Cu toții ne dorim ca mediul în care locuim și muncim să fie cât mai curat, dar din păcate, locuri cu adevărat curate, lipsite de compuși toxici, sunt tot mai puține. Poluarea chimică, nucleară, deșeurile menajere, deșeurile electronice, etc., toate acestea distrug puțin câte puțin ecosistemul nostru. Unele locuri de pe Pământ au ajuns să fie atât de toxice, încât nici vegetația nu mai crește acolo așa cum obișnuia. Aşadar, putem spune că poluarea este una dintre principalele probleme ale omenirii.

10 cele mai toxice locuri de pe pământ. Unul dintre acestea se află la nici 500 kilometri distanță de Chișinău (Foto)

De exemplu, în China poluarea este o problemă majoră. Apele subterane din localitățile chineze sunt poluate în proporție de 90%, la fel şi 70% din apa râurilor şi lacurilor, scrie Agora cu citare omofon.com.  Zeci de mii de persoane sunt otrăvite zilnic, conform rapoartelor experților monitorizează cele mai poluate, și în același timp poluante, orașe ale lumii. Mai jos puteți vedea o listă cu 10 dintre cele mai toxice locuri de pe Terra.

Râul Yamuna, India

Sute de mii de oameni aruncă gunoi în râul Yamuna, din India. În ciuda faptului că este una dintre cele mai poluate ape din lume, populația din New Delhi consumă apă din Yamuna.

Lacul Karachay, Rusia

Chiar dacă lacul arată superb, acesta loc este toxic, din cauza deşeurilor radioactive aruncate acolo. Timp de mai mulți ani, acesta a fost folosit de Uniunea Sovietică drept groapa de gunoi pentru depozitarea deşeurilor radioactive, iar acum nivelul de radiații este atât de ridicat, încât un om neprotejat ar încasa o doză letală după numai oră de expunere în apa lacului. Locuitorii din zonă suferă de diferite boli, cea mai întâlnită afecțiune fiind cancerul.

Linfen, China

În Linfen, locuitorii se sufocă din cauza prafului şi poluării aerului. Acest oraș se află în provincia Shanxi din China, inima industriei cărbunelui, care alimentează aproximativ două treimi din energia populaţiei.

Rondonia, Brazilia

Acest loc din Brazilia este zona cea mai despădurită din jungla amazoniană. Copacii de pe raza a mii de hectare au fost tăiaţi şi arşi. Zona este cu adevărat dezolantă, iar ecosistemul este distrus în totalitate, cu şanse foarte mici de a se reface.

La Oroya, Peru

În ciuda faptului că oraşul La Oroya adăposteşte 35.000 de suflete, acesta este unul dintre cele mai poluate locuri de pe Glob din cauza vastei extracţii a plumbului, zincului şi a cuprului de către compania americană Doe Run.

Insula cu gunoi din Pacific

Această insulă plină cu gunoi este situată în Pacificul de Nord. Despre ea se spune că este de două ori mai mare decât Texas-ul, iar cele mai multe gunoaie găsite aici au fost sticle din plastic.

Orbita Pământului

Orbita terestră este plină de gunoaie. Aceasta este mult mai poluată decât ne putem imagina. Se estimează că aproximativ două milioane de kg de gunoi cosmic – şuruburi, piulițe și tot felul de alte bucăți de metal, chiar şi vehicule spațiale întregi – se găsesc prin spațiu, în jurul planetei, ameninţând să izbească şi să deterioreze sateliții şi chiar să pună în pericol viețile astronauților.

Râul Citarium, Indonezia

Râul Citarium a fost numit cel mai murdar râu al lumii, iar în jur de cinci milioane de oameni trăiesc în bazinul râului, mulți dintre ei folosind apa acestuia.

Cernobil, Ucraina

În aprilie, 1986, la 01:23 noaptea, s-a produs o explozie a centralei de la Cernobîl, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Explozia a eliminat în atmosferă de 100 de ori mai multe radiații decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. Între anii 1992 – 2002, cel puțin 4.000 de copii născuți în afara perimetrului de 25 km care delimitează zona interzisă din jurul Cernobilului, au prezentat simptome de cancer tiroidian. Aproximativ 100 de tone de uraniu şi plutoniu se află încă în interiorul reactorului distrus, peste care s-a turnat un strat gros de beton. În zona contaminată de lângă Cernobîl încă trăiesc peste cinci milioane oameni.

Kabwe, Zambia

Dupa decenii de extragere și prelucrare a minereurilor, Kabwe s-a transformat într-un loc atât de toxic, încât oamenii nu pot cultiva nimic pe solul din zonă. Șiroaie de apă cu plumb şi cadmiu se scurg de pe dealurile golaşe, otrăvind totul. În sângele copiilor, nivelul de plumb este de 10 ori mai mare decât prevăd normele occidentale.

Foto: Google

Distribuie articolul: