Afectate direct sau indirect de subiectul corupției din învățământ, 4 mămici din Grupul Părinților Solidari au organizat astăzi o conferință de presă în care au subliniat cât de aprig lovește astăzi această problemă asupra calității studiilor, dar și a securității și sănătății elevilor. Reprezentantele comunității au venit cu 4 solicitări pe care le adresează autorităților de profil și președintelui nou ales. „Imaginea profesorului trebuie reconstruită și, poate peste ani de zile, vom putea vorbi despre calitatea studiilor și a cadrelor didactice!”, subliniază mamele.

Cele 4 mămici au venit cu dovezi că problema corupției și colectările de taxe poartă un caracter sistemic și sunt prezente practic în toate grădinițele și școlile din Chișinău, iar mărimea sumelor solicitate, se diferențiază de la o instituție la altă până de până la 5-6 ori.

În ciuda multiplelor probe anterioare, mamele susțin că autoritățile nu au luat o atitudine consecventă în lupta cu acest fenomen.  Reprezentanții DGETS aprobă și susțin în mod tacit comportamentul corecțional cadrelor pedagogice, care, conform unui sondaj efectuat de părinți, în peste 70 % din cazuri, sunt cei, care nemijlocit solicită și colectează taxele ilegale. În acest context, părinții au afirmat că:

„Din cauza factorului financiar, adică implicarea directă în colectările de bani de la părinți, pedagogii au pierdut din stima și respectul pe care îl aveau odinioară. În același timp, părinții se simt doar ca subiect de obținere a veniturilor. Situația durează de 20 de ani și doar se agravează. Cea mai gravă situație este în Municipiul Chișinău, comparativ cu raioanele, unde colectările de bani sunt mai rare și sunt minime și, din spusele părinților constituie 20-25 de lei lunar.”

Corupție și mită în instituțiile de invățământ – cât se poate?Corupție și mită în instituțiile de invățământ – cât se poate?

Posted by Mama.md on 17 Noiembrie 2016

O altă problemă enumerată a fost cea a salarizării foarte proaste a lucrătorilor din sistemul educațional, în special a personalului auxiliar (ajutor de educator și bucătari), fapt care duce la insuficientă acută de cadre, dar și pune în pericol securitatea vieții și sănătatea copiilor. Drept dovadă  a acestui fapt este cazul recent, când o fetiță a fugit din grădinița nr.165.

Mamele au îndemnat angajații sistemului de învățământ să solicite majorări de salarii, asigurând că părinții vor susține la rândul lor astfel de solicitări și eventuale acțiuni de protest în acest sens.

„Este strigător la cer faptul că guvernanții și parlamentarii au condiții de lux la serviciu și acasă, dar și în deplasări, delegații oficiale și etc., pe când copiilor nu le asigură nici cel puțin un minim a necesităților, părinții fiind nevoiți să colecteze bani pentru produse igienice, apă potabila, materiale didactice, jucării, lenjerie, reparații, terenuri de joacă, serviciile instalatorilor și electricienilor, etc.

Astfel, Guvernul RM, de comun cu Ministerul Finanțelor găsesc surse financiare pentru reparații, mobilă de lux și tehnică performantă în clădirile guvernamentale, salarii de zeci de mii de lei pentru deputați, judecători, procurori și alți funcționari importanți de stat, dar în același timp întotdeauna răspund că nu sunt surse financiare, când este vorba de salariile angajaților din domeniul educațional sau asigurarea unor necesități minime pentru copii.”, spun mamele.

14906967_615606995288573_727412656629072868_n

Mamele au adus aminte și de petiția părinților împotriva inițiativei Ministerului Educației de a închide grădinițele în mod obligatoriu pentru o perioadă de 42 de zile pe timp de vară. Dezacordul cu acest fapt și l-au manifestat circa 1400 părinții, deoarece prin prevederea menționată, s-ar crea dificultăți și pericole pentru securitatea copiilor, din motivul imposibilității de a obține la serviciu un concediu cu o durată similară, iar copiii vor rămâne nesupravegheați sau cu oameni străini, sau cu frații/surorile mai mari, respectiv din nou vor avea de suferit copii. Petiția poate fi semnată AICI.

Grupul Părinților Solidari a înaintat, prin această conferință de presă, câteva solicitări acute. „Facem apel către înalți demnitari de stat, inclusiv și președintele ales al RM, pentru a nu închide ochii la situația catastrofală din domeniul educațional și să se implice în soluționarea problemelor existente în sistemul de învățământ! Doamnă, Corina Fusu, Dna Tatiana Tverdohleb, Dle Valentin Crudu şi desigur Şefii de direcții din Chișinău şi din raioanele ţării, ați creat din sistemul educațional unul din cele mai profitabile şi corupte sisteme,  ca și tot sistemul de fapt, neînțelegând faptul că educația tinerii naţiuni ar trebui să fie prioritate națională. Imaginea profesorului trebuie reconstruită și, poate peste ani de zile, vom putea vorbi despre calitatea studiilor și a cadrelor didactice!”, spun reprezentantele, referindu-se la 4 soluții majore:

  1. Elaborarea și implementarea strategiilor anticorupție in sistemul educațional, cu impact real, care să nu se limiteze doar la semnarea unui ordin de interzicere a colectărilor de bani;
  2. Evaluarea necesităților reale ale instituțiilor de învățământ și asigurarea finanțării adecvate a acestora;
  3. Stabilirea unui mecanism transparent de sancționare a persoanelor implicate in cazuri de corupție și acte conexe fenomenului de corupție din școli și grădinițe;
  4. Mediatizarea largă a cazurilor de colectări ilicite depistate și a măsurilor aplicate în raport cu persoanele implicate.

Grupul Părinților Solidari este o comunitate formată la sfârșit de 2015, cu scopul de a solidariza toți părinții contra corupției, a atitudinii formale din școli și grădinițe, dar și alte nelegiuiri care au loc în prezent în sistemul educațional. Comunitatea online a adunat peste 6300 de membri (părinți).

Foto: captură video, Facebook.com