Cutremurele de Pământ, din ultima vreme, trezesc îngrijorarea tuturor, mai cu seamă a părinților cu copii mici, care se sperie foarte ușor de orice fenomen ieșit din comun. Întrucât seismologii de la Institutul Român de Astrofizică susțin că seismele puternice nu pot fi prezise din timp, este bine să cunoaștem anumite măsuri de securitate care ne scot în afara oricărui pericol, în caz de cutremur.

Portalul românesc de noutăți referitoare la dezastrele naturale din spațiul românesc cutremur.net încurajează locuitorii din România și Republica Moldova să fie mereu pregătiți să acționeze, în cazul unui eventual cutremur:

1. Elaborează un plan pentru situații de urgență, pentru casa și familia ta. Asigură-te că acest plan de evacuare este cunoscut de toți membrii familiei.

4. Nu agăța tablouri sau oglinzi masive deasupra dormitorului.

5. Păstrează o trusă cu medicamentele și ustensilele care vă pot fi de ajutor, în caz de necesitate. Stochează în ea medicamente de primă necesitate și păstrați-o într-un lic ușor accesibil.

6. În cazul în care vă aflați într-o clădire, în timpul unui seism, nu fugiți afară, ci ghemuiți-vă și ascundeți-vă sub masă sau birou și anume, lângă picioarele meselor. Nu fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.

Cele mai sigure locuri de refugiu, în caz de cutremur, sunt: sub grinzi, sub mese sau birouri masive, pe holuri, în colțul odăilor și lângă coloanele sau stâlpii de rezistență, care susțin tavanul.

Cele mai periculoase locuri sunt: ferestrele și oglinzile, sobele, bibliotecile, ascensorul și ușile, care vă pot lovi. 

7. Dacă vă aflați în lift, în timpul unui cutremur, apăsați butonul de oprire, apoi butonul celui mai apropiat etaj, pentru a ieși din el, cât mai repede posibil. Dacă vă aflați în scaunul cu rotile, blocați roțile și acoperiți-vă capul cu ambele mâini.

8. Dacă vă aflați afară, în timpul cutremurului, poziționați-vă cât mai departe de clădiri și stâlpii de electricitate.

9. Dacă vă aflați în automobil, în timpul unui cutremur puternic, opriți mașina pe dreapta, nu blocați drumul. Evitați tunelurile, podurile și apropierea de clădirile înalte.

10. Cea mai importantă regulă: Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

 Surse foto: www.lacafele.ro,housingjapan.com

Distribuie articolul: