Infertilitatea nu are mereu doar cauze fizice. Deseori, femeile devin prizonierele propriei gândiri, fapt care le împiedică să rămână însărcinate. Despre acest lucru vorbește și medicul ginecolog de origine rusă Elena Berezovskaya, pe un forum.

Întrebată dacă factorul psihologic poate cauza infertilitatea, Elena Berezovskaya a răspuns:

cats„Poate, și foarte mult! Practic, factorul psihologic a început să fie atestat ca fiind nr.1 în cauzele infertilității psihologice. În ginecologie, stresul este cea mai frecventă cauză care declanșează anovulația și amenoreea.

În cărțile vechi, infertilitatea psihologică mai este numită hipotalamică, pentru că e legată de blocarea unui centru din hipotalamus, responsabil de reproducere, prin alți centri de adaptare legați de sentimentul de frică, agresivitate și capacitatea organismului de a se adapta la noi condiții de viață. Prin ultima se înțelege schimbările de orice tip, care au loc în viața oamenilor, inclusiv cele geografice.

Referitor la blocarea psihologică, în creier se formează o dominantă a gândirii negative: „nu-mi reușește să rămân însărcinată”, „sunt infertilă”, „cu siguranță că nu-mi va reuși nici de data asta”.

Sincer vorbind, încă nu am întâlnit un psiholog care să înțeleagă psihologia femeii care planifică o sarcină. Nu prea există nici publicații referitoare la acest subiect.

Totuși, pentru a scăpa de dominanta negativă, deseori sunt de folos schimbările de anturaj, focalizarea pe alte activități, pe hobby-uri, discuții de suflet cu oameni de încredere, călătorii ș.a. activități”, spune medicul ginecolog.

Foto: healthygenx.com, Юлия Меркулова