Victoria Fonari este doctor conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova, poet și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru al Asociației Semioticienilor din România. Își amintește că i s-a propus să lucreze fiind încă studentă, în ultimul la Facultatea de Litere din Chișinău. Impresiile sale, în Campania #FirstJob.

„Eram studentă în ultimul an, specialitatea limba si literatura română și limba latină la Facultatea Litere. Pe atunci se învățau 5 ani la secția de zi, inclusiv sâmbăta. Deseori aveam 4 ore pe zi (o oră echivala cu 80 minute) și mi s-a propus să predau limba latină două ore pe săptămâna la Facultatea Drept, anul I. Am acceptat această responsabilitate. Recunosc avea un anumit sentiment de neliniște. E dificil să-l identifici printr-un cuvânt: teamă, curiozitate, interes, mândrie.”

Era conștientă că prima impresie contează
„Conștientizam că primele minute sunt importante pentru a crea o impresie auditoriului și această impresie era de dorit să fie una constructivă, în favoarea motivării de studiere a limbii latine în cadrul Facultății de Drept, concomitent să-mi fie valorificate și aptitudinile de cunoaștere a acestui curs și a competențelor mele de predare-învățare-evaluare. Mi-am îndreptat spatele și am intrat în sala nr. 32, Corp I al Universității și cu o voce sigură m-am prezentat și am făcut apelul, făcând o conexiune cu prenumele lor și semnificația acestora în latină sau greacă.”

Studenții erau diferiți la vremea aia

„Studenții erau de vârste diferite, nu atât de omogeni ca la Facultatea de Litere. Aveam impresia că cineva era și de seama mea. Am fost acceptată, însă. Le plăcea concursul pe care îl organizam cu cine cunoaște mai multe maxime latine. Iar la declinarea a III-a a substantivului am insistat să cunoască pe de rost Gaudeamus. Imnul studenților era cântat. Aveau voci frumoase și colegii mei de la facultate ziceau că cineva se pregătește de concert.”

Regretă că limba latină la moment nu se mai predă la Drept
„Cu părere de rău acum latina nu mai figurează în orarul Facultății de Drept, dar aceste lecții din anul 1995 m-au marcat. Mai târziu un student din acea grupă a devenit el însuși profesor la Facultatea de Drept, iar salutul lui de pe culoarele universității îmi spune că lecțiile de latină nu s-au uitat.”

Paralel cu activitatea sa în calitate de profesor la Facultatea de Litere a Universității de Stat, Victoria este autoarea a mai multor cărți care pot fi găsite în colecțiile bibliotecilor din Chișinău. Câteva titluri sunt: „Umbra fulgului”, „Proiecţii ale mitului în creaţia lui Victor Teleucă, Leo Butnaru şi Arcadie Suceveanu”, „La marginea absolutului = Au bord de l`absolut” etc.

Autor: Daniela Gorincioi, stagiară