De curând, un grup de savanți au descoperit structura detaliată a unei proteine ce ar putea încetini procesul de îmbătrânire, iar prin urmare, oamenii ar putea să trăiască mii de ani.

Telomeraza este o enzimă care controlează și restabilește lanțul ADN al telomerilor – „segmente” de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al căror rol e protejarea cromozomilor împotriva degradării, informează CNN, citat de digi24.ro.

Majoritatea celulelor din corpul nostru au un nivel scăzut de telomerază, prin urmare ele „îmbătrânesc”, în timp, după divizare. Dar, dacă aceste celule sunt protejate de telomeroză, odată cu divizarea celulară, se pierde un telomer, iar ADN-ul continuă să rămână intact pentru mai mult timp.

Suma obiceiurilor noastre se reflectă în starea sănătăţii pe care o avem, dar și felul cum arătăm. Fumatul, stresul, consumul de alcool se fac vinovate de pierderea unui nivel mai mare de telomeri, iar drept consecință adepții acestor obiceiuri nocive îmbătrânesc mai repede, comparativ cu cei care duc un stil de viață sănătos.

Cercetătorii spun că în urma acestei descoperiri, oamenii ar putea să trăiască până la 5 000 de ani. Aceasta ar fi posibil, dar se va întâmpla, eventual, într-un viitor nu prea apropiat.

 

Distribuie articolul: