De când a revenit acasă, interpreta și instrumentista Veronica Ungureanu e întrebată mai mereu despre motivul care a făcut-o să renunțe, pentru un termen nedefinit, la traiul în statul canadian, pentru a se dedica muzicii în Republica Moldova, alături de alesul inimii ei - țambalistul Alexandru Șura. Motivul este unul cât se poate de frumos: Veronica, împreună cu viitorul ei soț, muncesc la câteva piese noi de muzică ușoară și populară, iar până la sfârșitul acestui an, planifică să-și întemeieze oficial o familie. Artista ne-a dezvăluit mai multe detalii despre ceea ce are de gând să facă în unica țară în care se simte cu adevărat acasă.

De când a revenit acasă, interpreta și instrumentista Veronica Ungureanu e întrebată mai mereu despre motivul care a făcut-o să renunțe, pentru un termen nedefinit, la traiul în statul canadian, pentru a se dedica muzicii în Republica Moldova, alături de alesul inimii ei – țambalistul Alexandru Șura. Motivul este unul cât se poate de frumos: Veronica, împreună cu viitorul ei soț, muncesc la câteva piese noi de muzică ușoară și populară, iar până la sfârșitul acestui an, planifică să-și întemeieze oficial o familie. Artista ne-a dezvăluit mai multe detalii despre ceea ce are de gând să facă în unica țară în care se simte cu adevărat acasă. 

Veronica, acum, când priviți în trecut, realizați că muzica este vocația dumneavoastră adevărată, pe care nu o regretați? Dacă ați fi ales o altă carieră, pentru ce ați fi optat?

Încă din copilărie magia sunetului de vioara m-a impresionat. Părinții fiind violoniști si profesori, au fost cei care au descoperit înclinația și pasiunea mea pentru muzică. În familia mea întotdeauna se cânta, fiind mici copii, mama ne cânta cu vocea cântece din folclor. Cred că de atunci s-a înfiripat dragostea pentru muzică. Am crescut ascultând muzica într-o familie cu valori și afinități artistice. Bineînțeles părinții au fost cei care ne-au îndrumat și susținut pe mine și fratele meu să diversificăm acest minunat univers, ca mai apoi să devină o profesie.

Dacă aș fi ales o altă carieră? Dintotdeauna mi-au plăcut copiii și medicina. Cu siguranță că dacă nu făceam muzică, deveneam un Pediatru. Dar acum nu regret nicio clipă faptul că am ales anume această vocație. Atunci când profesia devine sensul vieții și o face cu toată pasiunea, omul este împlinit.

11739467_10203059480047179_125231900_n

Sunteți o fire împătimită de muzica instrumentală. Cu ce instrument muzical vă asociați cel mai mult?

Bineînțeles cu vioara, dar iubesc enorm de mult instrumentele cu coarde, îndeosebi violoncelul.

11720553_10203059443326261_175436373_n

Povestiți-ne despre cum l-ați cunoscut pe Alexandru Șura și despre când planificați să vă organizați nunta.

Cu Alexandru ne-am cunoscut la Montreal în 2008, el abia venise în Canada, iar eu eram deja de doi ani acolo. Personal nu ne cunoșteam, coincidență sau nu, chiar tatăl meu l-a întâlnit la aeroport în ziua în care a ajuns în Canada. Noi, însă, ne-am întâlnit ceva mai târziu la repetiții, urma să susținem un concert.

El m-a impresionat cu virtuozitatea interpretativă la țambal, de câte ori cânta, nu puteam să-mi iau ochii de la țambal. Iar eu, la rândul meu, din spusele lui Alexandru, l-am impresionat cu o romanță de dragoste, pe care am interpretat-o la acel concert.

63297_10201479147800748_2019550489_n

Cum a fost văzută Canada prin ochii Veronicăi Ungureanu preț de câțiva ani buni?

Canada este o țară cu foarte multe posibilități, cu diversitate culturală; o țară frumoasă, unde totul funcționează. Mi-am făcut studiile de liceu, am luat BAC-ul la Universitate și Masteratul la vioară. A fost o perioadă foarte frumoasă și foarte activă. Am fost membră a mai multor colective de diferite genuri ale muzicii. Și anume asta mi-a plăcut: să abordez mai multe stiluri ale muzicii. Muzica clasică camerală a fost pe prim plan întotdeauna, paralel am cântat muzică klezmer cu o formație cu care am și călătorit în Canada și Europa. Cu vocea am cântat jazz, muzică populară și ușoară.

Cât despre nuntă, suntem în pregătiri și sperăm foarte curând să jucăm și o nuntă frumoasă!

11733322_10203059443846274_1245504845_n (1)Ce v-a motivat să reveniți într-o țară din care mulți artiști se gândesc să plece? E mai bună pâinea de artist acasă?

Probabil am vrut să-mi schimb modul de viață. E bine și în Canada, dar foarte mult se muncește. În 6 luni, poate am avut o zi liberă să stau acasă și să gătesc, de exemplu. La un moment dat, viața din Canada mi-a părut o rutină și anume atunci am înțeles că vreau să fac o schimbare.

Nu știu cum se câștigă pâinea de artist acasă, doar din auzite, pot să trag o concluzie… nu am venit să-mi câștig mai bine existența aici. Am venit să fac muzică, să fac melodii noi, care să placă publicului, am venit să descopăr o altă lume a muzicii.

În Moldova avem muzicieni extraordinar de talentați, de la care ai ce învăța. Mie mi-a plăcut dintotdeauna să mă perfecționez și să devin cineva mai bun.

Câte ii aveți în garderobă și ce elemente vă cuceresc cel mai mult la o ținută nouă, pentru evenimente?

Nu am o colecție foarte mare de ii, cred că în prezent am vreo 7 la număr. Unele sunt stilizate și anume asta îmi place mie. Pentru evenimente, îmi plac ținutele clasice, însă ca elemente, mă cuceresc deseori culorile, stofa și modelul ținutei.

Există o realizare personală sau profesională de care sunteți foarte mândră acum?

O realizare de care sunt mândră este faptul că am muncit timp de 3 ani împreună cu Alexandru la Albumul de muzică populară „Hai iubirea mea”, lansat în toamna 2013.

Am o medalie pentru reușită școlară la absolvirea liceului la Montreal: cea mai mare distincție: „Médaille du Lieutenant Gouverneur du Québec”, obținută în 2008.

1899964_10203149902288566_1942454813_n

Care e definiția fericirii la vârsta de 25 de ani?

Am o mulțime de idei și proiecte muzicale la care ard de nerăbdare să muncesc alături de alesul inimii mele!

Suntem siguri că păstrați la loc de cinste câteva secrete care vă ajută să vă subliniați frumusețea. Dezvăluiți-ne câteva dintre ele.

Cred că un om este frumos atunci când e fericit, când face ceea ce-i place și este împlinit. Bineînțeles un mod sănătos de viață, care îmbină o mâncare sănătoasă, activități sportive, valorifică frumusețea oricărui om.

Ce proiecte urmăriți să realizați în timpul apropiat?

Muncim împreună cu Alexandru la câteva piese noi. Vom face și muzică populară, și ușoară. Încercăm să ne regăsim în mai multe stiluri de muzică. Ne dăm frâu liber improvizației, fanteziilor și încercăm să descoperim ceva nou.

Mult succes și casă de piatră, Veronica!

996522_4334477779398_786910081_n

Foto: Arhiva Personală, Viorel Mărgineanu

Distribuie articolul: