Pentru prima dată, medicii de la Spitalul Republican de la Chișinău au realizat o lobectomie anatomică superioară videotoracoscopică, o procedură chirurgicală care presupune îndepărtarea unui lob pulmonar printr-o tehnică specială. Acest lucru a fost posibil datorită procurării suturilor mecanice endoscopice necesare pentru realizarea acestor intervenții.

Potrivit unui comunicat emis de spital, prima pacientă din țara noastră care a beneficiat de acest tip de intervenție are 66 ani, cu diagnosticul „tumoră malignă periferică lob superior pe stânga”. Pacienta a fost deja externată.

Spre deosebire de chirurgia deschisă, care se realizează printr-o incizie mare, în cazul lobectomiei pulmonare se fac două-trei incizii mici, fără depărtarea coastelor. Prin una dintre aceste incizii este introdus un toracoscop, un instrument subțire, de care are atașată o sursă de lumină și o cameră video care proiectează imaginile din interiorul toracelui pe un ecran. Astfel, medicul chirurg poate să vizualizeze cavitatea toracică și să desfășoare intervenția. Prin celelalte incizii se introduc alte instrumente chirurgicale cu ajutorul cărora se efectuează procedura chirurgicală.

„Intervențiile chirurgicale videotoracoscopice se efectuează deja de peste 20 ani. Sunt operații moderne și efective, dar necesită costuri mai mari. Noi efectuăm, anual, până la 100 de operații videotoracoscopice în diferite patologii pleuro-pulmonare benigne, mediastinale și esofagiene. În prezent, datorită procurării suturilor mecanice endoscopice, am reușit să efectuăm și noi prima lobectomie videotoracoscopică anatomică. Selecția pacienților pentru așa tip de intervenție trebuie să fie destul de atentă ”, a menționat șeful Secției chirurgie toracică, Alexandru Toma.

Potrivit specialiștilor, avantajele acestui tip de intervenție sunt:

– O vizualizare foarte bună de către chirurgi a tuturor elementelor anatomice pulmonare;

– Diminuarea traumatismului operator și a impactului actului chirurgical asupra organismului;

– Durerea post-operatorie este semnificativ mai mică (incizia este mai mică, mușchii nu mai sunt secționați pe o suprafață mare, nu mai apar fracturi la nivelul coastelor, nu mai apar leziuni la nivelul nervilor intercostali, nu mai sunt necesare medicamente antialgice puternice);

– Folosirea instrumentariului specific, a steplerelor mecanice și a electrochirurgiei avansate face rata complicațiilor intra- și post-operatorii să fie mică;

– Perioadă de reabilitare scurtă (pacientul la a treia sau a patra zi este externat);

– Factorul estetic.

 

Sursa: Agora.md