Profesorul de la Universitatea California din San Francisco, Robert Lastig, a devenit popular după ce prima lui lecție cu denumirea „Zahărul: adevărul amar” a adunat pe YouTube peste 4 milioane de vizualizări. În a doua lecție, „Șansa grasă: Fructoza 2.0”, Lastig povestește de ce produsele degresate și cărțile despre alimentația sănătoasă provoacă obezitatea și ce rol joacă în toată povestea oamenii din industria alimentară. El explică motivul pentru care se dezvoltă vertiginos epidemia diabetului zaharat.

În lume, oamenii cu obezitate îi depășesc pe cei ce mor de foame în proporție de 30 la sută. Cinci procente din populația planetei, ceea ce înseamnă 366 milioane de oameni, sunt bolnavi de diabet zaharat. Epidemia a început să ia amploare acum 15 ani. Zahărul funcționează după același principiu ca și drogurile. Potrivit medicului, creierul nostru este construit în așa mod încât omul, dezvoltând dependența de un drog anumit, dezvoltă în același timp dependența de un altul, chiar și de acele droguri pe care niciodată nu le-a văzut în viața sa. Se pornesc aceleași procese biochimice.

Concluzia: Omul, dependendent de zahăr, deci de dulce în copilărie, deja e predispus la alcoolism și narcomanie.

Cu toate acestea, astăzi băuturile dulci se promovează ca fiind sănătoase. Ni se spune că de glucoză are nevoie creierul nostru, iar în produsele alimentare „ușoare” lipsa grăsimii se compensează generos cu zahăr. Zahărul se folosește la caramelizarea și vopsirea alimentelor care nici măcar nu presupun gustul dulce (carnea prăjită de exemplu). De aceea, consumul de fructoză a crescut timp de 50 de ani de cinci ori.

În topul produselor care provoacă obezitatea, primele două locuri sunt ocupate de chipsuri și cartofii fri. În rândul băuturilor, cu o mare diferență de puncte, sunt lideri limonadele, băuturile carbogazoase și sucurile. 

Dacă e să privim harta diabetului, constatăm că cele mai mari probleme la acest capitol nu se înregistrează în America de Nord, ci în Arabia Saudită, Kuwait, Qatar și Malaezia. De ce acolo sunt cei mai mulți oameni care suferă de diabet? Din cauza climei și culturii. E foarte cald, iar alcoolul este interzis. Prin urmare, toți beau limonadă rece îndulcită.