Victoria Dercaci este agent imobiliar cu peste 5 ani de experiență în domeniu, altfel spus, a înțeles deja bine cu ce se mănâncă pâine în acest sector. A trecut peste toate crizele din domeniu, iar acum e gata să răspundă la orice întrebare a unui potențial vânzător sau cumpărător de imobiliare. Noi am fost curioși să aflăm ce nu ni se spune de fapt, ce greșeli comit moldovenii frecvent și la ce aspect trebuie neapărat să atragem atenția atunci când cumpărăm un apartament. 

Grup închis de consultanță

„După mai mulți ani activați în cadrul unei companii de construcții, am înțeles ce se confruntă oamenii atunci când sunt în căutarea unei locuințe și mai ales că nu cunosc anumite aspecte. Atunci mi-a venit ideea de a crea consultații imobiliare și chiar seminare pe aceste teme, după care am fondat și un grup închis pe Facebook, care se numește Ghid Imobiliar și acolo oamenii pot primi informația necesară. le spun despre ultimele tendințe din domeniul imobiliar și le ofer consultații și oficiale, și online, și de la distanță, încercând să rezolvăm sau să prevenim anumite probleme. De cele mai dese ori oamenii întâmpină o dificultate în ceea ce privește corectitudinea actelor și ce presupune în sine o tranzacție imobiliară corectă, ce trebuie să facă și unde ca totul să fie perfect legal și corect”, ne explică Victoria.

Chirie versus achiziție

„Cred eu că fiecare din aceste capitole are locul său pe piața din Republica Moldova, doar că eu mă canalizez mai mult spre partea de vânzare-cumpărare, ceea ce presupune în ansamblu domeniul meu. Mă bucur foarte mult să văd totuși că oamenii au înțeles direcția corectă și ceea ce fac, au învățat să ceară de la companiile de construcții ceea ce cu adevărat le aparține. Au avut impact calitativ mare seminarele organizate, pentru că pe Facebook nu poți prinde atât de multă informație. Dacă e să vorbim despre capitolul chirii, atunci aici e mult mai simplu decât în cadrul unei tranzacții de vânzare-cumpărare, pentru că aici și riscul este mult mai mare. Fapt pentru care sunt prezentă alături de cei care într-adevăr nu știu cum sau mai exact cu ce corect să înceapă căutările unui apartament în Chișinău”, explică agentul imobiliar.

 

Capcanele agențiilor imobiliare

„În cadrul unor oferte de obicei se spun anume acele aspecte pe care compania le cunoaște foarte bine și știe că acea persoană are mare nevoie anume de ele. Ce îți propune fiecare este să poată crea o impresie generală despre un complex locativ. Însă aspectele pe care cumpărătorul nu le cunoaște sunt multe: deseori întâlnesc cazuri când actele nu au fost perfectate corect din punct de vedere juridic și aici vreau să vorbesc despre înregistrarea apartamentelor și anume despre numerele cadastrale, sau mai exact cum sunt înregistrate acele imobile.

Întrebarea cu care începe o tranzacție imobiliară, este dacă apartamentul are un număr cadastral deplin și este înregistrat la Agenția Servicii Publice la nivel de încăpere izolată. Un alt aspect important ar fi autorizația de construcție și certificatul de urbanism, care descriu în ansamblu numărul de etaje al obiectivului aflat în construcție. Atrageți atenția ca ele să fie neapărat prezente”, mai spune Victoria Dercaci.

Unde începe și finalizează tranzacția

„Un aspect important în cumpărarea unui apartament sau casă este partea juridică: apartamentul dvs să aibă un număr cadastral deplin și să fie înregistrat la nivel de încăpere izolată la Agenția Servicii Publice.

La fel de important este faptul ca atunci când cumpărați un apartament trebuie să mergeți la notar să autentificați un contract de vânzare –cumpărare, apoi la Agenția Servicii Publice pentru a nota acel imobil. Deci dacă vi se spune că o să perfectați actele la finalul construcției și când va fi blocul finisat – aceasta nu este o procedura corectă și mai ales nu este sigură pentru cel care intenționează să achiziționeze un imobil. Trebuie să înțelegem că o tranzacție corectă începe doar în fața unui notar și mai apoi la cadastru, obligatoriu.

Un alt aspect din acest domeniu la care atrage atenția cumpărătorul este locația și prețul, lucruri importante, însă nu pe termen lung. Pe termen lung și în ideea de durabilitate ar trebui să ne intereseze din ce material de construcții sunt executate acele obiective. Vă îndemn să optați pentru blocuri de calcar și cărămidă roșie, la fel pentru varianta albă de calitate”, mai recomandă specialista.

Nu așteptați scumpiri majore

„Nu se schimbă multe în ultimii ani la capitolul tendințe și prognoze are piață imobiliară de la noi. Nici măcar la nivel de prețuri, cereri sau oferte nu sunt „turbulențe” majore. Asupra unui singur aspect sunt de acord analiștii pieței imobiliare, și anume că în 2019 n-avem niciun motiv să ne așteptăm la scumpiri majore!

Domeniul imobiliarelor însă devine tot mai complex de la an la an, din motiv că azi dezvoltatorii deja propun nu doar apartamente în variantă albă dar și la cheie, fapt care este foarte binevenit însă nu atât de dezvoltat la noi. Solicitările au început să crească considerabil la capitolul „apartamente la cheie”, ceea ce obligă să ne conformăm cerințelor. Rămân pe poziție cei interesați doar de apartamente în varianta albă, pentru ca ulterior să fie implicați în reparația viitoarei locuințe.

Regula de aur pe care trebuie să o învățăm în acest domeniu, fie că achiziționăm o casă ori un apartament, este simplă și se aplică și pe alte domenii ale vieții, sau chiar la general: „Suntem prea săraci ca să investim în apartamente ieftine”, mai punctează în final Victoria Dercaci, agent imobiliar.