Zinaida Budeanu, mămica lui Vlad - un băiețel adorabil afectat de autism, ne-a povestit că a aflat despre tulburarea neurologică în timpul unui control de rutină la neurolog. Medicul a pronunțat cuvântul de care mulți părinți fug: „autism”. 

Zinaida nu știa prea multe despre această tulburare, iar după niște cercetări minuțioase… a intrat în depresie. Nu știa încotro să o apuce, la cine să se adreseze după ajutor. Acum 3 ani, când s-a pomenit față în față cu un asemenea diagnostic, nu se știa mai nimic despre terapie, despre cum poate fi îmbunătățită viața copilului cu autism. Vlad avea atunci 2 anișori:

„Neurologul nici nu mi-a putut spune unde să merg pentru terapie. Tot ce a făcut statul atunci a fost să îi dea gradul de invaliditate I, sever. Numai în momentul în care am pășit pragul organizației „S.O.S. Autism”, am ieșit din depresie și viața a prins din nou culoare. Vlad nu socializa atunci deloc, fugea de îmbrățișări, atenție nu pronunța niciun cuvânt. Cu ajutorul terapiei ABA am progresat mult. Astăzi, băiatul vorbește, inclusiv în engleză. Frecventează o grădiniță obișnuită, unde este adorat de copii. Ei îl iubesc, văd asta. Cât despre educatori, sunt oameni foarte buni, care recunosc însă că nu știu cum să lucreze cu picii care au autism. Mi-au spus însă că vor să învețe, așa că am angajat un specialist în terapia pentru copiii cu autism ca să îi instruiască.”

18622578_1843470479312754_5358197694416079909_n

Iar aici nu e vorba numai de Vlad. Trebuie să îi mulțumim Zinaidei pentru gestul său odată ce șansele ca acești educatori să cunoască mulți alți copii cu autism sunt foarte mari. Numărul lor e în creștere. Datele oficiale arată că în Republica Moldova avem 366 de oameni diagnosticați cu autism infantil, dintre care 349 sunt copii. Adevărul e că nici părinții, nici educatorii sau profesorii nu sunt pregătiți să interacționeze cu acești oameni speciali. E nevoie de pregătire și cunoștințe deosebite.

Iată că Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (în continuare, FEDRA) lansează proiectul „Implicare pentru autism”, care prevede printre altele crearea unei platforme web pe care vor fi stocate informații utile despre cum poate fi atenuat comportamentul specific autismului, despre specialiștii și centrele medicale din Republica Moldova la care pot găsi suport. Platforma va fi lansată în această vară.

„Vrem să promovăm cercetările în domeniu, modificările de legislație pentru îmbunătățirea vieții familiilor în care sunt copii cu autism. Acest tip de tulburare devine tot mai frecvent, crește cu 13 procente anual. E mult mai frecvent decât sindromul Down sau SIDA. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că fiecare al sutălea copil suferă de autism”, ne atrage atenția Aliona Dumitraș, director executiv FEDRA.

alion_dumitras_och_cristi_beskuren_0Proiectul „Implicare pentru autism” va implica diverse campanii de informare, astfel încât întreaga societate să fie pregătită pentru incluziunea copiilor cu autism.

TJx4BBbaaGEyrYNNWgLyMA„Părinții copiilor tipici adună semnături în grădinițe ca să fie exclus copilul cu autism din instituție. Părinții tineri care aud că fiul sau fiica lor suferă de autism, de regulă, se sperie. Neagă realitatea. Nu merg la specialiști pentru terapie, astfel încât situația degradează. Ei se tem să ajungă în lista copiilor cu nevoi speciale sau dizabilități. De aceea e necesar sprijinul pentru părinții care au copii cu autism, dar și pentru cei care interacționează cu ei”, mai explică Maria Calchei, directorul centrului de zi pentru copii și tineret „Casă pentru toți”, or. Ungheni.

Platforma va permite și un screening online. Astfel, părinții care observă un comportament specific autismului vor putea îndeplini un chestionar, iar răspunsurile le vor permite să înțeleagă dacă există temei să creadă că au un copil cu autism. Această platformă le va permite educatorilor, părinților, profesorilor și tuturor celor interesați să învețe cum să interacționeze cu un copil cu autism, lucru din care au doar de câștigat. Se știe că acești copii posedă talente ieșite din comun, de regulă sunt pasionați de cifre, au multă răbdare, pot lucra ore în șir la ceva fără să se plictisească sau să obosească. Munca migăloasă este pentru ei, fără doar și poate.

Foto: Arhivă personală, E-sănătate.md