metodă excelentă pentru a reduce foarte simplu consumul de sare cu 20%: schimbă sărea fină cu cea grunjoasă. În plus, acest din urmă sortiment aduce un gust mai puternic la o cantitate mult mai mică de sare.

Nu toci usturoiul. Nu e o glumă! Usturoiul tocat mărunt este mult mai sănătos decât cel pus întreg în mâncare sau doar strivit cu lama cuțitului. În plus, este și mult mai aromat. Prin mărunțire sunt activați sulfații din usturoi, care reprezintă marele beneficiu pe care acesta îl aduce organismului.

Prea puține legume albe. Mulți cred că sunt superioare legumele verzi și roșii. În realitate, însă, nu există “cele mai bune legume”, pentru că toate sunt benefice organismului. Mai mult, legumele albe sunt adesea uitate, pe nedrept, din moment ce abundă în antioxidanți prețioși și conțin vitamine și minerale esențiale. Consumă cât de des se poate conopidă, ceapă albă, usturoi și nu omite cartofii albi, pentru că sunt o excelentă sursă de potasiu și fibre.

Sursa: Ziare.com

Distribuie articolul: