Iuliana a fost abuzată la vârsta de 15 ani, iar experiența i-a marcat întreaga viață. Și-a tăiat părul lung, a început să poarte doar haine bărbătești și îi vine greu să construiască relații. Toate pentru că atunci când a suferit violul, a fost blamată pentru că s-a îmbrăcat provocator, scrie AGORA.

„Nu dați vina pe haine” e o expoziție care vine să distrugă preconcepția că femeile sunt vinovate că au fost agresate din cauza vestimentației lor. Expoziția prezintă hainele reconstituite ale nouă femei și fete adolescente din Republica Moldova, în momentul în care au fost violate sau hărțuite sexual. 

„Cu regret, peste 40% din bărbații din țara noastră consideră că femeile sunt de vină pentru cazurile de viol, iar dacă femeia are o reputație proastă sau nu opune rezistență fizică când este violată, aceste cazuri nu pot fi considerate viol. Istoriile de viață prezentate în expoziție sparg acest stereotip și demonstrează contrariul – nu este vorba de haine, ci de atitudine”, a menționat la deschiderea evenimentului Natalia Vâlcu, Directoarea executivă la Centrul de Drept al Femeilor.

În Republica Moldova șase din zece femei s-au confruntat pe parcursul vieţii, de la vârsta de 15 ani, cel puţin cu o formă de violenţă, psihologică, fizică sau sexuală, din partea soţului/partenerului. Violența sexuală este a treia cea mai răspândită formă de violență în rândul fetelor tinere și lasă sechele grave asupra vieții lor.

„Fetele tinere nu au suficientă experiență, cunoștințe și abilități de a răspunde unor situații de abuz. În  rezultat ele se pot confrunta cu sarcini și nașteri neplanificate, infecții cu transmitere sexuală, afecțiuni psiho-emoționale. Facem un apel către toți partenerii de a susține asemenea inițiative, care fac auzită vocea celor mai vulnerabile femei și fete, pentru a reduce la zero cazurile de violență și de încălcare a drepturilor omului”, a spus Eugenia Berzan, Analistă de Programe la Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova

În 2017 poliția a înregistrat 539 de infracțiuni ce atentează la viața sexuală, dintre care 272 cazuri de viol și 264 cazuri de acțiuni violente cu un caracter sexual.

Expoziția „Nu dați vine pe haine” poate fi vizionată în blocul 2B al Universității de Stat, Facultatea de Drept (str. M. Kogălniceanu, 65).Organizatorii își propun ca expoziția să fie una mobilă și să fie amenajată în alte instituții de învățământ, instituții de drept, precum și în comunități rurale, pentru a trezi discuții la acest subiect și a sparge stereotipurile existente.

Distribuie articolul: