Condițiile meteorologice nefaste le dau bătăi de cap agricultorilor și le amenință producția. Un proprietar de vii din regiunea Chablis din Franța nu a stat cu mâinile în sân atunci când au dat înghețurile. A aprins torțe și le-a aranjat printre rândurile de vie pentru ca butucii să nu înghețe.

Exemplul francezului a picat la țanc, dat fiind dezastrul pe care îl cauzează lapovița și ninsorile din aceste zile. Producătorii agricoli privesc neputincioși cum florile pomilor fructiferi sunt sfâșiate de vânt, iar mâine-poimâine vor da înghețuri. Înghețurile târzii de primăvară pot afecta florile total sau parțial iar cultura poate fi compromisă dacă nu se iau la timp măsuri. Metodele de intervenție sunt variante, fie că vorbim de fumigație, încălzirea aerului din livadă, metoda ventilării aerului şi mărirea umidităţii aerului până la lucrările culturale, genetice şi de aplicarea tratamentelor de sezon.

Facebook/Z.b. Carlos

Perdeaua de fum e una din tehnici.  Se recomandă folosirea unor substanţe care să producă un fum persistent în jurul pomi­lor. Aerosolii produşi trebuie să fie de culoare albă, întrucât au o mai mare putere de reflecţie şi împiedică astfel producerea radiaţiei noc­turne. Resturile organice pot fi formate din paie umede, turbă, gunoiul păios, crengi sau frunze precum și rumegulul de lemn umectat, se așează în diferite puncte din livadă în grămezi, astfel ca după aprinderea lor să se realizeze o perdea de fum de intensitate egală în toată livada, recomandă agrointel.ro.

Facebook/Z.b. Carlos

Principii asemănătoare pot fi urmate în cazul viilor. Iată că francezul a optat pentru torțe.

Facebook/Z.b. Carlos

Adevărul e că imaginile distribuite de portalul de știri diez.md arată uluitor.

Facebook/Z.b. Carlos

Între timp, aflăm de la bani.md că proprietarul unei livezi de mere din satul Coșernița, Criuleni, se arată îngrijorat că toate investițiile lui s-ar putea duce pe apa sâmbetei după temperaturile scăzute și nisorile de astăzi. Livada deja înflorită arăta ieri așa:

Cum arată o livadă în care s-au investit peste 55.000 de euro la hectar, după DEZASTRUL de azi (GALERIE FOTO)

Iar astăzi altfel:

Cum arată o livadă în care s-au investit peste 55.000 de euro la hectar, după DEZASTRUL de azi (GALERIE FOTO)

În anul 2015, proprietarul a cumpărat din Olanda și Italia copaci de meri de soiul portaltoi M9. Livada măsoară 50 de hectare, fiind plantați circa 195.300 de pomi. Investițile s-au ridicat aproape la 55 de mii de euro la hectar. Acum, agricultorii sunt aproape de disperare, după ce vremea de afară le pune în pericol întreaga muncă, cât și banii investiți.

Distribuie articolul: