Pentru ca tu, femeie frumoasă și elegantă, să porți la o petrecere sau o ședință foto o pălărie rafinată semnată de Chiroșca Iuliana, creatoarea trebuie să petreacă zile bune în picioare, lucrând la o singură unitate.

Cu trei copii ageri acasă, se vede nevoită uneori să lucreze nopți la rând, mulând fetru pe blocurile din lemn. Ea e singura creatoare de pălării din Moldova care le mai confecționează după tehnicile tradiționale, pe forme din lemn aduse tocmai din Anglia. Ne-am cerut la ea acasă ca să o descoasem de secrete. Dacă Iuliana nu ne minte, putem spune cu mândrie că suntem primii care au călcat pragul atelierului ei improvizat. Creatoarea lucrează la o nouă colecție de pălării.

„Am încercat anul acesta să lansez bowler, bowler englezesc autentic, merge atât pe clasic, cât și casual, la fustă, pantaloni, absolut orice. Am văzut multe fete care le poartă la rochii clasice. Următorul model este cel canotier. Am văzut multe cu boruri mult mai largi, eu am ales dimensiunile clasice, după standardele englezești”, ne-a dezvăluit Iuliana Chiroșca, creatoare de pălării.

V-ați gândit vreodată că asemenea pălării ar putea fi toxice? Sau că unele pălării cer fibră de banană? În cele ce urmează, fiți atente la câteva detalii, ca să știți cum alegeți corect accesoriul cu o istorie care pornește încă din secolul al 16-lea.

Palarii 5

„Pentru pălării folosesc foarte mult fibra de banană, nimeni nu are cum să își dea seamă că pentru o pălărie este nevoie de 4 metri de fibră de banană, o țesătură care se vinde la metru, se prelucreaază pe blocuri din lemn. Pentru pălăriile casual de sezon toamnă- iarnă, se lcurează cu fetrul – o lână împâslită, provenită de la diferite specii de oi. Eu folosesc lâna de oaie merinos. Le cumpăr în formă de clopot, care se prelucrează cu abur și i se conferă forma după blocul din lemn pe care îl am. Acest clopot se prelucrează cu un întăritor, folosesc unul organic. Aici vin cu un avertisment pentru cei care procură pălării fără să le știe originea. Se întâmplă de foarte multe ori că sunt prelucrate cu substanțe toxice, nu e bine pentru sănătate, ne poate aduce daune: dureri de cap, lacrimi, reacții alergice. Sfatul meu este să nu procurați un produs made in China. Al doilea avertisment se referă la calitatea produsului pe bază de fetru. Nu trebuie să conțină fibre de carbon, deci să fie sută la sută natural, lucru care trebuie să fie indicat pe eticheta produsului. Dacă nu-i, deja aveți motive să puneți la îndoiala calitatea acestuia. Un fetru care conține fibră de carbon are un luciu pe când fetrul de origine naturală nu conține fibre care lucesc la lumină sau soare, nu are miros, nu are pete albe în interior, este de o grosime de cel puțin 5 milimetri. Dacă e produsă în China, grosimea e mult mai subțire, căci producătorul economisește”, ne avertizează Iuliana Chiroșca.

Urmărind-o în acțiune pe Iuliana, am mai înțeles un lucru: această îndeletnicire nu se lasă fără răni. Palarii 7La câte piuneze are de înfipt creatoarea, la câte nopți albe petrece cu acul în mână și la aburii generatorului din imagine, firava doamnă ne-a mărturisit că s-a rănit nu o dată.

„Acest abur vine foarte fierbinte, atunci când prima dată am făcut pălării, am avut momente când am făcut arsuri pe degete, repede învăț minte, lucrez cu mănuși care îmi permite să lucrez foarte aproape de aburi și să păzesc degetele de arsuri.”

Palarii 9Aburul însă este îmblânzitorul fetrului. Îl face plastic, iar dimensiunile clopotului din fetru se pot dubla, ba chiar tripla. Stofa de fetru în mod obligatoriu face baie de aburi.

„Acest fetru, după ce este prelucrat cu întăritor, merge la generatorul de aburi, care îl încălzește. Fetrul este un produs, miraculos, are o proprietate foarte interesantă. La căldură și la aburi se transformă într-un material foarte plastic. Îi dai orice formă.”

Și dacă v-ați gândit că o să dăm pe față toate cărțile, să știți că v-ați înșelat amarnic. Nu puteam să îmi permit să o dezbrac pe meșteriță de toate secretele, căci tocmai acestea fac pălăriile de neprețuit. Vă lăsăm să le ghiciți sau să le intuiți voi, explorând formele și liniile de sine-stătător. Sau și mai bine, lăsați cercetările despre construcția pălăriilor pe seama meșterilor, voi savurați din plin zilele de primăvară cu o pălărie din noua colecție a Iulianei Chiroșca.