În fiecare an, la 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a Iei, bluza tradițională care este o piesă emblematică a costumului popular național românesc. Amatorii portului de ie nu au ezitat ieri să o îmbrace și să-și demonstreze mândria de a o purta .

Sâmbătă, de Sânziene a fost ziua universală a iei româneşti, așa că a fost la loc de cinste cămaşa din pânză cu broderii minunate. Evenimentul a adunat femei, bărbați și copii care se simt perfect purtând-o.

Nadia Darie, organizatoarea evenimentului:

„Mă simt foarte bine în ie, este naturală, nu transpir, este lejeră oricând. Este pentru al patrulea an de când organizăm ospățul Sânzienelor și reușim să demonstrăm că multe femei o pot purta cu mândrie și se vede că sunt fericite”

nadia

Cei care au ales să sărbătorească ziua universală a iei au stat la povești  pe iarba din fața Catedralei , pe fundal au avut muzică bună. Și-au admirat iile, și-au făcut complimente, au râs și au cântat cu voce tare cântecele preferate.

Elena Boțan, meșter popular:

„Acest port de ie marchează întreg poporul nostru. Această vestimentație caracterizează dibăcia meșterului și feminitatea celeea care o poartă.  Eu cred că ar fi bine ca fiecare femeie să aibă ii în dulapul lor, pentru că aceasta o face mai frumoasă”.

Citește și: Vedete autohtone și internațonale, îndrăgostite de IE (FOTO)

Aliona Baciu, Cofetar amator:

„Este foarte importantă această sărbătoare, deoarece femeile își mai scot iile din dulapuri, eu când mi-am cumpărat-o, încă nu era această modă de a o purta, cu aproape 13 ani în urmă.  Toate fetele sunt foarte frumoase în ii, se deosebesc. Nu contează culoare sau modul în care este făcută, contează cum te face ea”.

Copii au fost și ei foarte frumoși, părinții le-au pus și lor iile cele mai alese din garderobă. Cei mici au avut parte de compania unul altuia, au desenat și s-au jucat. Materialele pentru pictat au fost oferite de Crafti. Iată unele din „capodoperele” lor:

fata

baiat

Se mândresc cu ia pe care o poartă cu drag, însă cât de multe lucruri știm, cu adevărat, despre ea? Ia este cea mai cunoscută și, cu siguranță, cea mai reprezentativă piesă a costumului tradițional românesc. Multe femei de la noi au ales ca ia să fie printre principalele haine ale lor.

Viorica Nagacevschi, notar:

„Ia este unica piesă care ne deosebește pe noi ca popor și azi, de ziua universală a ei, trebuie să fim mândri că avem o așa sărbătoare. Nu știu dacă mai sunt popoare cu așa tradiții, dar nouă ni s-a dat ușor portul ei și mă mândresc”.

19420809_1509419385764436_810902258489978569_n

Vera Sali, medic:

„Eu mă simt fericită și protejată îmbrăcată în ie și o port peste tot. Pe mine oamenii mă identifică imediat după haine. Unica eu sunt peste tot în ie: acasă, la serviciu și unde vrei. Ia este ceva divin și ceva cu noroc”.

19424207_1509419412431100_2782435404471317651_n

Alina Mitruț, cântăreață de operă:

„Acest an am venit la sărbătoare și cu fetița mea. Sărbătoarea iei este pentru noi ca un ritual, bijuteriile cum vin – pleacă, tinerețea cum vine – pleacă, dar ia rămâne”.

Această sărbătoare este celebrată în peste 50 de țări și mai mult de 100 de orașe. Nu este o întâmplare faptul că data acestui eveniment coincide cu o sărbătoare importantă, respectiv Sânzienele, deoarece ia are brodate simboluri magice, destinate să o apere de rele și de ghinioane pe cea care o poartă.

ana

Sursa foto: klumea, biblioteca personală