Așa se naște pasiunea pentru gătit! Așa se nasc deserturile realizate cu mult suflet și multă dăruire. Victoria Melnic, câștigătoarea din acest an a trofeului „Cireașa de pe Tort”, categoria desert tradițional la Festivalul „Mai Dulce” este dovada că tot ce faci cu pasiune nu e doar frumos, dar și mega-gustos! Despre cum a lăsat turismul și s-a apucat de copt și decorat deserturi sănătoase, aflați chiar de la ea.

Ce trebuie să știe lumea despre tine, Victoria? În ultimii ani s-a schimbat cumva prezentarea personală?

Bună întrebare (râde)… Cel mai important lucru este că îmi place foarte mult să creez deserturi. Totul a început acum trei ani, fiind în concediu de maternitate. Curiozitatea mea de a testa cât mai multe rețete, de a descoperi noi gusturi și arome s-a transformat în dragoste pentru a găti. Nu m-am gândit niciodată că voi avea parte de o asemenea surpriză în viață și că îmi voi schimbă radical profesia – anterior activasem ca manager de vânzări în turism. Astăzi pot zice cu încredere că patiseria mă definește și este cea care îmi oferă libertatea în a crea și experimenta pe bunul plac.

Dar de unde s-a ivit pasiunea ta pentru deserturi? Dragostea pentru dulce te-a făcut să creezi din asta un hobby atât de frumos?
Am descoperit într-o zi grupul de Facebook „Gustoșel”. Mă alinam zilnic cu postări ale doamnelor pasionate de patiserie și admiram deserturi nemaipomenite. Nu am putut rezista tentației și am început și eu să experimentez, a început să îmi placă nespus de mult procesul, dar și mai mult – rezultatul (zâmbește). Ideea de a dezvoltă această pasiune a apărut la sfârșitul anului 2016, iar la începutul anului 2017 am făcut și primii pași, primele torturi cu decor special. Mi-am creat o pagină – Sweet Dreams și am început a primi comenzi. O confirmare puternică că ceea ce fac este apreciat, a fost Premiul I – Cireșa de Pe Tort, la festivalul Mai Dulce, la categoria cel mai delicios desert tradițional.
colaj mai dulce
 Ce te inspiră și prin ce crezi că devin deosebite creațiile tale culinare?

Nu pot zice că uite mă inspiră ceva anume și gata, defapt mă inspiră totul (râde). Pentru mine fiecare desert în parte este deosebit, pentru că de fiecare dată este personalizat. Fiecăruia îi dau un concept aparte, o „haină” nouă și, de fiecare dată, mesajul pe care îl transmite e la fel de diferit.

sweet dreams

 Ce ți-ai propus prin dezvoltarea acestei pasiuni? Unde vrei să ajungi cu ea?

Am foarte multe idei și vreau să cred că în timp voi reuși să le realizez. Nu aș vrea deocamdată să divulg – să reușesc totul și abia după această să vorbesc despre reușite. Ceea ce pot afirma cu siguranță este că vreau să perseverez, să am timp să muncesc și mai mult și desigur să creez în continuare.

tort de nunta sweet dreams

 Pentru cine sau pentru ce ocazie ți-ai dori să creezi un desert semnat de tine?

Fac cu mare dragoste orice provocare culinară dulce și mă împlinește și mai mult bucuria oamenilor atunci când o savurează. Nu mă gândesc cui să-i creez un desert, ci cum să-l fac și mai bun decât data trecută. Cel mai mare compliment și onoare este că oamenii sunt cei care mă aleg pe mine și nu invers.

La ce trebuie să atragă atenția părinții atunci când aleg un desert pentru copiii lor?

Fiind mamă și eu, înțeleg perfect părinții care caută desertul ideal pentru copiii lor. Ceea ce recomand ar fi să atragă mare atenție la ingredientele folosite – acestea să fie cât mai natural posibile și să țină cont de doleanțele copiilor. Ei cresc atât de repede… când să le îndeplinim micile „capricii” dacă nu acum?!

inima tort sweet dreams

Foto: Sweet Dreams by Victoria Melnic, Klumea, Pomusoarele Moldovei