După ce devin mame, multe femei se redescoperă, află despre ele lucruri neștiute. Victoria Crsitea, spre exemplu, odată cu maternitatea a descoperit o nouă pasiune: meșteritul cănilor din lut polimeric. Cum a început să facă primele cănuțe și prin ce etape a trecut, a povesitit în cadrul unui interviu pentru Nina Cotorobai Blog.

Mi- am dorit o ocupație acasă, să am timp și pentru copil și grijile casei. Despre lutul polimeric am aflat din internet și de pe rețelele de socializare. Priveam uimită la modelele făcute de alte persoane care aveau pe atunci câte șapte, opt ani de când lucrau cu lutul și făceau lucrări minunate. Asta m-a inspirat și pe mine”, povestește Victoria.

Ce-i drept, Victoria recunoaște că primele lucrări erau mai stângace, și nu corespundeau în totalitate așteptărilor. Cu toate acestea, experiența le aranjează pe toate la locurile lor.

„Primele lucrări erau tare departe de ceea ce văzusem eu și mi se părea că nu voi reuși niciodată. Dar practica și lucrările zilnice au început a da roade cu încetul. Făceam cănuțe pentru cei apropiați în calitate de cadou. Și cât făceam aceste cănuțe personalizate, experiența a venit singură”, recunoaște ea.

Ținând cont de faptul că Victoria are o fetiță, uneori era nevoită să renunțe la pasiunea ei și să-i acorde celei mici toată atenția de care are nevoie.

„De la început era greu să combin mai multe treburi odată și încercam să mă organizez. Mi-am făcut un orar de lucru, încercând să mă țin de el. La început, micuța Emilia era foarte agitată și nu îmi dădea voie să fac lucrul necesar, simțea că o parte din atenția mea care cândva era toată a ei, se micșora. Nu aveam posibilitatea să muncesc atunci când fetița era toată în energie și dorea să ne jucăm împreună. Lucram în momentele Emiliei de somn, la amiază . Apoi acest lucru a devenit și pentru ea obișnuit. Acum e mai măricică, are doi ani și ocupațiile ei, iar eu, mai mult timp să muncesc.”

Victoria și-a făcut studiile la Colegiul Tehnologic din Chișinău și recunoaște că, cunoștințele de acolo i-au prins bine în procesul de dezvoltare a noii ei pasiuni.

„Eu cred că practica pe care am avut-o la colegiu si la orele de modelare a țesăturilor, specialitatea învățată de mine, au o mare contribuție aici. Folosesc doar lult polimeric de la Fimo, intrumente doar din fier, care sunt mai netede și mai ușoare de lucrat. Deseori la cănuțele cu păpuși rog să mi se facă o descriere a copilului sau adolescentei, sau dacă este posibil să îmi arate o poză. În acest mod încerc să fac păpușa după asemănarea fetiței”, zice ea.

Citește interviul integral aici.