În weekend, când poţi sta ceva mai mult - dar nu foarte mult, nu te speria! - în bucătărie, încearcă umpluturile. Sunt un pic mai migăloase decât o banală friptură cu cartofi prăjiţi, dar te asigurăm că vei culege laude la masă. Te învăţăm azi cum să prepari umpluturi pentru şapte legume diferite, dar şi pentru calamari, dacă ai chef de ceva mai... exotic.

1. Anghinare cu brânzeturi

Ingrediente: 4 flori de anghinare, brânzeturi variate (200 g mozzarella, 200 g gouda, 3-4 linguri de parmezan ras), usturoi, pătrunjel tocat, sare şi piper; pentru decor – muguri de pin şi frunze de mentă.

Preparare: se curăţă anghinarea astfel – se taie tulpina exact de sub floare şi se rup petalele externe, care sunt mai lemnoase, până când se vede o margine albă în jurul bazei florii. Li se taie partea superioară şi se scobesc. Se curăţă bine interiorul şi se freacă apoi cu o bucată de lămâie, ca să nu se oxideze, după care se cufundă într-un castron cu apă rece şi suc de lămâie. Se amestecă brânza tăiată cubuleţe, parmezanul ras, pătrunjelul tocat şi usturoiul strivit, cu sare şi piper. Se umple anghinarea, se aşază în tavă, se toarnă apă şi se coace o oră.

10-shutterstock_131651063_b9280c5c45

2. Ceapă cu carne de vită
Ingrediente: 4 cepe mari, o lingură de ulei, 300 g carne tocată de vită, două linguri de orez, un ou, 1/2 lămâie, 6 fire de pătrunjel, un fir de tarhon, un căţel de usturoi, o foaie de dafin, cimbru, 3 cuişoare, 20 g unt, sare, piper.

Preparare: se taie căpăcelele cepelor necurăţate şi se scobeşte miezul. Se pun într-o cratiţă carnea tocată, orezul, miezul de ceapă, pătrunjelul tocat, usturoiul mărunţit, foaia de dafin, cuişoarele, cimbrul, sare şi piper. Se toarnă apă cât să acopere şi se lasă să fiarbă până se evaporă lichidul. Când clocoteşte, se ia spuma. Se scot foaia de dafin şi cuişoarele, se încorporează untul, oul, zeama de lămâie şi tarhonul mărunţit şi se drege de sare şi piper. Se umplu cepele cu amestecul preparat, se acoperă cu căpăcelele, se aşază în tava unsă cu ulei şi se ţin o oră în cuptor.
10-shutterstock_72720412_cee75438d3

3. Dovlecei cu orez şi legume
Ingrediente: 3 dovlecei rotunzi, 200 g orez basmati, 200 ml suc de roşii, 100 g ciuperci, 100 g roşii cherry, o ceapă, un morcov, un ardei galben, un ardei capia, ulei de măsline, cimbru, busuioc, oregano, sare, piper.

Preparare: dovleceii se spală, apoi li se taie căpăcelele la codiţă. Cu o linguriţă se scobesc în interior şi se păstrează miezul. Legumele se spală şi se toacă mărunt. Într-o tigaie se încinge uleiul, se căleşte orezul, apoi se adaugă legumele tocate, miezul de la dovlecei, cimbru, busuioc, oregano, sare, piper şi se lasă la foc mic 5-10 minute. Se umplu dovleceii cu amestecul din tigaie, apoi se aşază într-o tavă în care se adaugă sucul de roşii. Se ţin 40-45 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade.

10-shutterstock_197902235_59a126932b

4. Ciuperci cu telemea
Ingrediente: 10 ciuperci champignon, o ceapă, 20 ml ulei, o legătură de mărar, 100 g telemea, un ardei capia, sare, piper.

Preparare: ciupercile se spală, li se îndepărtează codiţele şi se introduc în cuptor, pe grătar. Se lasă 10 minute – 5 pe fiecare parte. Se pune uleiul la încins în tigaie, se adaugă ceapa tocată şi se căleşte două minute. Se adaugă codiţele de la ciuperci tăiate cubuleţe şi se amestecă apoi cu ardeiul mărunţit. Se lasă pe foc 5 minute, amestecând. Se adaugă mărarul tocat, sare şi piper. După ce se răceşte, se adaugă brânza mărunţită şi se amestecă toate ingredientele. Se umplu ciupercile, se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc 15 minute.
10-shutterstock_188157551_c7edaf9c4a

5. Cartofi cu şuncă şi caşcaval
Ingrediente: 1 kg cartofi, două ouă fierte tari, două felii de şuncă, 50 g măsline fără sâmburi, 30 g unt, 60 g telemea, 60 g caşcaval afumat, câteva fire de pătrunjel.

Preparare: se spală cartofii şi se bagă la cuptor fără să se decojească. În timp ce se coc, se taie ouăle, măslinele şi şunca, iar brânza şi caşcavalul se rad. După ce s-au copt cartofii, se taie capace şi se scobeşte miezul cu o linguriţă. Se umplu cartofii cu amestecul de şuncă, ouă, măsline şi unt şi se acoperă cu brânză. Se dau la cuptor, iar spre sfârşit, se adaugă caşcavalul. Se servesc calzi, cu pătrunjel tocat.
10-shutterstock_250923802_fd34741abc

6. Calamari cu orez
Ingrediente: un pachet de calamari curăţaţi şi congelaţi, suc de roşii, cimbru, oregano, dafin, o lingură de ulei de măsline, ardei iute, 100 ml vin alb sec, orez fiert cu legume, salată verde, lămâie, roşii cherry, sare, piper.

Preparare: se face un orez cu legume, care se va folosi ca umplutură. Se spală calamarii şi se lasă să se scurgă, apoi se umplu cu orezul gătit. Se închid cu scobitori şi se aşază într-o tavă. Se presară sare şi piper peste ei, se adaugă în tavă sucul de roşii, vinul, uleiul, cimbrul, oregano, ardeiul iute mărunţit şi foaia de dafin şi se dă tava la cuptor, la 180 de grade, cam 10 minute. Se servesc calzi, cu salată, roşii cherry şi lămâie.

10-shutterstock_222721831_d3190eba23
7. Vinete cu roşii şi feta
Ingredinete: 4 vinete, 2 ardei graşi, 3 roşii, câţiva căţei de usturoi, 3 cepe, o lingură de oregano uscat, o legătură de busuioc, o legătură de cimbru, sare, piper, o jumătate de ceşcuţă de ulei de măsline, 300 g brânză feta.

Preparare: vinetele se taie în două pe lung sau li se taie un capac. Se opăresc câteva minute să se înmoaie. Se scoate miezul. Se pune uleiul la încins într-o tigaie, cu câţiva căţei de usturoi tăiaţi, se adaugă ceapa tocată şi se rumeneşte. Se pun şi roşiile cubuleţe, ardeiul mărunţit, miezul de la vinete mărunţit, sare, piper, oregano şi cimbru. Se gătesc 6-7 minute, până se înmoaie. Se adaugă busuiocul şi se mai lasă pe foc. Se unge o tavă cu ulei, se aşază vinetele şi se umplu cu compoziţia rezultată. Deasupra se presară cubuleţe de feta. Se dau la cuptor 45 de minute.
10-shutterstock_84380368_2cbea20bfb

8. Roşii cu brânză de vaci
Ingrediente: 4 roşii mari, 400 g de brânză de vaci cu smântână, o lingură de mărar tocat, o jumătate de ceapă mărunţită, o linguriţă de sare, o jumătate de linguriţă de boia dulce.

Preparare: se taie capace din roşii, apoi se scobesc cu grijă de miez. Se presară interiorul cu sare şi se întorc cu gura în jos. Ceapa se pune într-o strecurătoare mică şi se opăreşte timp de 20-30 de secunde într-o crăticioară cu apă clocotită, apoi se pune sub un jet de apă rece. Se mixează bine ceapa cu brânza cu smântână, mărarul tocat, boiaua dulce şi sare după gust, apoi se umplu roşiile cu acest amestec. Se servesc ca aperitiv.

10-shutterstock_55921927_e8af766633

Rețete oferite de Libertatea.ro.

Distribuie articolul: