Ne-am obișnuit să credem că mămicile pot fi însoțite, la naștere, de către doule, soți, mame sau prietene apropiate și nu de întreaga familie. Un astfel de tred, însă, este foarte aplicat în SUA și mai multe state din Europa.

Acum 3 ani, a fost o adevărată senzație felul în care a născut vedeta americană de televiziune Kourtney Kardashian. Atunci când a născut-o pe Penelopa, în sala de nașteri au fost prezenți fiul de 2 ani, soțul, mama, cele 4 surori și fratele. Aceștia imortalizau momentul într-un filmuleț de familie.

Nașterile asistate de întreaga familie reprezintă un trend aplicat pe larg atât în SUA, cât și în Europa. Potrivit portalului britanic pentru mame „Channel Mum”, numărul mediu al membrilor de familie care asistă, în prezent, la nașteri, în țările în vogă, este 8! Da, cel puțin 8 persoane apropiate asistă la nașterile tot mai multor femei din Europa și de peste Atlantic.

O doula din SUA, pe nume Bailey Gaddis, recunoaște că recent, a ajutat o viitoare mămică să nască în compania a 7 persoane apropiate. Ea însăși a fost asistată, la nașterea ultimului său bebeluș, de către 5 apropiați: fiul mai mare, soțul, mama, soacra, ginerele și prietena. Împreună cu personalul specializat și doula, la nașteri, deci, pot asista mai mult de 10 persoane!

Astfel de practici se întâlesc frecvent și prin maternități. Deși unele clinici limitează accesul în sala de nașteri, altele nu impun nici într-un fel câte persoane o pot încuraja pe mămică în timpul travaliului. În timpul nașterii, apropiații pot ieși din sală, însă în punctul culminant, se adună cu toții, pentru a surprinde momentul. Medicii, însă, recunosc că asemenea nașteri sunt foarte dificile, pentru că implică și supravegherea „asistenților”, pe lângă faptul că pot surveni și complicații.

Sursa: ABC News

Foto: bilbowden.blogspot.com

Distribuie articolul: