Eh! Sărbătorile de iarnă, cât de mult îmi plac! Zăpada mult așteptată, jocuri de iarnă, brăduțul cu ghirlande și globuri, și un miros general de mandarine și scorțișoară… Câtă distracție, câte cadouri! Se vede că spiritul Crăciunului m-a împins să trec de data aceasta direct la desert.
Vă propun un tort care îți ia ceva timp până îl prepari, dar merită tot efortul. E delicios! O să-l fac și la Revelion… Rețetă pentru 16 porții. Prețul unei porții – 10 lei

Pentru blat:

  • 100 gr făină
  • 100 gr alune
  • 4 ouă
  • 75 gr unt moale
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr zahăr pudră
  • Sucul unei jumătăți de portocală

Pentru crema de fructe:

  • 300 gr prune uscate fără sâmburi
  • 300 gr ananas conservat
  • Coaja rasă de la o jumătate de portocală
  • 200 ml frișcă 35%
  • 100 gr zahăr
  • 14 gr gelatină

Pentru crema de iaurt:

  • 500 gr iaurt natural
  • 200 ml frișcă 35%
  • 100 gr zahăr
  • Sucul de la o jumătate de portocală
  • Coaja rasă de la o jumătate de portocală
  • 14 grame gelatină

Pentru însiroparea blatului:

  • 100 gr suc de la ananas
  • 2 lingurițe de lichior de portocale

Pentru decorare:

  • 150 gr ciocolată neagră
  • 50 gr ciocolată albă
  • 1 portocală

Mod de preparare:
Separăm albușurile de gălbenușuri. Batem albușurile spumă tare împreună cu 100 gr de zahăr pudră. Gălbenușurile le frecăm până devin galben-pal, împreună cu celelalte 100 gr de zahăr.

Adăugăm sucul de portocală. Alunele le coacem în rolă, le decojim și le măcinăm mărunt (eu am folosit blenderul). Într-un bol presurăm 100 grame făină, praful de copt și alunele măcinate.

Adăugăm compoziția la gălbenușuri și amestecăm până se omogenizează.

Incorporăm atent untul. La sfirșit adăugăm albușurile bătute spumă și amestecăm totul foarte atent cu o spatulă de lemn, de jos în sus, ca să nu se așeze albușurile și compoziția să capete o structură pufoasă.

Forma pentru tort pregatită din timp o tapetăm cu hârtie de copt unsă cu unt sau ulei. Turnăm aluatul obținut în formă și o punem în cuptorul încins. Coacem blatul timp de cca 30 de minute la 180 grade.

Scoatem blatul copt din rolă și-l lăsăm să se răcească bine. După ce s-a răcit, îl tăiem pe orizontală în două părți egale.

Pentru crema din fructe mărunțim în blender prunele uscate și ananasul până obținem un piureu de fructe. Răsturnăm compoziția într-un vas, adăugăm zahărul și coaja rasă de portocală.
Gelatină o punem într-un bol împreună cu 100 ml apă și o lăsăm să se umfle vreo 5 minute, amestecând din când în când. După aceea instalăm bolul deasupra unui vas cu apă, pe care îl punem la foc – la baia aburi gelatina se dizolvă mult mai repede. Nu uitați să amestecați. Odată dizolvată, o luăm de pe foc, o lăsăm 2-3 minute să se răcească și o turnăm în pireul de fructe. Amestecăm bine. La sfârșit adăugăm cele 200 ml de frișcă bătută spumă. Amestecăm totul până crema se omogenizează.

Pentru crema de iaurt, răsturnăm iaurtul într-un vas împreună cu zahărul, sucul de portocală și coaja rasă de portocală. Amestecăm totul bine.
Gelatina o pregătim la fel ca și pentru prima cremă, de fructe. Incorporăm gelatina astfel pregătită la crema de iaurt. La sfârșit adăugăm 200 ml de frișca bătută spumă. Crema este gata, putem trece la asamblarea tortului.

O jumătate de blat o așezăm în forma de tort în care am copt (e de dorit să se scoată cercul). Îl însiropăm cu suc de ananas amestecat cu 2 lingurițe de lichior de portocală. Răsturnăm crema de fructe și o repartizăm uniform pe toata suprafața blatului. Acoperim cu cea de-a doua jumătate de blat. Însiropăm iarăși blatul cu sirop de ananas și lichior. Turnăm deasupra crema de iaurt și formăm tortul. Aveți grijă să neteziți bine suprafața cremei, pentru că urmează glazura.

Lăsăm tort la frigider vreo 4 ore, să se prindă. Scoatem tortul din frigider verificăm dacă s-a întărit crema, după care scoatem cercul de la formă.

La baia de aburi se topesc 150 gr de ciocolată neagră. Din hârtie de copt facem un cornet și turnăm în el ciocolata topită, cu care ornăm tortul după plac. Alternativ, se poate decora cu portocală tăiată felii și ciocolata albă (sau cu toate trei, de ce nu?).

Poftă bună și Sărbători fericite!

Distribuie articolul: