„Recent, o femeie dragă mie, mi-a povestit o istorie emoționantă atunci când i-am făcut un compliment referitor la cerceii deosebiți din lemn pe care îi purta. E o istorie despre elefanții-femelă. O istorie despre dragoste, devotament și încurajare pe care vreau să o împărtășesc cu voi azi”, ne relatează în editorialul de astăzi Diana Ivanov, autoarea blogului TwiceMomat22.

„Cum nasc elefanții?

Un elefant adult, în medie, cântărește în jur de 5 tone. E suficient de mare și puternic ca să facă față oricărui prădător din sălbăticie. Nu și un elefant nou născut. Cum supraviețuiește acesta în primele ore de viață? Datorită turmei.

Vedeți voi, atunci când o mamă elefant da naștere, toți elefanții femelă se adună în jurul ei. Aceștia o încercuiesc pe mama aflată în travaliu, să nu fie observată. Ei tropăie și împrăștie noroi și sol ca să combată mirosul de nou născut pentru a-i ține departe pe prădători. Ei stau în jurul mamei și a micului elefant pentru a-i proteja, transmițând un semn clar prădătorilor că, dacă cineva dintre ei vrea să le atace prietena, va trebui să treacă, întâi de toate, de 40 tone de putere de femelă.

În primele ore de viață, când nou-născutul este cel mai vulnerabil, turma aruncă nisip sau noroi peste el pentru a-i proteja pielea fragilă de razele arzătoare ale soarelui și toți elefanții prezenți la eveniment, scot concomitent un sunet puternic de celebrare a noii vieți, „un bine ai venit pe lume, micuțule”.

Oamenii de știință spun că elefanții acționează în acest fel în doar 2 cazuri: când sunt atacați de prădători periculoși, cum sunt leii, sau în timpul travaliului unui elefant femelă.

Ce facem noi, oamenii, atunci când cineva din anturajul nostru dă naștere? Și nu mă refer aici numai la naștere – travaliu, ci și la nașterea unei idei, unui proiect; dar să o luăm pe rând.

Când o femeie pe care o cunoaștem mai îndeaproape a născut recent, ne adunăm ca o „turmă de experți” în jurul ei să îi spunem toate lucrurile pe care le face incorect. O „încurajăm” să îi dea copilului lapte praf, că ea nu are decât câteva picături, iar micuțul plânge pentru că îi e foame, să nu îl țină atâta în brațe că se va deprinde și va crește un alintat, să nu mănânce decât terciuri și supe fără gust că altfel îl va durea burtica pe bebeluș de la fructe și legume, să nu cumva să doarmă micuțul în același pat cu părinții pentru că fiecare trebuie să aibă locul lui, iar lista poate continua la nesfârșit.

Când o femeie apropiată nouă vine cu o idee de afacere sau alt fel de inițiativă, noi ce facem? Părem tare entuziasmați la început ca după două minute de conversație, să spunem de ce nu va merge ideea, că avem un cunoscut care a încercat ceva similar și nu i-a ieșit nimic, că o va îneca birocrația sau altceva, să nu o facă pe deșteapta și să stea liniștita.

Eu nu vreau să fiu o astfel de femeie. Eu vreau să fiu o femeie elefant. Eu vreau să fim femei elefant.

Atunci când o femeie, fie ea din anturajul nostru sau nu, este vulnerabilă, când dă naștere, unui copil sau unei idei, când toți din jurul ei abia așteaptă să o înghită cu critici, sfaturi distrugătoare și bârfe, să fim noi acelea care o înconjurăm cu bunătate, dragoste și încurajări. Să fim noi acelea care o susținem în procesul maturizării ca mamă, să dăruim din timpul și resursele noastre. Să stăm lângă ea (pe fir) atâta timp cât are nevoie, iar atunci când îi reușește, când tot ce a fost mai greu a trecut, să ne ridicăm „trompele” și să celebrăm cu urale, să ne bucurăm că am trecut de ce e mai greu împreună.

Cum ar fi să fim încurajare una pentru alta?! Vă imaginați câte femei ar avea curaj să se bage și să exceleze în diverse domenii „bărbătești” (politică, IT, forțe ale armatei, inginerie, management) dacă noi ne-am îmbărbăta una pe alta?

Haideți să fim femei elefant. Să protejăm, sa încurajăm și să celebrăm împreună puterea noastră feminină.

Distibuie acest articol dacă crezi că femeile ar trebui să se susțină reciproc și să poată conta una pe alta în orice situație.

Nu uita să dai Like la pagina mea de Facebook și Instagram pentru mai multe articole bune și încurajări zilnice.

Cu drag,

Diana, de 2 ori mamă la 22 <3.