Despre gravitatea violenței în familie se tot discută în ultima vreme pe la posturile de televiziune cu diferiți specialiști, care ne explică de unde vine și cum ne putem apăra de aceasta. Din păcate, Moldova se menține în continuare în lista țărilor cu violență sporită asupra femeii, dar și mai grav, asupra copilului. Și cât de informați nu am părea, violența vine pentru toți ca un șoc: victimele nu cunosc la cine să apeleze, vecinii nu vor să se implice în treburile altor familii, autoritățile încearcă să intervină, dar de multe ori însăși frica victimelor îi nevoiește să dea înapoi.

De curând am început să acord consiliere psihologică victimelor abuzului în familie. Din păcate, numărul apelurilor depășește cu mult capacitățile mele și ale colegilor mei. Numărul victimelor este atât de mare, încât nu reușim să facem față acestor apeluri. Conform studiului Organizației Internaționale a Muncii, Republica Moldova ocupă locul 10 în topul global privind numărul de femei în funcții de conducere. Depășim țări ca SUA, Germania, Austria și Spania. Totuși, acasă, femeile din Moldova sunt nevoite să tacă, să suporte umilințe din partea bărbaților violenți și suspiciunea / bârfele vecinilor, care sunt siguri că femeia este cu adevărat vinovată, motiv pentru care adesea nu intervin. Grav este că din cauza violenței în familie, cresc generații întregi de copii traumatizați. Orice abuz al cărui martor sau victimă este copilul, își lasă amprenta asupra personalității și sănătății lui.

Cercetătorii de la Spitalul Mount Sinai și de la Centrul Medical James J. Peters Veterans Affairs, ambele situate în New York, au demonstrat că traumele psihologice provocate de abuz cauzează modificări în ADN-ul victimei. Respectiv, copiii lor se vor naște cu așa-numitul sindrom al victimei, care se transmite ereditar până la șapte generații. Ce presupune acest sindrom? O predispoziție mai mare a copilului și ale altor șapte generații ce-l vor succede de a suferi de obezitate, hipertensiune, diabet, deficiențe în construirea unor relații sănătoase cu cei din jur, stări depresive și incapacitate de a recunoaște și de a trăi sentimentul de fericire.

Vezi și: Despre controlul emoțiilor sau cum, de fapt, ne controlează ele pe noi

cristina balanAlte efecte de lungă durată ale violenței în familie, conform Dr. Mirela Popa, medic specialist în sănătate publică (București), pot fi: astmul, migrenele, apariția anumitor dizabilități din cauza vătămărilor corporale, tulburări ale somnului, ale alimentației, disfuncții sexuale, tendințe suicidale, și în cel mai grav caz, moarte.

Dragi femei, dacă tolerați violența în familie și îl mai lăsați pe copil să fie martorul suferințelor dumneavoastră, nu faceți bine nimănui. Aveți o singură datorie: de a fi fericite. Frica de soț și de prejudecățile societății, vă subminează acest drept și obligație.

Din fericite, trăim în secolul XXI, în mijlocul Europei. E nevoie de efort și puțină auto-disciplină pentru a găsi soluția potrivită pentru tine și copilul tău. Mai jos, îți las câteva date de contact, care îți pot fi utile în cazul în care devii victimă a violenței:

902 – Poliția, care este obligată să intervină și îți poate salva viața;

0 8008 8008 – Telefonul încrederii pentru prevenirea violenței în familie;

116 111 – Telefonul copilului, dacă cunoști cazuri sau ești martor ale abuzurilor de orice fel asupra copiilor;

md/rom/3-cine-ma-poate-ajuta – aici vei găsi informații privind procedurile juridice în situații de abuz, unde te poți adresa, adăposturi și alte modalități de a obține ajutor în caz de violență;

0 800 77777 – Linia fierbinte pentru prevenirea traficului de ființe umane;

0 8001 08 08 – Serviciul de asistență telefonică pentru persoanele cu dizabilități.

Acestea și multe alte organizații și instituții există în Moldova pentru a-ți acorda ajutor. Rupe tăcerea. Solicită ajutor. Dă-ți o șansă ție și copilului tău de a duce o viață fericită!

Cristina Balan, psiholog

079089866

Distribuie articolul: