Pe măsură ce sarcina avansează te gândești ce să faci și cum să previi semnele inestetice de pe burtică, coapse și sâni. Specialistul în dermatologie și cosmetologie ne dezvăluie care sunt metodele de prevenire a vergeturilor, dar și a tratamentului acestora în cazul în care deja le ai.

Ce sunt vergeturile și cum apar acestea

Vergeturile sau cum se mai spun striuri sunt niște leziuni cicatriciale cu un aspect și localizare specifică. Ele pot fi descrise ca niște linii de dimensiuni variabile de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri, culoarea variind de la roz violaceu (dacă sunt recent apărute) până la alb-sidefiu (dacă sunt vechi).

Localizările sunt cel mai frecvente pe coapse, fese, abdomen, sâni… Cea mai frecventă cauza a apariției lor fiind sarcina la femei, însă pot apărea și în alte condiții care se asociază cu creșterea bruscă în greutate (sportivi, adolescenți, patologii hormonale).

Vergeturile nu ridică mari probleme de sănătate, dar aduc un prejudiciu estetic greu de trecut cu vederea. În zonele cu vergeturi pielea este subțiată, cu suprafața încrețită. La apariție, vergeturile pot provoca mâncărime în zona respectivă.

Vergeturile în sarcină: prevenire

În sarcină, de obicei, vergeturile apar începând cu luna a șasea, atunci când  creșterea semnificativă în greutate și a burticii, exercită o presiune imensă asupra pielii, însă, sunt cazuri când ele apar și mai devreme. Aproximativ 80 % din femei fac vergeturi în sarcină și metodele de prevenire, deși sunt puține, sunt binevenite. În primul rând, înainte de a rămâne însărcinată este foarte util să te asiguri cu un abdomen tonifiat, deoarece o musculatură abdominală dezvoltată ia o bună parte din greutatea burticii. De asemenea este recomandat să nu luați prea mult în greutate, nu mai mult de 10-12 kg.

Alimentația trebuie să fie bogată în proteine, deoarece sunt necesare ca material de construcție a fibrelor de colagen și elastină. Alimentația bogată în vitamine precum C, A și E care sunt esențiale în toate procesele de dezvoltare a unui tegument elastic, sănătos și hidratat, ori aceste calități sunt responsabile pentru a evita apariția striurilor. Dacă nu se pot menține aceste necesitați prin simpla alimentație, sunt binevenite suplimentarea lor cu complexe vitaminice și minerale procurate din farmacii.

Local se pot aplica creme puternic hidratante procurate în farmacii, însă se pot utiliza și uleiuri naturiste precum cele de argan, shea, cocos sau cacao. Orice aplicare este necesară după o testare prealabilă , pentru a evita reacțiile alergice sau dermatitele de contact. Pentru o pătrundere mai profundă a cremelor/uleiurilor, este util să se facă un gomaj mecanic cu zahăr ori zaț de cafea, pentru o exfoliere ușoară a celulelor moarte, în același timp ne asigurăm cu o stimulare a circulației locale a pielii, astfel ca substanțele nutritive să ajungă cât mai rapid la celulele tegumentului.

Ce nu se recomandă în această perioadă pentru a preveni apariția vergeturilor:

  • evitarea acumulării în greutate, maxim +15 KG
  • evitarea acumulării de lichide în țesuturi, edeme (regim hiposodat-excluderea sării și alimentelor sărate)
  • evitarea expunerii la raze UV (soare, solar), au rol distructiv asupra fibrelor de colagen, care și așa sunt suprasolicitate în această perioadă, plus scădem riscul de apariție a petelor pigmentare, în locul sau în jurul vergeturilor, care odată instalate sunt foarte greu de eliminat
  • evitarea alimentației bogate în glucoză, deoarece un indice glicemic ridicat duce frecvent la deshidratare celulară

Tratamentul vergeturilor

În cazul când deja vergeturile s-au instalat este necesar să elaborăm  strategiile de tratament. Un aspect foarte important pentru un efect cât mai rezultativ, este când începem tratamentul: cu cât se inițiază mai repede, cu atât rezultatul se vede mai rapid. Principala terapie a acestora este mezoterapia cu Dermapen, care are ca scop estomparea vizibilă a vergeturilor, micșorarea dimensiunilor, nivelarea reliefului. Aceste beneficii le obținem prin injectarea directă, la un anumit nivel a substanțelor care constituie suportul de construcție celular și tisular. Mezoterapia cu dermapen poate fi susținută prin proceduri care stimulează circulația locală ca efectul mezoterapeuitic să fie mai intens, precum masajul cu vacuum, LPG, Velashape, laser, radiolifting.

În condiții de casă tratamentul de bază este susținut cu dușurile contrastante și împachetările cu creme antivergeturi.

Scopul tratamentului este de estompare cât mai rapidă și mai vizibilă a acestor defecte, deoarece dispariția lor definitivă este practic imposibilă.

Medic dermatolog-cosmetolog, Tatiana Chiriac.

Sursa foto: Arhiva personală