Vă este poftă de colțunași? Să știți că cei mai buni și adevărați la gust sunt cei preparați acasă! Valeria Țurcan are pentru voi o rețetă deosebită, inspirată din tradiția bunicilor noastre, de colțunași de casă cu Brânză de vaci. Nu-i așa că deja vă lasă gura apă?

Ingrediente:
2 cepe mari
3-4 linguri – ulei de măsline sau de floarea soarelui

Pentru aluat:
3 căni – făină albă
2 ouă de găină
3 gălbenușuri
1 linguriță – sare
1 lingură – ulei de măsline (sau de floarea soarelui)
100 ml. – apă plată

Pentru umplutură:
800 gr. – brânză de vaci grasă (de casă)
1 ou de găină
Sare și piper negru

coltunasi 1Mod de preparare:
1. Pune făina pe masa de lucru. Fă o adâncitură mare în mijloc și sărează toată suprafața.
2. Sparge ouăle în adâncitură, după care adaugă uleiul și apa. Cu ajutorul unei furculițe începe să mixezi în interior, aducând câte puțină făină de pe margini. Când a început aluatul cât de cât să se omogenizeze lasă furculița deoparte și începe să frămânți aluatul cu ajutorul mâinilor circa 8-10 minute. Acoperă aluatul frământat cu un șervețel de hârtie sau cu un prosop și lasă-l să se odihnească 10 minute.
3. Taie bila de aluat în două și întinde-o într-o foaie de circa 2 mm. grosime.
4. Cu ajutorul unui cuțit taie pătrate din aluat de 4-5 cm.
5. Adaugă într-un bol brânza de vaci, oul de găină și condimentează cu sare și piper, apoi amestecă totul împreună.
6. Pune câte puțină umplutură (circa o linguriță) pe fiecare pătrățel. Cu ajutorul degetelor lipește două colțuri opuse în așa fel încât vei primi un triunghi. De asemenea presează și dealungul marginilor pentru a le lipi bine pentru ca să nu se deschidă colțunașii în timpul fierberii.
7. Presară din ambundență cu făină locul unde vei pune colțunașii gata făcuți pentru ca aceștia să nu se lipească.
8. După ce ai făcut toți colțunașii, pune un catron mare cu apă și sare la fiert.
9. Când apa începe să fiarbă pune în ea circa 1/3 din cantitatea de colțunași făcuți. Nu trebuie să îi pui pe toți deodată pentru ca să nu îi răsfierbi, mai bine gătește-i în 2-3 ture. Amestecă-i atent cu o lingură pentru ca să nu se lipească unul de celălalt. Lasă-i la fiert circa 4-5 minute sau până ce toți colțunașii se vor ridica la suprafață.
10. Între timp curăță două cepe, taie-le cubulețe mici și rumenește-le pe o tigaie cu ulei încins și condimentează cu sare.
11. Scoate coltunașii cu o sită, pune-i într-un bol mai mare și pe parcurs ce îi scoți pune câte 2-3 linguri de ceapă prăjită în ulei printre ei. După ce îi scoți pe toți, scutură bine bolul, ca fiecare colțunaș să fie uns cu ulei și acoperit cu cubulețe mici de ceapă.
12. Servește colțunașii calzi cu smântână.

Sugestii:
În caz că nu dorești să pregătești toată cantitatea făcută de colțunași în aceeași zi, îi poți congela și îi poți fierbe când îți vine pofta.
În caz că nu îți place ceapa prăjită în ulei pune circa 40-50 de gr. de unt.

Alte rețete gustoase găsești pe Valeriesfood.md

Distribuie articolul: