Simți unii oamenii cu adevărat deosebiți. Viața lor este ruptă din filme, plină de căderi dureroase și bucurii aducătoare de fiori. Este sincer - acesta ar fi primul adevăr pe care îl conștientizezi discutând cu muzicianul de referință al țării noastre - Valentin Boghean. Despre valori neuitate în satul Bumbăta, despre oamenii onești, familie și despre muzică....multă muzică - este reportajul ce urmează.

Valentin Boghean, mezinul familiei cu 14 copii, s-a născut în satul Bumbăta. Deși au trăit modest, părinților fiindu-le dificil să crească atâția copii, și școala muzicală fiind departe – muzicianul n-ar ascunde că s-a născut în sat pentru nicio comoară a lumii. Anume pe dealurile din apropiere, în păduri și în sufletele sătenilor mereu gata să deschisă ușa – a încolțit dragostea pentru frumos și pentru valoare a lui Valy Boghean. Deși 9 din copiii familiei Boghean au făcut școală muzicală, în ADN le este împletită nu numai pasiunea pentru instrumente. Ce valori luat cu el, de acasă Valentin Boghean?

„Venind la oraș lucrurile acestea le pierzi pe drum pentru că aici trebuie să te ferești de ochiul rău, de omul rău. Mințile lor sunt sucite de o sumedenie de lucruri foarte pragmatice. Cred că am moștenit și până în ziua de azi, nu pot renunța la asta orice s-ar întâmpla, oricâte dezamăgiri aș avea sau oriunde m-ar duce soarta… este omenia aia blândă care mi-au educat-o părinții. Eu numesc asta omenie în tot. Asta înseamnă și răbdare și înseamnă cumpătul ăsta de a nu te grăbi să judeci, să nu mergi, neobservând ceva frumos”

Mezinul familiei nu vedea nicio problemă în faptul că trebuia să meargă până la școala muzicală 8 km într-o direcție, prin pădure, pe jos. Și nici bătaia pe care o puteau lua cei cu instrumente muzicale, pe drum – nu-l speria. Sunt niște amintiri frumoase care au căpătat și mai mult sens acum, când trăiește într-o altă lume. Părinții doreau să-și vadă cei 14  copii corecți, respectuoși și capabili să valorifice ceea ce au oamenii mai bun – sufletul.

vali boghean 1

„Taică-meu deseori spunea: „Măi copile, să nu te pui cu proștii”. Pentru că deseori ți se pare că e mai ușor să câștigi bani sau orice altceva cu un prost decât cu unul deștept, dar să știi că cu ăla deștept în orice formă câștigi. Acum am înțeles ce înseamnă vorba aia a lui trăită. Când găsesc în viața mea un om pe care îl pot aprecia, dacă mă pot bucura de valoarea lui, de cum este – e o realizare enorm de mare! …pentru că oamenii buni, oamenii de valoare – e nevoie să-i ții foarte aproape. Oamenii de interes… să știți să am terminat cu aceste lucruri.”

Știe să facă muzică inconfundabilă, știe să nu confunde oamenii buni cu cei răi..acum, nu și atunci când a venit la Chișinău, tânăr, cu niște haine și fără bani. Calea lungă și anevoioasă până la succes i-a pus în față oameni diferiți. Unii – îl făceau să se simtă demotivat, alții – au zărit în el muzicianul care nu are nevoie de note pe portativ.

„Eu am venit să cânt, am venit să-mi croiesc un drum în muzică în care era necesitatea să jertfesc. Până într-atât că ani întregi nu am avut bani nici de mâncare, vorbesc foarte serios. Am trăit 3 ani la studio și mă hrăneau, ca pe un copil al străzii – colegii. Evident că oamenii o făceau cu un sentiment de susținere. Puteam să mă duc să-mi găsesc un serviciu care să-mi aducă un minim, dar asta însemna să mă feresc de pasiune și de tot ce-mi dădea atunci ocupația cu instrumentul.”

valiboghean 2

Gurile rele făceau haz pe seama faptului că Valentin Boghean nu are studii superioare în muzică. Că nu are facultăți finalizate și diplome. În pofida acestora, Valy Boghean a depășit muzica academică,  muzica calculată ca o matematică  – acum mulți ani, și anume asta-l face special. Conservatorul muzicianului a fost legendara formația Trigon. Nici astăzi acest nume nu înseamnă mai puțin decât altădată.

„Acești oameni m-au format și mi-au educat și muzica și maturitatea, E o mașinărie întreagă unde se vede omenia, rezistența, cultura, mai ales că toți sunt bărbați cu caractere. Pot spune acum clar pentru cei care vor să cânte, să fie auziți, să cânte repede, frumos și profesionist – nu este deajuns. Și e bine să nu se mintă și să nu se îmbete cu apă rece pentru a cânta înseamnă ceva întreg, un tot întreg. Cum mergi, cum mănânci, cum zici bună ziua, cum valorifici oamenii, cum poți rezista, cum ești cu acei șapte ani de acasă și numai după toate acestea poți să spui că eu și mai cânt un pic.”

Valorile tuturor au coincis. Ani la rând muzicienii Trigonului au arătat neobosit lumii că nu vor ceda noilor tendințe niciodată, că muzica adevărată, nefăcută peste noapte –  întotdeauna va fi cotată. Valy Boghean mulțumește lui Dumnezeu că a avut ocazia să se atingă de niște fenomene muzicale care au lăsat ceva în sufletul lui și în modul de a vedea arta, pentru totdeauna. Aici este vorba despre „Lăutarii” și maestrul Nicolae Botgros, „Trasbalkanika” fraților Ștefăneț și trupa germană „The Shine” în care a activat doi ani. Numai după ce a trecut prin toate, Valy Boghean a simțit că are ceva de spus, solo.

„Am venit să spun clar: nu mai acceptăm playback-ul! Să dăm într-o parte toate sursele care îi ajută pe artiști să dea din buze. M-a ajutat că eu am venit să lupt. Bine, rău e altă treabă – voi decideți. Dar noi nu putem să ne permitem luxul… când omul vine din mica lui sărăcie, dar are cultura de a se perfecționa sau vrea să-și odihnească sufletul de prostii – cumpără un bilet din ultimii bani și vine și vede cum cineva dă din buze și se ascunde după fumul ăsta și lumini frumoase.”

vali boghean 3

Valentin Boghean nu acceptă falsul nu numai în muzică, ci și în oameni. Spune că deseori muzicienii și intepreții își ascund sufletele mici în spatele muzicii grozave sau fiind adepții valorilor – fac muzică de buzunar.Artistul nu poate fi, gândi într-un fel și cânta în altul.

„Cum mă vedeți acum – tot așa o să mă vedeți în scenă, doar un pic mai emoționat, pentru să ești în scenă și n-ai cum să nu prinzi emoțiile.”

Grație acestui principiu s-au născut îndrăgitele piese ale lui Boghean. Sunt așa pentru c-au fost trăite cu adevărat. De când s-a căsătorit creația și toată activitatea muzicianului s-a schimbat. În primul rând, din respect purtat soției, a renunțat la toate comunicările care i-ar crea acesteia vreun disconfort. Odată cu venirea pe lume a copilului lor – s-a schimbat viața amândurora.

„Eu trăiesc într-o casă relativ mică – într-un apartament și nu-mi pot permite luxul să am un colțișor al meu – am sau bucătăria, sau dormitorul. Dacă vreau să mă apuc să scriu ceva – pot s-o fac numai la miez de noapte și cu riscul că-i voi deranja. Toată partea mea creativă, pe care o trăiam înainte nopți întregi și oriunde – s-a pierdut pentru că tot timpul se duce lor.”

Creația lui Valy Boghean întotdeauna a fost sinceră, de aceea, spune să nu așteptăm un nou „Boschetar”.

„Nu cred că aș putea să vin acum cu vreun cântec de dragoste, de suferință înaltă. Pentru că dragostea pe care o trăiesc acum este de mare pozitiv, frumos…”

Tot ce a făcut muzicianul mai bun – a fost oferit publicului. Așa a fost până acum 3 ani, când a devenit un om și un tată împlinit. De acum încolo, cea mai mare realizare nu vrea s-o împartă cu ceilalți. Fotografii sau video cu micul Teodor n-au nimerit în presă vreodată.

„Faptul că eu personal, în diferite discuții cu omenii văd cât este de ușor să te dezbrace de energie, de tot. Privirea multor oameni nu este absolut bună. Dintr-un alt punct de vedere – este o intimitate la care țin enorm și care nu doresc s-o împart cu nimeni. Nu văd niciun rost în asta și mai ales când mass-media vrea să facă din asta un „wow”, un „show”. E o părere absolut subiectivă – eu îi judec pe cei care fac asta. Nu e bine, nu e corect… e copilul nostru, nu e al societății, e dragostea noastră.”

Se-ntâmplă să-i simți pe unii oameni deosebiți.

Distribuie articolul: