Vremea de afară este cea care decide dacă elevii merg la baie afară sau rămân să își facă nevoile în veceul din interiorul școlii. Acesta este principiul după care se orientează conducerea gimnaziului din localitatea Maximovca, raionul Anenii Noi, povestește AGORA. Managera instituției recunoaște că veceul din curtea școlii nu este chiar adaptat nevoilor copiilor, în schimb cel din interiorul instituției este considerat un adevărat motiv de mândrie. Dotată cu apă caldă și săpun, dar prea puțin prietenos cu principiul intimității, atât de necesar pentru fiecare om.

Aflat la doar o azvârlitură de băț de capitală satul Maximovca se poate lăuda cu o școală mare. Mai bine zis cu o clădire a școlii, căci propriu zis la ore vin 82 de elevi. Când afară e vreme prielnică, cei mici își fac nevoile la veceul din curte, spune directoarea instituției. Pe timp de iarnă, însă, managera dă asigurări că la dispoziția copiilor stă veceul din interiorul instituției.

Chiar și așa, femeia recunoaște că profesorii au o cameră de baie în interior, accesibilă pe întreg parcursul anului. Sau aproape pe întreg parcursul anului.

„Aici e pentru profesori.

-Dar profesorii să înțeleg că și iarna și vara merg la veceu în interior?

-Da. Ei, mai ies ei și afară.

-Dar văd că nu funcționează acum.

-Păi s-a stricat un pic, dar aici lucrează. Sunt două despărțituri.

-Da câți profesori aveți?”

Ecaterina Arapu știe cât de importantă este igiena în viața organismelor în creștere. Directoarea dă asigurări că această deprindere de viață le este insuflată copiilor mai ales atunci când merg la veceu:

„Aceasta este o problemă prioritară pentru toți, pentru toate școlile. Veceele trebuie să fie amenajate pentru ca elevii să aibă comodități, să nu fie condiții rele. Noi trebuie să avem grijă de sănătatea copiilor. Sănătatea este o problemă prioritară”.

Deși cuvintele rostite contrazic realitatea existentă, managera spune că de oroarea veceului extern elevii au parte doar atunci când afară sunt temperaturi rezonabile. Adică aproximativ cinci luni pe an.

„Veceul de afară e închis acum. Nu-l folosim, nu le dăm voie copiilor să se ducă afară pentru că e frig. Părinții au mereu obiecții să nu răcească. Sunt și copii bolnavi cărora părinții nu le permit să plece afară”, spune Ecaterina Arapu.

Toaleta din interiorul instituției este un motiv de mândrie pentru directoare. Ea spune că veceul este rezultatul unui proiect implementat în parteneriat cu Fondul de Investiții Sociale. Deși dotată cu apă caldă și săpun, camera de baie nu întrunește o altă necesitată primară a oamenilor – intimitatea. Managera gimnaziului este, însă, de altă părere:

„Văd că intră câte trei copii, deci nu se prea respectă intimitatea?

-Da de ce? Pot să intre câte unul și să închidă ușa.

-Mă refer în special la fetițele mai mari.

-Da nu e nicio problemă, că nu-s așa de mulți copii ca să nu reușească.

-Adică le asigurați și dreptul la intimitate?

-Dapoi cum”.

Potrivit datelor oficiale, din cele 1135 de școli din Moldova, aproape jumătate necesită reparație capitală. 1041 dintre ele sunt aprovizionate cu apă rece, și doar 444 au apă caldă. Deși, conform statisticilor, 720 de școli au grupuri sanitare în clădire, numărul funcțional al acestora este cu mult mai mic.

Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA.  Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Sursa: AGORA